Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letem gastronomickým světem aneb Kde se jí rukama?

Ve kterých zemích se jí rukama?

Ve kterých zemích se jí rukama? Shutterstock

Kultura stolování se liší země od země. Jíst příborem je základem především západního stolování, zatímco na Středním východě, v Africe, jižní Asii a Jižní Americe je normální jíst rukama. Máte rádi jídlo a vždy se snažíte ochutnávat místní speciality? Představíme vám několik zemí, žádné instrumenty k jídlu potřebovat nebudete...

Indie

Indická kuchyně

Indická kuchyně Shutterstock

V odlehlých oblastech Indie, mimo velká města, se nůž a vidlička příliš nepoužívá. Samozřejmě je přijatelné usrkávat raitu (jogurtový dip) z lžíce, ale jídla z rýže, jako je například biryani, se standardně jedí rukama. Pokud chcete zkusit jíst jako místní (upřímně je to podivuhodně osvobozující), ujistěte se, že používáte pouze pravou ruku. Levá ruka je považována za nečistou, takže se s ní nejí ani se nikomu nepodává na pozdrav. 

Indii musíte zažít: Vyberte si z našich zájezdů

Etiopie

Etiopská kuchyně

Etiopská kuchyně Shutterstock

Také v Etiopii se jí rukama, především tedy pravou. Velmi zajímavé je podávání tradičního pokrmu injera. Placka po upečení slouží jako talíř, do níž se vkládají masové a zeleninové směsi. Mimochodem, když si kus tohoto jedlého talíře odtrhnete, poslouží vám jako lžíce. Místním dobrým zvykem je používat při jídle pouze první tři prsty, tedy palec, ukazováček a prostředníček.

Opilecká žranice: Odkud pochází to, co jíme, když jsme opilí?

Čtěte také:

Opilecká žranice: Odkud pochází to, co jíme, když jsme opilí?

Mexiko

Mexická kuchyně

Mexická kuchyně Shutterstock

Většina mexického jídla se jí právě rukama (kdo by krájel buritto?!). V restauracích vám ale jako očkovaným Evropanům standardně dají vidličku a nůž. Pokud se příboru chopíte, vyvarujte se toho, že byste s ním krájeli nebo nabírali tacos. To je absolutně nemyslitelné! Zkuste jíst jako místní: Místo lžíce použijte kukuřičné placky, tedy tortily. S jejich pomocí můžete nabírat třeba fazole a jedlou lžíci směle přikusovat. Obecně platí, že v Mexiku můžete jíst i levou rukou.

Objevujte Mexiko všemi smysly: Prohlédněte si nejširší nabídku zájezdů

Indonéská kuchyně

Indonéská kuchyně

Indonéská kuchyně Shutterstock

Také v Indonésii (např. Bali, Lombok, Jáva či Borneo) se jí rukama. K místnímu dobrému stolování patří ušpinit si nejen prsty, ale rovnou celou dlaň – jí se tu totiž výhradně pravou rukou. Obyvatelé Indonésie mají vcelku přísnou stolovací etiketu: Například není záhodno jíst za chůze nebo smrkat u stolu. Indonésanům přijde tento zvyk velmi odpudivý. Ale když nebude zbytí, můžete u jídla vesele popotahovat, to je pro ně totiž zcela v pořádku.

Země zaslíbené vegetariánům a veganům

Čtěte také:

Země zaslíbené vegetariánům a veganům

Co můžete jíst rukama u nás?

Neloupané krevety, můžeme jíst rukou

Neloupané krevety, můžeme jíst rukou Shutterstock

Ani v Česku není jedení rukama podle etikety úplně zapovězeno. Bez instrumentů můžete konzumovat pečivo či bramborové chipsy s dipem. Pokud neumíte zacházet s hůlkami, do ruky můžete vzít i sushi. Milovníci mořský plodů určitě vědí, že rukou se jí také neoloupané krevety a vařené slávky.

Objevte nové exotické destinace aneb Žhavé tipy pro superžhavou dovolenou

Čtěte také:

Objevte nové exotické destinace aneb Žhavé tipy pro superžhavou dovolenou

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín