Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dovolená prochází žaludkem aneb Ochutnejte Tunisko

Ochutnejte Tunisko

Ochutnejte Tunisko Shutterstock

Dovolená pod žhavým tuniským sluncem dokáže dokonale nabít baterky unavených Středoevropanů. K dokonalé pohodě přispěje také chutná krmě, kombinující to nejlepší z arabské, francouzské, turecké i exotické berberské kuchyně.

Rafinovaně kořeněné pokrmy si navíc můžete dopřát bez obav o štíhlou linii. Z velkého množství zeleniny, skopového masa, čerstvých ryb, luštěnin, oliv, ovoce, ořechů i medu dokáží hoteloví kuchaři vykouzlit překvapivé chuťové kombinace vonící mořem. Zatoužíte-li po ryzí chuti Tuniska, pak neváhejte a navštivte některou z místních restaurací a vyberte si z mnoha exoticky znějících pokrmů. A připravte se na pořádně žhavou jízdu.

Klasický brik a l'oeuf

brik a l'oeuf

brik a l'oeuf Shutterstock

Nejklasičtější z předkrmů vám naservírují ve stánku s rychlým občerstvením stejně tak, jako v luxusní restauraci. Těšit se můžete na nadýchanou, křupavou taštičku plněnou směsí bohatě kořeněných náplní v nichž hraje prim vaječný žloutek, zelenina, sýr, krevety, tuňák či krabí maso. Smažené v olivovém oleji chutnají skvěle horké i studené. K dokonalosti je dochutí kapka citrónové šťávy.

Vyberte si zájezd do Tuniska

Dietní salade tunisienne

Tradiční tuniský salát

Tradiční tuniský salát Shutterstock

Po náročném dni na pláži vás skvěle osvěží tradiční tuniský salát, namíchaný ze zelených paprik, šťavnatých rajčat, natvrdo uvařených vajec, okurek, červených fazolí, cibule, olivového oleje, octa a koriandru.

Kuskus na tisíc způsobů

Kuskus

Kuskus Shutterstock

Oblíbená příloha, důvěrně známá všem zaměstnaným matkám i slaměným vdovcům. Jako instantní polotovar elegantně nahradí rozvařený knedlík a zachrání vaši kuchařskou reputaci. V Tunisku má své místo vedle masových specialit, zeleninových směsí, omáček i pikantních klobásek merguez.

Na Djerbě se rozhodně nudit nebudete

Čtěte také:

Na Djerbě se rozhodně nudit nebudete

Dětmi oblíbená kefta 

Kefta

Kefta Shutterstock

Stýská se vašim andílkům po karbanátcích s kaší? Pak je jistě potěší povědomá chuť grilovaných kuliček z mletého jehněčího masa, vyšperkovaná kmínem, koriandrem a cibulí. Doplněné o sladce vonící rajčatovou omáčku a mrkvový salát s přehledem sesadí z prvního místa dětských kulinářských hitů i favorizované hranolky a pizzu.

Výživný tajine

Tajine s jehněčím a zeleninou

Tajine s jehněčím a zeleninou Shutterstock

Stejně výsostné místo, jaké patří v italské kuchyni pizze, má v té tuniské tajine. Dobrota vyrobená z vajec, jehněčího masa, brambor, koriandru, kmínu, sýra a špetky invence každého kuchaře, zapečený na pánvi nebo v keramické míse. V turistických střediscích se můžete setkat i s jeho vegetariánskou či veganskou verzí.

Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19

Ohnivá harrisa

Harissa

Harissa Shutterstock

Ač se nejedná přímo o pokrm, pikantní pasta z chilli papriček, soli a olivového oleje má v tuniských domácnostech i restauracích neotřesitelnou pozici. Podobně jako v našich zeměpisných šířkách sůl a pepř. Slouží k dochucení salátů, polévek i hlavních jídel a to v míře, která je našim zhýčkaným chuťovým buňkám na hony vzdálená.

Zdravé dezerty

Tuniské dezerty

Tuniské dezerty Shutterstock

V místních sladkostech není nouze o mandle, pistácie, datle, marcipán či med. Exotický název maqroudh skrývá malé koláčky z krupicového těsta, plněné datlovou nádivkou. Dezert assidy je lahodně jemný krém z lískových oříšků, mléka a vajec. Jedna porce této delikatesy posypané pistáciemi a oříšky vám určitě nebude stačit.

Objevte Tunisko všemi smysly

Nezbytný mátový čaj 

Tradiční mátový čaj

Tradiční mátový čaj Shutterstock

Kromě poctivé černé kávy s velkorysou dávkou cukru milují Tunisané také bohatě slazený aromatický černý čaj, dochucený lísky máty, piniovými oříšky nebo mandlemi. Po prvním doušku pochopíte, proč si jej s oblibou dopřávají i beduíní. Jeho chuť vám zbystří smysly a zaplaví vás nekonečnou energií. 

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín