Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nebesky modré Curaçao aneb příběh karibského ostrova v láhvi

Nebesky modré Curaçao

Nebesky modré Curaçao Sh

Stejně jako k Mexiku neodmyslitelně patří tequila, italská večeře se neobejde bez sklenky grappy a kubánskému mojitu sluší třtinový rum, tak i malebný ostrov Curaçao má svůj ikonický drink. Blankytně modrý destilát, který je nedílnou součástí známého koktejlu Blue Lagoon. Chutná po citrusech a příběh jeho vzniku je pestrý jako ostrov sám.

Základ populárního likéru tvoří výluh ze slupek citrusu, zvaného laraha. Rostlina podobná pomeranči byla vyšlechtěna z prvotřídních sazenic valencijských pomerančovníků. Na Curaçao je přivezli v době kolonizace Španělé, kteří ostrov během jedné ze svých mořeplaveckých výprav objevili. Jenže žhnoucí slunce a tropické podnebí s malým množstvím srážek proměnilo šťavnaté pomeranče v nepoživatelné hořké plody. Příbuznost s pomeranči naznačovala jen vůně slupky.

Objevte Curaçao všemi smysly

V roce 1634 převzali správu nad ostrovem obchodníci z Nizozemské západoindické společnosti. Během výprav do vnitrozemí objevili rozlehlé pomerančové háje. Stromy byly obsypány plody, jenž sice krásně voněly, ale postrádaly šťavnatost i příjemnou chuť pomerančů. Až v roce 1896 přišli Mendes Chumaceiro a Edgar Senior, jak místní pomeranče využit. Založili lékárnu, ve které začali vyrábět likér ze slupek plodů laraha, inspirovaný starým rodinným receptem. Narazili tak na zlatý důl a zasloužili se o vznik legendy. 

Chuť slunného Karibiku

Karibský drink Curaçao

Karibský drink Curaçao Shutterstock

Plantáže, na kterých jsou vysazeny původní stromy laraha, se nacházejí ve východní části ostrova. Stromy dosahují výšky až tři metry a každý z nich produkuje dvakrát ročně více než 150 plodů, které se sklízí ještě nezralé. Slupky vhodné k výrobě likéru se suší na přímém slunci pět dnů. Zbylá dužina poslouží jako krmivo pro kozy. Nasušené slupky se vkládají do nádob s alkoholem a tajnou směsí koření, kde se nechají macerovat po dobu tří týdnů. Výsledný bezbarvý nápoj chutná po pomerančích s lehce hořkým dozvukem. Ostře modrou barvu, inspirovanou vodami Karibiku, mu dodávají barviva.

Srdeční záležitost: Curaçao je víc, než jen tropický ráj

Čtěte také:

Srdeční záležitost: Curaçao je víc, než jen tropický ráj

Právě netradiční barva proslavila likér po celém světě. Zkušení barmani s jeho pomocí vykouzlí koktejly v barvách duhy. Nahořklé aroma citrusů jim dodá žádanou exotickou příchuť. Po pár drincích pak s jistotou zatoužíte zanořit nohy do jemného bílého písku, nechat se polaskat slunečními paprsky a rozběhnout se vstříc prohřátým vodám Karibiku.

Barevný svět nejen pod hladinou

Svět pod hladinou, Curaçao

Svět pod hladinou, Curaçao Shutterstock

Jásavé barvy si na ostrově užijete nejen v koktejlových skleničkách, ale také pod mořskou hladinou. Potápění k vrakům lodí, podmořským jeskyním i plavání mezi hejny pestrobarevných rybek a mořských želv patří k nezapomenutelným zážitkům. Ani méně zkušení plavci nepřijdou o podmořské divadlo. Fascinující svět korálových útesů se jim otevírá i v mělkých pobřežních vodách. Se šnorchlem a ploutvemi tu můžete každý den zažívat fantastická barevná dobrodružství, podobná těm z magického světa Alenky v říši divů. 

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19 

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín