Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Klenot Turecké riviéry: Skalní hrobky Myra

Myra (Demre), Turecko

Myra (Demre), Turecko Shutterstock

Toužili jste už jako malí zažít dobrodružství a nahlédnout zblízka do tajemných skalních hrobek? Láká vás myšlenka vydat se po stopách svatého Mikuláše? V Demre se můžete ocitnout o několik století zpátky a vrátit se ke kořenům. Do úctyhodně zachovalých ulic starověkého města Myra.

Turecká dovolená nejen na pláži

Letovisko Kemer, Turecko

Letovisko Kemer, Turecko Shutterstock

Před tisíci lety tu žili Lýkijci, dnes se bývalé město Myra nazývá Demre a je jedním z mnoha klenotů Turecké riviéry. Objevte, jaká tajemství na vás čekají ve starověkých skalních hrobkách na pevnině i u pobřeží.

Dovolená v Turecku skýtá mnoho možností, jak strávit chvíle zaslouženého odpočinku. Od relaxace u moře, aktivní dovolenou, luxusní nákupy, rodinnou zábavu, gurmánskou jízdu, outdoorové dobrodružství až po poznávací zájezdy po stopách historie. Během dovolené v turisty milované provincii Antalya si můžete namíchat vzrušující koktejl obsahující všechny výše uvedené ingredience. Na Turecké riviéře, která se táhne od Kemeru až po mys Anamur, jsou vám k dispozici nejen čarokrásné pláže a okouzlující příroda, ale také pestrá paleta výletů. Jedním z nejoblíbenějších výletních cílů je vesnička Demre, ležící nedaleko známého přímořského letoviska Kemer. Jméno Demre uslyšíte stejně často jako Myra, jak se nazývalo původní historické poutní místo.

Dovolená v Turecku

Špetka historie

Socha Sv. Mikuláše v Demre, Turecko

Socha Sv. Mikuláše v Demre, Turecko Shutterstock

Nám známá historie této středomořské oblasti se začala psát už v šestém století před naším letopočtem. V tomto období byla Myra vyspělým městem, které těžilo především z výhodné polohy poblíž frekventované obchodní cesty, sloužící pro obchodování s kadidlem. Zdejší chrámy byly zasvěceny bohu Apollónovi a bohyni Artemis. V prvním století před naším letopočtem využili výhodné polohy také Lýkijci, kteří sem přesunuli významnou část své námořní flotily.

Nejatraktivnější kapitola historie města Myra se začala psát v roce 300 n. l., kdy tady působil biskup Mikuláš z Myry. Ten byl znám nejen díky svým křesťanským kázáním, ale především pro své zázračné schopnosti. Historické prameny hovoří o zklidnění mořské bouře, které zachránilo životy námořníků a mnoha dalších. Dodnes je svatý Mikuláš považován za patrona mořeplavců, ale i chudých a potřebných. Místo jeho posledního odpočinku je oblíbeným poutním místem.

Rozkvět města se zastavil až v roce 809, kdy do jeho ulic vtrhli arabští nájezdníci, kteří vyplenili velkou část zdejších pamětihodností. Město zchudlo a zkázu dokonaly četné povodně. Ostatky svatého Mikuláše, který byl mezitím prohlášen za svatého, byly převezeny do Itálie. V následujících staletích se zdejší kulturní dědictví doslova utopilo pod nánosy bahna z řeky Demre.

Na dlouhá léta, až do nedávné minulosti, bylo město jen malou, turisty opomíjenou vesničkou pojmenovanou Kale. V roce 2005 dostala jméno Demre, podle stejnojmenné řeky. Četné archeologické vykopávky zvýšily zájem cestovatelů o vzrušující historii tohoto místa. Většina místních obyvatel teď žije buď z pěstování zeleniny, zejména rajčat, nebo z dynamicky se rozvíjejícího cestovního ruchu.

Pláže

Pláž v Kemer, Turecko

Pláž v Kemer, Turecko Shutterstock

Také se rádi oddáváte slastnému lenošení na pláži s výhledem na blankytně modrou mořskou hladinu? Přidejte ještě neodolatelnou kulisu zelených hor na obzoru a vaše dovolená v Demre splní vaše nejtajnější sny.

Pláž Çayağzi Plaji

Jen dva a půl kilometru od centra města leží idylická oblázková pláž Çayağzi. Aby byl váš zážitek z návštěvy dokonalý, doporučujeme do plážové tašky přibalit také boty do vody. Kromě vodních radovánek si můžete užít také procházku do míst, kde kdysi stál slavný lýkijský přístav Andriake, který vítal slavné mořeplavce. Dodnes jsou tu k vidění jeho pozůstatky. Dáváte-li přednost klidnějším plážím, které nejsou ani v hlavní sezóně přeplněné, pak si tuto pláž dozajista zamilujete.

Pláž Taşdibi Plaji

O poznání živěji je na pláži Taşdibi, která se honosí Modrou vlajkou, udělovanou za čistotu a kvalitní servis. Velmi rušno je tu zejména v průběhu letních prázdnin. S oblibou sem míří rodiny s malými dětmi, které ocení klidné moře i pozvolný vstup do vody.

Pláž Sülüklü Plaji

Za tím nejlepším se vyplatí dojet – to platí i o pláži Sülüklü, známé také jako Leech Beach. Téměř kilometr dlouhý úsek pobřeží, pokrytý jemným šedavým pískem, láká díky pozvolnému vstupu do moře nejen rodiny s malými dětmi, ale také seniory a méně zdatné plavce. Spolehnout se můžete také na kvalitní plážový servis, služby barů a restaurací i zábavu v podobě středisek vodních sportů.

Báječná dovolená v Turecku: Nejpopulárnější letoviska Egejské riviéry

Čtěte také:

Báječná dovolená v Turecku: Nejpopulárnější letoviska Egejské riviéry

Kam se vydat na výlet

Kostel sv. Mikuláše v Demre

Kostel sv. Mikuláše v Demre Shutterstock

Římské ruiny

Ruiny města Myra jsou rozesety po celém území Demre i v jeho blízkém okolí. Zejména pozůstatky amfiteátru s kapacitou až pro 11 000 lidí, které odolaly i ničivému zemětřesení v roce 141, jsou stále ve velmi dobrém stavu. Nad divadlem jsou k vidění rozvaliny bývalé akropole. Ruiny starých parních lázní jsou zajímavým dokladem o životě tehdejších obyvatel – dnes se jedná o jedno z nejvíce instafriendly míst v celém Turecku. Ideálním způsobem, jak se dozvědět co nejvíce o historii města, je absolvování prohlídky s místním průvodcem.

Lykijské skalní hrobky

Skutečným zlatým hřebem jsou památné hrobky, vytesané přímo do skalních stěn. Lýkijci totiž neukládali své zesnulé k poslednímu odpočinku pod zem, ale co možná nejblíže k nebi. Dvě nekropole jsou vyzdobeny sochami a reliéfy. Západní nekropole, nazývaná též mořská, nechávala zesnulé hledět směrem k otevřenému moři. Pohřebiště na východě, zvané River Necropolis, je situováno k řece Demre. Celkem se tu nachází asi 2 300 skalních hrobů, které stavitelé záměrně navrhli ve stylu svých domovů.

Mikulášův kostel

Za branami bývalých hranic města Myra stojí kostel sv. Mikuláše, oblíbené křesťanské poutní místo. Byl postaven kolem roku 600 n. l. jako pohřební kostel a je jedním z míst, které má na svém seznamu většina cestovatelů. Návštěvníci se na tomto hluboce duchovním místě mohou dozvědět více o příběhu muže, jehož příchod očekávají 6. prosince všechny děti. Tento den je výročím smrti světce, jehož sarkofág si můžete v kostele prohlédnout. Dochovaly se také tři kapličky. Svatý Mikuláš byl patronem mořeplavců, a tak je v prostorách kostela množství dekorací, připomínajících rybí šupiny. 

Port Andriake a Granarium

Starověký přístav, kde Lýkijci kdysi provozovali čilý námořní obchod, zajišťoval městu značnou prosperitu. Za návštěvu stojí i dnes. Na své si tu přijdou především milovníci historie. Můžete si tu prohlédnout pozůstatky staré sýpky Granaria, do které se vešlo až 6 000 kubíků obilí. Zdi 35 metrů široké a 62 metrů dlouhé stavby se dochovaly dodnes, zejména díky obdivuhodné stabilitě základů. Drobné štěrbiny v původním kamenném zdivu poskytovaly dobré větrání a opodál stojící starobylý dům správce svědčí o důležitosti ochrany sýpky pro prosperitu lidí z Myry.

Od roku 2016 je Granarium součástí muzea lýkských civilizací. Prohlídka je rozdělena do osmi oblastí s více než 1 000 artefakty. Odměnou po náročném dni vám může být posezení v tradiční kavárně, kde vám připraví lahodnou kávu nebo silný turecký čaj.  Hlavní vchod do muzea zdobí busty císaře Hadriána a jeho manželky Vibie Sabiny.

Zájezdy do Turecka

Tipy na aktivity na Turecké riviéře

Fethiye, Turecko

Fethiye, Turecko Shutterstock

Většina turistů, kteří přijedou do Demre, se chce vydat po stopách svatého Mikuláše a prohlédnout si skalní hrobky, město však nabízí mnohem více míst k objevování.

Nakupujte suvenýry a ikony

Vzhledem k tomu, že je svatý Mikuláš hlavním důvodem, proč do oblasti míří davy turistů, místní se specializují na suvenýry s tématikou jejich milovaného světce. Kromě pohlednic a četných knih zde proto najdete také nespočet ikon a uměleckých vyobrazení světců: můžete si zde zakoupit ručně vyráběné dřevěné obrazy a mědirytiny, ale také potištěné kelímky nebo popelníky. Předměty prodávané jako ikony si můžete nechat požehnat během bohoslužby v kostele sv. Mikuláše.

Vyrazte na túru

Máte toulavé boty a rádi poznáváte nová místa po vlastní ose? Pak se můžete vydat na toulky po Lýkijské cestě. Tato turistická trasa, dlouhá 509 kilometrů, vede většinou nádhernou krajinou podél pobřeží z Antalye do Fethiye.
Příjemná je také další trasa z Myry, která vás zavede 23 kilometrů na západ do města Kaleköy. Nad ním se tyčí majestátní křižácký hrad ze 16. století, vybudovaný řádem Johanitů. Místní přístav vás okouzlí nejen jedinečným panoramatickým výhledem, ale také možností navštívit ostrov Kekova.

Výlet lodí na ostrov Kekova

Pokud vás zajímá historie Myry, nejlepším způsobem, jak využít pobyt v Demre, je výlet lodí na ostrov Kekova. Město Dolichiste leželo ještě ve druhém století našeho letopočtu na jeho severní straně. Po jednom z mnoha zemětřesení navzdory rekonstrukci upadlo v průběhu staletí v zapomnění. Až ničivé zemětřesení ve 2. století našeho letopočtu nakonec způsobilo jeho propadnutí do moře. Dnes mohou návštěvníci nahlédnout do mořských hlubin a spatřit pozůstatky viditelných ruin. Oblíbené jsou také výlety lodí s proskleným dnem.  

Pozorování mořských želv

Srdce milovníků zvířat zaplesají během lodního výletu do zálivu Karemlik. Vody ve zdejší zátoce jsou velmi bohaté na řasy, které jsou vítanou potravou mořských želv. Ideálním obdobím pro jejich pozorování nastává od května do října. Dodržíte-li doporučenou vzdálenost, budete si moc zaplavat bok po boku těchto fascinujících dlouhověkých plazů.

Šnorchlování a potápění

Křišťálově čistá mořská voda je to pravé pro přátele podmořského světa. Zde je však třeba dodržovat jedno důležité pravidlo: šnorchlování i potápění u potopeného města Dolichiste na ostrově Kekova je přísně zakázáno. Nařízení má ochránit unikátní ruiny podmořského města pro další generace. Vydat se do mořských hlubin z pevniny nebo lodí či jachtou na potápěčský výlet s průvodcem však můžete bez omezení.

Plachtění

Mnoho turistů sní o tom, že vyplují vstříc nekonečným mořským dálavám na palubě plachetnice. Dotek slaného mořského vzduchu ve vlasech a nekonečnou volnost si můžete užít díky široké síti půjčoven. Během hlavní sezóny si můžete v Demre zakoupit některý ze zájezdů pro menší skupiny, rodiny nebo romantické plavby pro páry.

Návštěva ptačí rezervace

Asi pět kilometrů na východ od města Demre se nachází ptačí rezervace Demre Kuş Cenneti. Mezi mokřady a rákosím zde na zhruba 1 000 hektarech žije téměř 150 druhů ptáků, včetně divokých kachen a kormoránů. Ve vodě bohaté na živiny mají zvířata dostatek potravy, takže počet původních ptáků je vysoký a v chráněné oblasti se rádi zastavují i ​​stěhovaví ptáci.

Alanya: Představujeme perlu Turecké riviéry

Čtěte také:

Alanya: Představujeme perlu Turecké riviéry

Cestovní informace

Dovolená v Turecku

Dovolená v Turecku Shutterstock

Ideální doba na cestu

Červenec a srpen jsou ideální pro mnoho hodin intenzivního slunečního svitu s teplotami vzduchu přesahujícími 30 stupňů a mořem vyhřátým na 27 stupňů. Pokud se chcete vyhnout vysokým teplotám na poznávacích zájezdech, zarezervujte si dovolenou na jaro.  Květen totiž láká na teploty mezi příjemnými 16 a 26 stupni. Ani na jaře se mezi túrami a prohlídkami s průvodcem nemusíte obejít bez koupání v moři, jehož teplota dosahuje osvěžujících 22 stupňů.

Jak se sem dostanete

V hlavním městě stejnojmenného regionu Antalya se nachází mezinárodní letiště. V závislosti na odletovém městě (Praha, České Budějovice ad.) trvá let tři až čtyři hodiny.

Měna a jazyk

Oficiální měnou země je Turecká lira. V ideálním případě byste měli mít vždy po ruce menší hotovost na kávu nebo suvenýry. Ve větších obchodech a v přímořských letoviscích jsou možné nejen platby kreditní kartou, většinou se dá platit i hotově eurem – pak je ale často účtována přirážka.

Národní jazyk turečtina je všudypřítomný, ale mnoho místních obyvatel v hotelech, obchodech a na plážích rozumí angličtině, ruštině či němčině. Místní obyvatele potěšíte znalostí základních tureckých frází.

Jídlo a speciality

Místní kuchyně je jako stvořená pro každého, kdo miluje speciality z jehněčího masa i nespočet variací zeleninových jídel. Rychlá občerstvení na rohu, malé rodinné bary i větší restaurace nabízejí široký výběr delikates, které nezapřou vliv řecké kuchyně.

Hotely a ubytování

Demre je velmi často navštěvováno poutníky a cestovateli se zájmem o historii v rámci jednodenních výletů, takže v bezprostřední blízkosti města je pro návštěvníky poměrně málo možností ubytování. Stávající hotely a penziony vynikají příjemnou atmosférou a pohostinností a jsou poměrně cenově výhodné.  

Zdroj: ab-in-den-urlaub.de

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín