Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak to chodí na letišti? Stručný průvodce pro začátečníky

Dovolená letecky

Dovolená letecky shutterstock

Nastal den D. Máte vše sbaleno v kufrech, nachystané platné doklady, vouchery na ubytování a letenky... Čeká vás vaše první cesta letadlem? Není se čeho bát! Provedeme vás celým procesem, takže to zvládnete s prstem v nose.

1. Odbavení

Právě jste vkročili vstupními dveřmi do odletové haly. Jako první byste měli vyhledat odbavovací přepážky. Vydejte se k té, nad kterou svítí vaše číslo letu a destinace, do které letíte. Zde předložíte cestovní doklad, na jehož základě vám vystaví palubní lístek. Letenkou se budete prokazovat na několika místech, včetně letadla, tak ho pečlivě střežte. Zároveň zde odevzdáte svůj velký kufr, který bude přepravován v podpalubí.

Létáme ze všech českých letišť - nově i z Českých Budějovic!

2. Pasová a bezpečnostní kontrola

Security check na letišti

Security check na letišti shutterstock

Pokud cestujete mimo Schengenský prostor, čeká vás ještě pasová kontrola. Jste-li občanem ČR, jděte k přepážkám, které jsou označeny EU citizens neboli občané. Zkontrolují vám pas a palubní lístek, případně víza. Pak je na řadě bezpečnostní kontrola, kde zkontrolují vás i vaše příruční zavazadlo. Předtím, než projdete skenovacím rámem, dejte svůj kufr nebo tašku na pás. Pokud v něm máte elektroniku, vytáhněte ji z tašky/batohu a vložte do připraveného boxu. Stejně tak vyndejte veškeré tekutiny (tuhý deodorant nevyjímaje), dejte je do uzavíratelných plastových sáčků (bývají k dispozici přímo na místě) a přidejte do boxu. Tam poputuje také pásek, pokrývka hlavy, veškerý obsah vašich kapes a na některých letištích vás požádají, abyste si sundali i boty. Pokud na vás padne černý Petr a budete podrobeni důkladnější kontrole, ke které patří zpravidla stěry vnitřku zavazadla, dlaní či nártů, rozhodně se nemusíte ničeho bát. Tyto kontroly podléhají náhodnému výběru a zdrží vás jen pár minut.

Vůně dálek: Recepty na nejchutnější vegetariánské pochoutky

Čtěte také:

Vůně dálek: Recepty na nejchutnější vegetariánské pochoutky

Kontroly máte za sebou a můžete si užívat nákupy v tranzitní zóně. Bývají zde obchůdky, kavárny a restaurace. Nezapomeňte ale sledovat odletové tabule kvůli případným změnám vašeho letu.

3. Nástup do letadla

Boarding na letišti

Boarding na letišti shutterstock

Na palubním lístku máte uveden čas odletu a bránu (gate), ze které budete odlétat. Gate se otevírá zhruba 30–45 minut před odletem. Na každém letišti jsou směrové informační tabule, takže se určitě neztratíte. Před nástupem do letadla opět předložíte palubní lístek a cestovní doklad. Pak už můžete pokračovat na palubu letadla, kde vás přivítají letušky či stevardi. Číslo sedadla a řadu máte taktéž uvedenou na letence. Příruční zavazadlo si uložte buď do úložných prostor nad hlavami, nebo pod sedadlo před vámi, pokud to jeho velikost dovolí a pokud nesedíte u nouzových východů.

Vyrazte třeba do Bulharska!

4. Průběh letu

Jakmile se všichni cestující usadí a letadlo bude připraveno k odletu, zkontroluje personál palubu a uzavře úložné prostory. Nyní vás čeká bezpečností instruktáž, kdy vám personál ukáže únikové východy, kde naleznete nafukovací vesty atd. Teď už nic nebrání, abyste vzlétli do vzduchu.

TIP: Než začne letadlo stoupat, vezměte si žvýkačku nebo bonbon. Pomáhají proti zaléhání v uších při změně tlaku.

5. Výstup z letadla a příletová hala

Letištní hala

Letištní hala shutterstock

Po úspěšném zdolání cesty a bezpečném přistání na ranveji si mnoho z vás asi oddychne. Ale ještě nekončíme. Jakmile letadlo úplně zastaví, bude chvíli trvat, než se východ spojí s mobilními schody nebo tunelem. Až se dostanete do příletové haly, zajděte si v klidu na záchod, času bude dostatek. Pak vyhledejte cedulku s nápisem Baggage Claim. Dovede vás až k pásu, kde si vyzvednete své odbavené zavazadlo. Pokud jste přiletěli do země, která není v Schengenském prostoru, budete muset před vyzvednutím kufru absolvovat další pasovou kontrolu.

Jak rozluštit letenku aneb Co znamenají čísla a kódy na palubním lístku?

Čtěte také:

Jak rozluštit letenku aneb Co znamenají čísla a kódy na palubním lístku?

6. Odjezd z letiště

Máte-li všichni svá zavazadla, můžete zamířit ven z letiště. Ještě než jej úplně opustíte, budou na vás čekat delegáti. Každý drží cedulku té cestovní kanceláře, pro kterou pracuje. Cestovní kancelář máte uvedenou na voucheru k ubytování. Nahlaste se tedy vaší delegátce/delegátovi, ať vás nasměruje k autobusu, který vás doveze do vámi vybraného hotelu.

Tak co, není na tom nic těžkého, že?

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín