Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maledivy: Azurovo-bílý osmý div světa

Dovolená na Maledivách

Dovolená na Maledivách Shutterstock

Také byste raději v aktuálních pošmourných dnech utekli za sluncem do míst obdařených nadpozemskou krásou? Pak vězte, že o pár tisíc kilometrů dál existuje svět plný čistoskvoucích bílých pláží s azurovým mořem, kde vám kromě korálů, želv, rejnoků a panenské přírody, bude věrného společníka dělat jen božský klid a mír.

Ráj zamilovaných

Líbánky na Maledivách

Líbánky na Maledivách Shutterstock

Právě takové mohou být Maledivy, oblíbené místo nejen pro líbánky. Prstenec přírodních korálových atolů ve vyhřátých vodách Indického oceánu je pro mnohé synonymem ráje a luxusu. Abyste však měli páru o tom, jak dokáže být naše zeměkoule krásná, stojí za to si takový výlet alespoň jednou za život dopřát!

Zájezdy na Maledivy 

Korálové království uprostřed oceánu

Západ slunce nad atolem Kuredu, Maledivy

Západ slunce nad atolem Kuredu, Maledivy Shutterstock

Každý z maledivských atolů, které vznikly během miliónů let přeměnou podmořských sopek, má jeden spojující prvek. Tím je svatá trojice tvořená plážemi s pískem jemnějším než mouka, dokonale azurovou vodou a háji kokosových palem. Každý atol si žije svým životem a většina z nich je i dnes neobydlených. Na některých najdete pouze rybáře lovící na vysokých kůlech, na jiných atolech se jejich obyvatelé specializují na farmaření a pěstování tropického ovoce či zeleniny, na dalších na vás čekají špičkové resorty pro dokonalou relaxační dovolenou. Je tedy jen na vás, jestli svůj odpočinek v ráji pojmete jako dobrodružnou výpravu s cílem vidět toho co nejvíc, nebo se necháte hýčkat v některém ze špičkových hotelových komplexů a dopřejete si restart uprostřed nebe na zemi.

Euforie ze světa pod hladinou

Potápění na Maledivách

Potápění na Maledivách Shutterstock

Svět pod hladinou je na Maledivách snad ještě krásnější, než ten nad ní. Už pár metrů od břehu se před vámi otevře země zaslíbená, kde pestrobarevné rybky, mořské želvy, murény, manty obrovské i některé druhy žraloků, proplouvají mezi barevnými korálovými útesy s pozoruhodnou lehkostí. Existují de facto dvě možnosti, jak si zdejší podmořský život užít na maximum. Buď si dobře zvolíte vhodný resort přímo u korálového útesu, kde můžete ze své vilky či bungalovu vyjít v ploutvích a rovnou skočit do ráje pod hladinou. Druhou možností je vydat se do vyhlášených potápěčských lokalit na palubě lodi a zažít celodenní výlet napěchovaný tím nejlepším, co maledivská vodní říše nabízí. Nejznámější mekkou všech milovníků ponoru je jednoznačně Ari Atoll, posázený korálovými útesy a situovaný kolem přepychové průzračné oválné laguny.

Taje maledivské kuchyně

Čtěte také:

Taje maledivské kuchyně

South Malle Atoll

Cocoa Island, Maledivy

Cocoa Island, Maledivy Shutterstock

Pokud jste si Maledivy naordinovali jako balzám pro duši a hledáte dostatek soukromí a klidu, tohle místo by mělo být jasnou volbou. Čeká vás moře malinkých ostrůvků, z nichž jsou obydleny pouze tři. Vydejte se na pláže na ostrově Cocoa Island, o kterých mnoho protřelých světoběžníků tvrdí, že je nejkrásnější na světě. A po klidném rozjímání si nenechte ujít ani atmosféru Maafushi, největšího ostrova atolu. Je proslulý bujarým nočním životem, který kontrastuje s okolním tichem a panenskou přírodou.

Dovolená na Maledivách

Malé

Hlavní město Malé, Maledivy

Hlavní město Malé, Maledivy Shutterstock

Hlavní město Malé patří k nejhustěji osídleným městům na světě. Žije tu celá jedna třetina obyvatel státu. Sídlí zde vládní úřady, banky i velký obchodní přístav. Při své návštěvě nevynechejte místní trhy, na kterých okusíte všechny chutě Malediv. Na vyhlášeném Malle Fish Market ochutnáte ty nejlepší mořské plody, jaké jste kdy jedli. Dominantou metropole jsou velkolepé mešity. Velká páteční mešita z roku 1658, je postavena z korálového kamene a interiér zdobený perskými koberci či křišťálovými lustry pojme až 5000 věřících. V Sultánově parku v samém srdci města vás uchvátí dokonalý výhled na ostatní ostrůvky, právě tady je ideální chvíle dát odpočinout unaveným lýtkům a užívat si prosté bytí uprostřed božské zeleně.

05.01.2024 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín