Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nechte se omámit lahodnou chutí Itálie

Italská kuchyně

Italská kuchyně Shutterstock

Podívejme se na malý gastro výlet do země, která dala světu módy značky jako Gucci, Prada, nebo Versace. Země, v níž se psaly dějiny a narodily se v ní takové osobnosti jako Leonardo Da Vinci, Giuseppe Verdi, či Giacomo Casanova. Země, která inspirovala geniálního Shakespeara k napsání mnoha divadelních her a nakonec země, jejíž kuchyni milují lidé napříč generacemi na všech kontinentech. Znáte snad někoho, kdo nemá rád pizzu nebo těstoviny?

Kulinářská velmoc

Dovolená v Itálii

Dovolená v Itálii Shutterstock

Zdejší kuchyně se vyvíjela po celá tisíciletí a dominuje v ní lehkost, hravost, jednoduchost a důraz na kvalitní suroviny. Mnoho receptur pochází už od starých Římanů, inspiraci však našla i v židovské, arabské, či francouzské gastronomii. Mezi suroviny, bez kterých Italové nedají ani ránu patří těstoviny, rýže, sýry, plody moře, ryby, jehněčí, telecí, drůbeží a hovězí maso. Na talířích tu však najdeme i spoustu ovoce a zeleniny, hlavně v podobě salátů. Nejoblíbenější bylinkou i dochucovadlem je jednoznačně bazalka, hned v závěsu pak rozmarýn, šalvěj, tymián, šafrán, pepř, skořice, hřebíček, chilli či petrželová nať.

Italové jsou jediní z jižanských národů, kteří nemají jako hlavní jídlo dne večeři, ale oběd. Ten je přímo posvátný, zpravidla se servíruje mnoho chodů a řídí se jasně danými pravidly. Nejprve vám polechtá a navnadí chuťové pohárky antipasto, neboli předkrm. Další chod je nazýván primo a bývá jím většinou polévka, ale také těstoviny, nebo risoto. Secondo, tedy druhý chod váš mlsný jazýček oblaží masem, či rybou. A pokud máte v žaludku ještě trochu místa, nenechte si ujít dezert, který zpravidla celý gastronomický koncert zakončí. Pojďte s námi alespoň pomyslně okusit, jak by takový italský ohňostroj chutí mohl vypadat. Nebo rovnou zabalte kufr a vydejte se vstříc dovolené v duchu Dolce vita!

Ochutnejte Itálii

Bruschetta pomodoro

Bruschetta pomodoro

Bruschetta pomodoro Shutterstock

Rychlá, efektní, geniální, vtipná a neskutečně dobrá. Jinak se tahle italská krasavice, která se skládá z plátku opečeného chleba se směsí z rajčat, olivového oleje, česneku a bazalky, ani popsat nedá. Bruschetta je důkazem toho, že ty největší požitky v životě často bývají těmi nejjednoduššími. Pochází ze střední Itálie a první zmínky o její existenci se objevily už v 15. století.

Země sladkého nicnedělání aneb Kam vyrazit na dovolenou v Itálii

Čtěte také:

Země sladkého nicnedělání aneb Kam vyrazit na dovolenou v Itálii

Špagety Carbonara

Śpagety Carbonara

Śpagety Carbonara Shutterstock

Kultovní gastronomický skvost, který je původně jídlo chudých. Do češtiny by se dal název volně přeložit jako špagety po uhlířsku. Pokud bychom chtěli jít po stopách jejich vzniku, dostali bychom se do okolí Říma v průběhu 19. století. Popularita jídla nejvíce vzrostla v období druhé světové války, kdy se mnozí Italové potýkali s chudobou a nedostatkem potravin. Pokrm se připravuje ze základních ingrediencí, které byly pro většinu lidí dostupné. Původní recept se skládá z pouhých 4 surovin, ale výsledek je naprosto fenomenální. Elegantní provazce těstovin objímá hříšně krémová, hebká a sametová omáčka ze žloutků, parmazánu a neuzené slaniny. Jejich příprava je triviální, chuťový zážitek však jen tak něco nepřekoná.

Zájezdy do Itálie

Saltimbocca

Saltimbocca

Saltimbocca Shutterstock

Doslovný překlad jídla znamená „skoč do pusy“. Kulinářský klenot z telecího masa, plátku sušené šunky, lístku šalvěje, másla a bílého vína, je opravdu tak dobrý, že přímo skáče do úst. K oblíbenému pokrmu se hrdě hlásí i Švýcaři, Řekové nebo Španělé. Saltimbocca je typická hlavně pro Řím, ale o přesném původu se vedou spory. Našinec by se mohl podivovat nad kombinací masa a šalvěje, ale radíme nedělat ukvapené závěry, tohle duo totiž vytváří dokonalou chuťovou harmonii. Šalvěj je navíc malý kouzelník a může se chlubit protizánětlivými, antibakteriálními a antivirotickými účinky. Dobrota se nejčastěji podává s pečenými bramborami, výborně se k ní hodí i milánské žluté risoto se šafránem, ale také těstoviny. Vychutnáte si ji i samotnou, třeba jen s bagetkou, můžete ji zvesela namáčet do lahodného sosu, který vznikne z másla a odpařeného vína.

Lago di Ledro: Italská oáza klidu v srdci hor

Čtěte také:

Lago di Ledro: Italská oáza klidu v srdci hor

Panna Cotta

Panna Cotta

Panna Cotta Shutterstock

Sladká laskomina se stala zářným příkladem toho, jak ze tří surovin vykouzlit pětihvězdičkový dezert. Název v překladu znamená vařená smetana a je opravdu jen tím, čím je, tedy ztuženou uvařenou smetanou. Do ní se pak přidá jen cukr s želatinou a tradičně se dochucuje pouze pravou vanilkou. V poslední dekádě se zabydlela i v českých domácnostech a na jídelních lístcích tuzemských restaurací. A v čem tkví její kouzlo? Hlavně v servírování. Na talíři se dozdobí ovocem, čokoládou, sladkými omáčkami nebo bylinkami. Pokud jste s ní do dnešního dne neměli tu čest, rozhodně jí dejte šanci. Na léto je totiž jako stvořená.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

21.07.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín