Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Klenoty starého kontinentu aneb TOP 10 nejlepších evropských měst roku 2023

Evropská města

Evropská města Shutterstock

Od rušných metropolí po klidnější evropská města, čtenáři magazínu Condé Nast Traveller sestavili žebříček TOP 10 destinací, kde strávíte krásné chvíle napříč Evropou. Probojovat se na špičku žebříčku není jen tak, destinace musí splňovat hned několik kritérií: gastronomickou scénu světové úrovně, širokou nabídku špičkových hotelů, přátelské obyvatele a v neposlední řadě i zajímavou historii. Výsledkem hodnocení těchto oblastí je níže uvedený seznam sestavený podle průměrného procenta spokojenosti návštěvníků, které si nenechali ujít návštěvu těchto evropských měst. Přesvědčte se sami o tom, jaké poklady na vás čekají v různých koutech starého kontinentu.

10. Dubrovník, Chorvatsko

Dubrovník, Chorvatsko

Dubrovník, Chorvatsko Shutterstock

Vydejte se do jižní Dalmácie, kde se na skále tyčí Dubrovník, obehnaný starobylým opevněním a subtropickou zelení. Po toulkách historickým jádrem si užijte odpočinek ve stínu pomerančovníků a v klidu si naplánujte výlet na přilehlé malebné ostrůvky. Mezi nejkrásnější patří svěží Lokrum. Nespoutanou krásu a divokost okolní přírody oceníte, pokud se vydáte k vrcholu Srdj, kde se vám přístavní město rozprostře v celé své kráse. Projděte se po promenádě Stradun, užijte si večer za poslechu místního symfonického orchestru nebo obdivujte kouzlo metropole z kajaku. Pokud jste fanouškem kultovního seriálu Hra o trůny, třešničkou na dortu bude pohled na Královo přístaviště, které z vodní plochy budete mít jako na dlani.

Dovolená v Chorvatsku

9. Reykjavík, Island

Reykjavík, Island

Reykjavík, Island Shutterstock

Reykjavík vám dobije baterky oslnivou přírodou i svěží kreativní energií, která čiší z jeho ulic jako horké prameny z divoké islandské přírody. Míst, kde se skvěle najíte nebo kam vyrazíte protančit střevíce až do bílého rána, tu přibývá jako hub po dešti. V letních měsících hlavní město Islandu ožívá řadou vyhlášených festivalů a v průběhu celého roku můžete upustit páru v prvotřídních hudebních barech. Mimo bohatou kulturní a gastronomickou scénu nelze v Reykjavíku přehlédnout jeho dominantu, kostel Hallgrímskirkja. Suverénně nevyšší památka široko daleko zaujme nejen ikonickou fasádou inspirovanou skalními útesy, horami a ledovci, ale i snovým interiérem. Pokud toužíte po útěku od kultury i civilizace, nemusíte ani opouštět brány města, v nepřeberném množství krásných parků a zahrad není zeleň ani vytoužený klid nikdy příliš daleko. V zimních měsících si nenechte ujít jedinečné představení, které se promítá uprostřed panenské přírody u ostrova Grótta v západní části města. Stanete se tu totiž přímými svědky polární záře.

8. Curych, Švýcarsko

Curych, Švýcarsko

Curych, Švýcarsko Shutterstock

Největší švýcarské město vás přivítá pověstným pořádkem, čistotou, klidem a pohodovou atmosférou, která vládnou ulicemi napříč celou metropolí. Zapomeňte na troubení štosujících se aut a oblaka výfukových plynů, srdce Curychu je jednou velkou pěší zónou, kam je vjezd povolen pouze tramvajím. Vyberte si ve spleti malebných uliček tu nejsympatičtější kavárnu, nezapomeňte si objednat lahodné čokoládové pralinky a poručte si rovnou dvojitou porci, protože jeden kousek nikdy nestačí. Pokud se chcete přenést do centra luxusu a bohatství, neměli byste minout slavnou nádražní třídu Bahnhofstrasse. Obdivovat tu můžete nejprestižnější butiky, výlohy nejdražších klenotnictví i módní výstřelky. Po této procházce asi nebude překvapením, že v hodnocení Curych zaválel hlavně v kategorii nakupování. Bodový náskok získal také v oblasti outdoorových aktivit, pro jejichž milovníky je toto město opravdovým rájem. Je totiž zasazené na břehu Curyšského jezera, v jehož průzračné hladině se zrcadlí zasněžené alpské štíty. Takový pohled jako vystřižený z plakátu láká nasadit pohodlnou obuv, vydat se na túru kolem jezera a zažít opojnou terapii přírodou.

Dovolená ve víru velkoměsta aneb 9 evropských metropolí s božskými plážemi

Čtěte také:

Dovolená ve víru velkoměsta aneb 9 evropských metropolí s božskými plážemi

7. Bruggy, Belgie

Bruggy, Belgie

Bruggy, Belgie Shutterstock

Toužíte vytáhnout paty z domu, rozjet se do míst plných romantiky, zajímavé historie a skvělé gastronomie? Pak si zabalte kufr a zamiřte do Brugg. Při romantické procházce historickými ulicemi, můžete obdivovat zachovalou středověkou i gotickou architekturu. Pokud chcete výlet pojmout trochu nekonvenčně, projeďte si město plné tradičních barevných měšťanských domků na kole, nebo obdivujte jeho krásy z loďky při projížďce spletitou sítí vodních kanálů. Až budete míjet několikátou pečlivě vyleštěnou výlohu, odkud vás budou vábit čokoládové pralinky nejrůznějších velikostí, tvarů a barev, neváhejte a dopřejte si sladkou zastávku. Bez ní by návštěva čokoládové velmoci nemohla být nikdy kompletní. Každého gurmána potěší fakt, že tu na každém kroku narazíte na voňavé pekárny, romantické restaurace s výhledem na kanál, útulná bistra nebo hlučné hospůdky, kde proslulé pivní speciály tečou proudem. V některé z nich si rozhodně užijte i zlatý hřeb celého výletu v podobě mušlí s belgickými hranolky.

6. Porto, Portugalsko

Porto, Portugalsko

Porto, Portugalsko Shutterstock

Klidné portugalské letovisko, které je kolébkou světově proslulého vína, nejde nemilovat. Hned po příjezdu vás okouzlí panorama historické čtvrti, kde jeden architektonický skvost střídá druhý, řady malebných domků tvoří idylickou kulisu a celému výhledu vévodí siluety kostelních věží. Malebné výhledy dotváří řeka Douro, která se klikatí v rytmu melancholické portugalské hudby fado, jejíž pomalé tempo plyne stejně tak poklidně, jako zdejší život. Nebojte se také zpomalit a vychutnat si všechny zdejší požitky, jako je sklenka portského přímo od lokálního vinaře, procházka přes údolí nebo příval inspirace z nespočtu uměleckých galerií. Nezapomeňte ani na ochutnávku místních lahůdek, specialitou Porta je vyhlášený masový sendvič Franciesinha.

Zájezdy do Portugalska

5. Dublin, Irsko

Katedrála sv. Patrika, Dublin

Katedrála sv. Patrika, Dublin Shutterstock

Pátá pozice patří smaragdové metropoli plné parků, jež po setmění ožívá a otřásá se v rytmu živé hudby. Kochat se krásou georgiánské architektury můžete v samém srdci města, které hravě zvládnete prozkoumat křížem krážem pěšky. Dominantou Dublinu je katedrála sv. Patrika, právě tady si můžete připomenout jednoho z nejslavnějších rodáků, autora Gulliverových cest, Jonathana Swifta. Stopami literárních velikánů je Dublin doslova protkaný, ne nadarmo získal ocenění Město literatury. Inspirativní metropole je rodištěm romanopisce Jamese Joyce i autora Štastného prince Oscara Wilda. Bohémové a umělci dávných časů nebo současní přátelští a veselí Irové, všechny spojuje záliba v bujarém nočním životě, jehož centrem se stal vyhlášený Temple bar. Nechte se zlákat rytmickou irskou hudbou nebo ochutnávku whiskey, najdete tu největší sbírku v zemi, která čítá 450 druhů lahodného destilátu.

4. Malaga, Španělsko

Malaga, Španělsko

Malaga, Španělsko Shutterstock

Toužíte po pořádné porci slunce a odpočinku? Možná by vám prospělo vypravit se do Malagy. Dosyta si tu užijete sluneční paprsky, doplníte vitamin D a nasajete energii všudypřítomného španělského temperamentu. Nechte se pohltit světem umění zdejšího rodáka Pabla Ruize Picassa. Obdivovat jeho ikonickou kubistickou tvorbu můžete jak v jeho rodném domě, tak v muzeu, které nese Picassovo jméno. Pláže na Costa del Sol vás donutí zapomenout na starosti všedních dní a nechat je odplout na vlnách Středozemního moře. Až vás ranní paprsky budou tahat z postele, sedněte na kolo a namiřte si to k historické tržnici Mercado de Atarazanas. Na vaše čichové buňky zaútočí čerstvé ovoce, zelenina, ryby a další místní lahůdky, navíc tu budete přímými svědky rušného pouličního života běžných Španělů, kteří jsou velmi srdeční a přátelští. Hned za rohem můžete objednat nejlepší churros ve městě. Sladké smažené podlouhlé koblížky, které se namáčejí v horké čokoládě nebo karamelu, jsou ztělesněním nebe na jazyku.

Dovolená ve Španělsku

3. Oslo, Norsko

Oslo, Norsko

Oslo, Norsko Shutterstock

Považovat Oslo za ospalé a fádní, by byla obrovská chyba. Poznávání této norské metropole se dá výstižně označit třemi „P“ – příjemné, pohodové a poklidné. Mnoho cestovatelů tu oceňuje právě absenci nesnesitelného ruchu a také to, jak poeticky město zapadá do nádherné severské přírody. Pokud se vám taková charakteristika zamlouvá, a navíc milujete umění, květiny, fontány, sochy, sofistikovanou a moderní architekturu, budete se tu cítit jako losos v norské řece. Při toulkách po památkově chráněném jádru města pochopíte, proč jsou Norové právem hrdi na svou historii. Pokud vás při pobytu v Oslu přepadne touha nasednout na kajak, vydat se na túru, zalyžovat si nebo plachtit na vodě, nic vám nebrání. Všechny tyto kratochvíle jsou tu na dosah ruky, ani nemusíte vytáhnout paty z města. Okrajové části jsou hustě zalesněné, protkané turistickými chodníčky a tratěmi pro běžecké lyžování, stačí sednout na metro a za pár minut si užívat panenskou krajinu nebo se vydat na pobřeží. V metropoli nesmíte vynechat ani procházku po nábřeží a pohled na budovu opery, která se tu jako ledová kra vypíná nad hladinou. Po její svažité střeše můžete vystoupat a užít si panoramatický výhled na okolní kopce a fjordy.

2. Kodaň, Dánsko

Kodaň, Dánsko

Kodaň, Dánsko Shutterstock

Kodaň už několikátou sezónu boří první příčky žebříčků v hlasování o nejšťastnější město světa. Přijeďte se o tom přesvědčit sami, nasedněte na kolo a vydejte se vstříc parkům, památkám, restauracím nebo vyměňte bicykl za loďku a svezte se po jednom z kanálů. Na malebném nábřeží Nyhavn zaručeně podlehnete nezaměnitelnému genius loci tohoto místa, které láká k nekonečným procházkám. Až se před vámi rozprostře otevřená hladina moře, můžete se zasněně zahledět do dáli stejně, jako něžná hrdinka Hanse Christiana Andersena a kodaňský symbol, bronzová Malá mořská víla. Zábavné povyražení si dopřejte v zábavním parku Tivoli v sousedství hlavního vlakového nádraží. Můžete se tu vydovádět na široké škále atrakcí, kolotočů, svézt se na horské dráze staré 150 let nebo si užít jednu z mnoha akcí nabitého kulturní kalendáře. Gurmáni a milovníci špičkové gastronomie zajásají z výběru kodaňských restaurací ověnčených michelinskými hvězdami. Mlsné jazýčky se mohou těšit na nepřekonatelný koncert chutí a vůní, kterými je dánská kuchyně, plná elánu a respektu k lokálním surovinám, proslulá.

Města jako stvořená pro zimní výlet

Čtěte také:

Města jako stvořená pro zimní výlet

1. San Sebastian, Španělsko

San Sebastian, Španělsko

San Sebastian, Španělsko Shutterstock

V hornatém Baskicku se ukrývá pohodové letovisko, které ovládlo žebříček a vysloužilo si ocenění nejlepšího evropského města. Pokud je pro vás San Sebastian stále španělskou vesnicí, neváhejte a přijeďte objevit jeho medové pláže, zajímavý architektonický mix a spoustu gurmánských základen, kterým velí světoznámí šéfkuchaři. Město se ne nadarmo stalo rájem všech labužníků, blízká dostupnost moře a použití zaručeně čerstvých surovin je jedním z důvodů, proč se místní kuchyně těší takové oblibě. Nesmíte odjet bez ochutnání pintxos, obdoby tapas, což jsou malé porce různých slaných pochutin, které k dokonalosti dovede sklenka vynikajícího červeného vína z nedalekého regionu La Rioja. Pestrý a vyhlášený je i zdejší kulturní život, jehož vrcholem je mezinárodní filmový festival, který na konci září do města přivádí nejen hvězdy stříbrného plátna, ale láká i filmové nadšence z celého světa. Představte si všechny tyto přednosti města zahalené do hávu svěží zeleně, okouzlujícího spojení zalesněných kopců a výhledů na Atlantik. San Sebastian se vtiskne do srdcí všech milovníků procházek a toulek půvabnou krajinou i těm, co rádi svou dovolenou tráví uprostřed společenského dění, obklopeni památkami, galeriemi a muzei.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín