Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Djerbě se rozhodně nudit nebudete

Velbloud, symbol Djerby

Velbloud, symbol Djerby

Cestu sem našel i bájný Odysseus, jehož námořníci tu ochutnali krmi zvanou lotos, která jim zachutnala tak, že odmítli plout dál. Pokud byly tímto bájným pokrmem čerstvé datle, tak se jim ani nedivím. Djerba má sice tvar brambory, ale tahle brambora umí příjemně překvapit. Pojďte společně s námi okusit všechny její chutě.

Ostrov Djerba je pro většinu našinců synonymem dovolené v obřím hotelovém resortu se spoustou jídla a jistotou krásného počasí. Horké a suché léto tady trvá od dubna do listopadu a slunce svítí 320 dní v roce. Byla by velká škoda strávit celou dovolenou jen v hotelu a neokusit něco víc z tohoto krásného ostrova, omývaného vlnami Středozemního moře.

Luxusní balneologická a thalasso centra

SPA v luxusních resortech

SPA v luxusních resortech

Součástí většiny luxusnějších resortů (Vincci Djerba Resort, Djerba Plaza Thalasso and SPA) na ostrově jsou moderní balneologická centra, která využívají léčivých účinků mořské vody. Kult péče o tělo má v Tunisku tradici už od dob antiky a dále se rozvíjel za dob turecko-arabské nadvlády. Specializovaná centra vypracují ve spolupráci s lékařem relaxační program ušitý klientovi přímo na míru. Můžete se těšit na bahenní zábaly, masáže, parní lázeň, lymfodrenáž, sauny, kosmetické ošetření, detoxikační kůry a mnohé další procedury, které dostanou vaše tělo i duši do ideální kondice.

Vyberte si zájezd na Djerbu

Moderní golfové hřiště

Djerba Golf Club

Djerba Golf Club

Moderní golfové hřiště bylo slavnostně otevřeno nedaleko letoviska Midoun v roce 1995. Skládá se ze tří 9 jamkových hřišť, vhodných pro začátečníky i zkušené hráče. Díky precizní práci britského architekta Martina Hawtree, citlivému umístění v krajině i ideálním klimatickým podmínkám je považováno za nejlepší hřiště ve středomoří. Hráči mají k dispozici dvě odpaliště, 6 putting greenů, golfovou akademii, služby profesionálních trenérů i stylovou restauraci. Vášniví milovníci golfu se mohou ubytovat v některém z resortů umístěných v blízkosti hřiště (doporučujeme Yadis Djerba Golf Thalasso and SPA).

Nejoblíbenější tuniská letoviska

Čtěte také:

Nejoblíbenější tuniská letoviska

Krásné pláže

Pláž u hotelu Club Calimera Yati Beach

Pláž u hotelu Club Calimera Yati Beach

Dlouhé písčité pobřeží je chloubou ostrova i velkým magnetem pro milovníky vodních radovánek. Pozvolný vstup do moře i blankytně modrá voda jsou na Djerbě sázkou na jistotu. Z vlastní zkušenosti mohu doporučit pláž u hotelu Club Calimera Yati Beach. Písek je tu sněhově bílý, břeh klesá jen velmi zvolna a na moře by musel malíř použít všechny odstíny modré. Milým zpestřením relaxace na pláži jsou projížďky na velbloudech. Za malý obnos zjistíte, proč se těmto roztomilým zvířatům říká koráby pouště. Houpavá chůze vám zaručeně zvedne náladu.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Malebná městečka

Synagoga El Griba

Synagoga El Griba IssamBarhoumi

Nebojte se využít služeb místních taxikářů a nechte se zavézt do některého z měst. Zajímavým zážitkem je bezesporu tradiční berberská svatba, která se koná každé úterý ve městě Midoun. Toto vnitrozemské městečko je proslulé zejména díky místním trhům, kde si můžete koupit čerstvé ovoce, tradiční keramiku, turistické suvenýry, drogerii i elektroniku. Jako ve většině arabských zemí patří k místnímu koloritu smlouvání. Nebojte se rozehrát s prodavačem jeho hru. Odměnou vám bude nižší cena zboží a většinou i výčet jmen slavných českých fotbalistů či modelek. Největším městem ostrova je Houmt Souk. Můžete si projít křivolaké uličky, posedět v některé z kaváren či obdivovat místní mešity a synagogy. Nejvýznamnější synagoga v Tunisku se nachází jen kilometr od Houmt Souk. Působivá El Griba byla podle legendy postavena na místě, kam dopadl svatý kámen z nebes, v roce 586 př.n.l. Současná podoba pochází z 20. století a zaujme především kombinací modré barvy a tmavého dřeva. Dvanáct oken symbolizuje dvanáct izraelských kmenů. Nachází se tu také schrána na Tóru (jeden z nejstarších svitků světa).

Krokodýlí farma

Krokodýlí farma

Krokodýlí farma

Svou dovolenou si můžete zpestřit návštěvou unikátní krokodýlí farmy Djerba Explore Park. Nedaleko letoviska Midoun na vás čeká víc než 400 krokodýlů různých druhů. Ve velkých nádržích můžete z uctivé vzdálenosti sledovat nedávno vylíhnuté krokodýlí drobečky i úctyhodné matadory měřící až 4 metry. Celý areál je osázen datlovými a banánovými palmami, které poskytují příjemný stín. K vítaným atrakcím patří krmení krokodýlů i jejich líhnutí, které probíhá zpravidla v červnu. Součástí areálu je také stylová vesnička s mnoha obchůdky, kavárny, skanzen s ukázkami tradičních řemesel i muzeum mapující vývoj islámské kultury.

Poznejte s námi Djerbu všemi smysly

Ostrovní keramika

Obchůdek v Guellale

Obchůdek v Guellale

Městečko Guellala je známé jako centrum výroby tradiční ostrovní keramiky. V malebných bílých domcích s modrými dveřmi můžete nakouknout pod ruce mistrům hrnčířům a v některém z obchůdků si jejich výrobky i zakoupit. Barevné keramické střípky zdobí ploty, pece i garáže. Pestrobarevný hrnek, mistička či talířek bude dozajista vítaným suvenýrem z dovolené.

Božská dovolená: Vydejte se po stopách řeckých bohů

Čtěte také:

Božská dovolená: Vydejte se po stopách řeckých bohů

Sporty všeho druhu

Adrenalin ve vlnách

Adrenalin ve vlnách

Součástí většiny hotelových resortů jsou fitness centra, sportoviště i bazény kde si můžete zacvičit aqua aerobic nebo zahrát vodní pólo. Plážová střediska vodních sportů se předhánějí v nabídkách adrenalinových atrakcí. Vyznavači potápění či šnorchlování by neměli vynechat návštěvu skalnatých útesů Ras Taguerness, které jsou domovem mnoha mořských živočichů. 

A ještě si dovolím přidat jednu osobní zkušenost k nezaplacení. Až vás omrzí bohaté švédské stoly hotelového resortu, zkuste se vydat do některé z okolních restaurací. Nikdy nezapomenu na tázavé pohledy místních mužů, pokuřujících vodní dýmky, směřující na hotelové náramky na našich zápěstích. Porce super pálivé omáčky s kuskusem, doprovázená hejny dotěrných much, byla nečekaně výborná. A přístup personálu až dojemně rodinný.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín