Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Taje maledivské kuchyně

Romantická večeře na Maledivách

Romantická večeře na Maledivách

Tradiční maledivská kuchyně není příliš známá. Vlivem izolovanosti této nádherné země a nepříliš úrodné půdě se skládá především z ryb (tuňák, makrela), mořských plodů, chlebovníku, banánů, rýže, kokosového mléka a spousty pikantního koření (kari, kurkuma,chilli). Kuřecí maso je považováno za sváteční pokrm.

Maso je všeobecně pro chudší obyvatele hůře dostupné a tak návštěva tradiční restaurace potěší nejednoho vegetariána. Stravování v restauraci či tea shopu není zrovna levnou záležitostí. Dovoz téměř všech surovin řadí maledivské restaurace k nejdražším v celé Jižní Asii. Návštěvníci luxusních resortů nemají obvykle příležitost ochutnat pokrmy typické pro Maledivy. Zhýčkaným žaludkům by netradiční chuťové kombinace mohly způsobit střevní potíže. Ty může způsobit i konzumace špatně omytého ovoce, které je ideální před konzumací zbavit slupky. Ani voda z kohoutku není na Maledivách pitná. Menu v restauracích je obvykle rozděleno na short eats neboli krátká jídla, do nichž se řadí sladké dezety či koláčky plněné rybím masem a long eats čili dlouhá jídla, která zahrnují hlavní chody. Pojďme si představit nejtypičtější maledivské pokrmy.

Mas huni 

Mas huni

Mas huni ╚ DD╔

Mas huni neboli směs uzeného tuňáka, cibule a kokosu bohatě okořeněná chilli. Tato na první pohled divoká kombinace spolu kupodivu velmi dobře ladí. Chutný salát se podává obvykle k snídani s pita chlebem zvaným roshi. 

Zájezdy na Maledivy 

Kulhimas

Kulhimas

Kulhimas

Kulhimas znamená v překladu pikantní ryba a mohli by v ní najít zalíbení milovníci indické kuchyně. Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat čerstvého tuňáka, cibuli, strouhaný zázvor, česnek, chilli papričky, kardamon, kari pastu, kokosové mléko, kari listy, listy pandanu (tropická rostlina s dlouhými listy), olej a sůl na dochucení. Jako příloha je ideální rýže.

Rybí polévka garudhiya

Tuto polévku musí umět každá maledivská dívka. Je to základ místní kuchyně a použité ingredience jsou ceněnými rodinnými recepty. Pro maledivany představuje téměř denní chléb. K její přípravě je potřeba čerstvé maso z tuňáka, cibule, celý pepř, curry listy, limetková šťáva a sůl. Podává se s rýží nebo chlebem roshi.

Objevte kouzlo Malediv

Čtěte také:

Objevte kouzlo Malediv

Kandu kukulhu riha

Kandu kukulhu riha

Kandu kukulhu riha

Kandu kukulhu riha čili maledivské tuňákové kari. Chutná pikantní omáčka s kusy tuňáka patří k pokrmům složitějším na přípravu, ale výsledek stojí za to. Pochutnáte si na pikantní kombinaci masa z tuňáka, cibule, kari, listů pandanu, česneku, zázvoru, kardamomu, skořice, kokosového mléka, kokosového krému a řízné curry pasty. Jako příloha opět poslouží rýže. Viděla jsem podávat i s batátovými hranolky.

Dovolená na Maledivách 

Kulhiboakibaa

Kulhiboakibaa

Kulhiboakibaa

Tento rybí dort může našincům připomenout legendární výtvor pejska a kočičky. Na Maledivách se jedná o tradiční pokrm podávaný při slavnostních příležitostech. V těstě spolu hraje uzený tuňák, rýže, strouhaný kokos, krájené chilli papričky, kari listy, cibule, česnek, strouhaný zázvor, limetková šťáva, kurkuma a kokosový olej. Připravuje se ve velké nádobě na otevřeném ohni živeném kokosovými skořápkami.

Dokonalá Kostarika: Jak chutná život v oáze zeleně a klidu?

Čtěte také:

Dokonalá Kostarika: Jak chutná život v oáze zeleně a klidu?

Sladkosti

Sladký vaječný krém Kastad

Sladký vaječný krém Kastad

Za typický dezert je považován rýžový puding z kokosového mléka zvaný Foni boakiba, sladký vaječný krém Kastad nebo osvěžující mléčný nápoj Kiru Sarbat. K tradičním nápojům patří sladký černý čaj, šťáva z kokosové palmy zvaná raa nebo voda. Alkoholické nápoje jsou pro muslimy naprosté tabu a tak vám je v hotelovém baru nabídne vždy cizinec.

Listy betelu

Listy betelu

Maledivané obvykle zakončují stolování žvýkáním betelových listů smíchaných s limetkovou pastou a hřebíčkem. Tato směs podporuje trávení a navozuje pocity euforie. Maledivy vám určitě nabídnou dostatek euforických zážitků i bez žvýkání betelu.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín