Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Objevte kouzlo Malediv

Objevte kouzlo Malediv

Objevte kouzlo Malediv Shutterstock

Maledivy jsou pro většinu z nás synonymem ráje na zemi. Fotografie na obalech katalogů cestovních kanceláří ukazují liduprázdné pláže lemované kokosovými palmami, blankytně modré moře a neskutečně pestrý podmořský život. Až by se mohlo zdát, že si fotograf k dokonalosti pomohl Photoshopem. Věřte mi, že skutečnost je ještě o něco krásnější. Písek je jemný jako mouka a moře průzračně čisté. A když si vezmete šnorchl, tak už budete hlavu z vody vyndávat jen velmi neradi... 

Loď či hydroplán?

Ostrovní stát v Indickém oceánu

Ostrovní stát v Indickém oceánu

Nejběžnějším dopravním prostředkem jsou dřevěné lodě se špičatou přídí zvané dhoni. K jejich výrobě se používá dřevo z kokosových palem. Místní muži je vyrábějí na jednom z ostrovů. Výrobní postup si předávají z generace na generaci. Loďka, vzdáleně připomínající plavidlo dávných Féničanů, je poháněna silou větru nebo motorem a směrové kormidlo ovládá zkušený mořský vlk nohou. Mezi jednotlivými ostrůvky se můžete přesouvat také na palubě hydroplánu. Už jen přílet na mezinárodní letiště je velkým zážitkem. Jako přistávací plocha slouží celý ostrůvek Hulhumale. Když se s vámi po 11 hodinách letu řítí letadlo vstříc úzkému proužku pevniny, tak máte po přistání neodolatelnou chuť uznale poplácat kapitána po rameni.

Vydejte se s námi na Maledivy 

Dokonalý svět pod hladinou

Ostrov Thoddoo

Ostrov Thoddoo

To největší bohatství Malediv se skrývá pod hladinou oceánu. Je jen málo míst na světě, kde můžete spatřit tak pestrou faunu i flóru. Pár metrů od břehu se vám otevře kouzelný podmořský svět. Pestrobarevné rybky, mořské želvy, murény, manty obrovské i některé druhy žraloků proplovají mezi barevnými korálovými útesy s pozoruhodnou lehkostí. Součástí většiny hotelových resortů je potápěčské centrum s odborně vyškoleným personálem. Těm méně odvážným postačí šnorchl a brýle. Nezapomeňte si do kufru přibalit bavlněné tričko. Slunce zde pálí skutečně silně a bez dostatečné ochrany by vodní radovánky mohly mít nečekaně bolestivou dohru. Do hlubin se můžete vydat také turistickou mini ponorkou nebo na lodi s proskleným dnem.

Hvězdné moře na Maledivách: Objevte kouzlo zářivého planktonu

Čtěte také:

Hvězdné moře na Maledivách: Objevte kouzlo zářivého planktonu

Malé divy Malediv

  • Maledivská republika je ostrovní stát ležící v Indickém oceánu.
  • Tvoří ji prstenec 26 korálových atolů, tvořených 1 196 ostrovy z nichž je jen 200 obydlených.
  • Počet ostrovů se v průběhu let mění. Některé pohltí moře a další jsou vytvářeny uměle (navážením písku).
  • Ke zdolání nejvyššího vrcholu ostrova nebudete potřebovat turistickou výstroj, měří jen něco málo přes 2,5 metru.
  • Ostrovy jsou chráněny velkolepou útesovou bariérou, která je považována za jednu z nejkrásnějších na světě.
  • Klima na ostrovech je silně ovlivněno oceánem. Teplota se pohybuje v rozmezí 27-32 °C. Srážky obvykle přicházejí v červnu a červenci.
  • Ideálním dobou pro návštěvu je období od října do dubna.

Kokos na tisíc způsobů

Kokosová palma

Kokosová palma

Cenová hladina na Maledivách je dosti vysoká. I když je půda na některých ostrovech poměrně úrodná, dokáží si zde vypěstovat pouze kokosové ořechy, mango, ananas, banány či papáju. Drtivá většina potravin tak musí být dovážena. Symbolem ostrovů je kokosová palma. Pro místní obyvatele je významným zdrojem obživy. Dřevo slouží k výrobě lodí, listy nahrazují střešní krytinu a kokosové ořechy jsou nedílnou součástí místní kuchyně. Skořápka se promění v rukách domorodých žen ve stylový suvenýr.

Taje maledivské kuchyně

Čtěte také:

Taje maledivské kuchyně

Rybolov a euforie

Čerstvé ryby pro trh v Malé

Čerstvé ryby pro trh v Malé

Místní obyvatelé se živí převážně rybolovem, který je díky přísnému zákazu používání rybářských sítí (ochrana korálů) dosti složitý. Nejčastějším úlovkem bývají tuňáci či makrely. Nezapomenutelným zážitkem pro mě byla návštěva rybího trhu v Malé. Ryby všech tvarů, barev a velikostí jsou prodávány těsně po vylovení na improvizovaných stáncích nebo na plachtě položené přímo u chodníku. Rybí maso je tak nedílnou součástí maledivské kuchyně. Dostanete je s rýží, jako součást super pálivého kari nebo na dně misky s kokosovou polévkou. Výtečné jsou i dezerty připravované z kokosového mléka. Alkoholické nápoje jsou pro muslimské obyvatelstvo nedostupné, ale turisté si je mohou koupit (s patřičnou přirážkou) ve specializovaných obchodech nebo v hotelových barech. Maledivané často po jídle žvýkají listy betelu. Tato rostlina je zařazena na seznam lehkých drog a její konzumace vyvolává lehkou euforii. Vášnivého konzumenta poznáte podle černých zubů a blaženého úsměvu.

Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19

Mešity z korálů

Západ slunce v hlavním městě Malé

Západ slunce v hlavním městě Malé Shutterstock

Hlavní město Malé patří k nejhustěji osídleným městům na světě. Žije tu celá jedna třetina obyvatel státu. Sídlí zde vládní úřady, banky i velký obchodní přístav. Jediným povoleným náboženstvím na Maledivách je Islám a vyznavači jiného náboženství nemohou získat trvalé občanství. Při procházce městem tak můžete obdivovat krásu mešit. Mě zaujala monumentální Páteční mešita, postavená v roce 1658. Jako stavební materiál byl použit korál, který je ostatně tradičním stavebním materiálem většiny místních budov. Díky jedinečné mořské architektuře je od roku 2008 zapsána na seznamu UNESCO. Velmi zajímavá je i procházka přilehlým hřbitovem. Pomníky se zaobleným vrcholem patří ženám, ostrá špička značí místo posledního odpočinku muže a zlacený náhrobek spočívá na hrobu některého ze sultánů. Pořádkumilovnost není zrovna silnou stránkou Maledivanů, a tak se při procházce městem budete muset občas vyhýbat hromádce odpadků.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín