Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Norské fjordy: Nejkrásnější šperky v klenotnici zvané Skandinávie

Norské fjordy

Norské fjordy Shutterstock

Toužíte spatřit, jak mocnou sílu mají kouzla matky přírody? Pak se vydejte do Norska a nasajte atmosféru zdejšího narodního pokladu, romantických fjordů. Ty jsou pýchou nejen Skandinávie, ale celé naší planety. V Norsku jich najdete více, než tisíc. Přinášime vám výčet těch nejzajímavějších severských krasavců, kdoví, třeba to pro vás bude inspirace k tomu nazout pohorky a vychutnat si jejich velkolepý půvab na vlastní kůži.

Mocná síla ledovců

Ledovce v Norsku

Ledovce v Norsku Shutterstock

Za samotným vznikem fjordů stojí masivní ledovce, které pokrývaly norské pobřeží a svou obrovskou silou postupně změnily ráz krajiny. Těžký led nejprve vytlačil úbočí hor, později začal postupně odtávat a jeho místo vyplnil příboj oceánu. Výsledkem jsou úzké mořské zátoky hluboko zaříznuté do země, jejichž okraje lemují prudká skaliska a často i divoké vodopády. Liší se tvarem, délkou či hloubkou a ty nejtemnější hlubiny klesají více než kilometr pod hladinu. Všechny spojuje téměř nadpozemská krása i fakt, že dokonale zapadají do drsné severské přírody. Pokud se rozhodnete stanout před některým z fjordů tváří v tvář, připravte se na časté změny počasí. V údolí panuje teplejší klima než na chladných vrcholcích skal a přechody pak mohou připomínat střídaní ročních období.

Dovolená v Norsku

Velkolepý Sognefjord

Sognefjord, Norsko

Sognefjord, Norsko Shutterstock

Nejhlubší i nejdelší král mezi norskými fjordy sahá až k úbočím Hardangerviddy u města Odda a zarývá se tak do vnitrozemí délkou přesahující 200 km. Řada jeho ramen vytváří unikátní krajinnou malbu, kterou se můžete kochat, pokud se z Bergenu vydáte po silnici E16. Cestou se nechte zlákat k návštěvě vodopádů Tvindefossen nebo interaktivní expozicí vikingské vesničky v Gudvangen. Slavnou éru Vikingů vám přiblíží také zážitková víska Njardarheimr, kde se přenesete v čase o několik století zpět. Budete tu svědky autentické řemeslné výroby i obdivovateli pradávných tradic a kultury.

Oblast podél fjordu se pyšní řadou malebných vesniček jako z pohádky. Za návštěvu stojí ledovec Bøyabreen nebo vyhlídka Stagastein, kde si dosyta užijete pohled na Sognefjord z ptačí perspektivy. Vydejte se na horskou túru, nasedněte na kolo nebo si půjčte kajak a fjord si tak vychutnáte z bezprostřední blízkosti.

Lysefjord a výhled z Kazatelny

Výhled z Kazatelny na Lysefjord

Výhled z Kazatelny na Lysefjord Shutterstock

Celebritou západního Norska je Lysefjord v Ryfylke. Jeho třpytící se hladinu můžete prozkoumat výhledem ze skalnatého útesu Preikestolen zvaný Kazatelna. Vrcholek skaliska ve tvaru kvádru vám poskytne nezapomenutelný výhled. Pokud netrpíte závratí, můžete ze samého okraje skalního monumentu nahlédnout, jak jeho tři stěny strmě padají dolů do hloubky 600 metrů a mizí ve slaných vodách. Není divu, že ikonický panoramatický snímek vábí ročně tisíce dychtivých turistů s fotoaparátem v ruce.

Až se dosyta pokocháte vyhlídkou, nasedněte na loď, prohlédněte si z vodní hladiny celé širé okollí i majestátná skaliska a doplujte třeba až do vnitřní části fjordu. Z trajektu se vyplatí vystoupit v malé obci Flørli, kde se můžete občerstvit nebo rovnou přenocovat. Toto místo obklopuje jen ta nejčistší příroda a absolutní klid. Není divu, dostupná je pouze lodí nebo pěšky přes hory. Tato oáza ticha je i skvělým výchozím bodem outdoorovým dobrodružstvím. Zdolejte třeba nejdelší dřevěné schodiště světa, vyšlapat všech 4 444 schodů vám zabere zhruba 3 hodiny. Sportovní výkon prověří vaši zdatnost a odmění vás záplavou endorfinů. 

Galapágy: Nedotčený zvířecí ráj zrozený z ohně

Čtěte také:

Galapágy: Nedotčený zvířecí ráj zrozený z ohně

Hardangerfjord s jablečnou vůní

Kvetoucí jabloň u Hardangerfjord, Norsko

Kvetoucí jabloň u Hardangerfjord, Norsko Shutterstock

Druhý nejdelší norský fjord měří 179 km a klikatí se od hladiny Atlantiku, až do vnitrozemí k náhorní plošině Hardangervidda. Ideálním obdobím pro nejkrásnější výhledy je jaro, kdy nejen že se ve vodě zrcadlí mohutné hory, ale strmé svahy zdobí i kvetoucí jabloně. Tato oblast je proslulá pěstováním chutných jablečných odrůd a výrobou lahodného cideru. Rodinné farmy, kde se poctivé řemeslo předává z generace na generaci, se tu podílí na výrobě oblíbeného alkoholického moku nebo jablečného moštu. Norové jsou na svůj legendární nápoj náležitě pyšní. Zkombinujte to nejlepší, čím lokalita oplývá, a vydejte se na plavbu lodí spojenou s návštěvou moštáren. Vychutnáte si tak pohled na přírodní scenérie i degustaci ciderů přímo v sadu, společně s pohledem na průzračné vody fjordu.

Troufnete si vystoupat do míst, kde se jiným rozklepou strachy kolena? Pak byste neměli vynechat túru na Trolltunga neboli Trollí jazyk, který se v podstatě vznáší nad hladinou jezera Ringedalsvatnet. Za výstup na jeho vrcholek ve výšce 1 100 m budete odměněni překrásným výhledem i pocitem, že jste si právě vtiskly do paměti jedno z nejpůvabnějších míst světa. 

Vzhůru k Aurlandsfjordu ikonickou železnicí

Železniční trať v Aurlandsfjord, Norsko

Železniční trať v Aurlandsfjord, Norsko Shutterstock

Za vaši pozornost rozhodně stojí i 29 km dlouhý Aurlandsfjord. Přiblížit se sem můžete pomocí ikonické norské železnice Flåmsbana, která je považována za jednu z nejkrásnějších vlakových tratí světa. I tady však platí to, že fjord nejlépe poznáte přímo z vodní hladiny. Mezi městečky Flåm a Gudvangen pendlují dva nejnovější norské trajekty, z jejichž paluby si dokonale užijete nádhernou ubíhající krajinu. Dala by se přirovnat k přírodnímu divadlu, vystavujícímu dramatický terén a horské štíty, hned vedle půvabných osad.

Zájezdy do Norska

Burácející vodopády nad Geirangerfjord

Vodopády u Geirangerfjord, Norsko

Vodopády u Geirangerfjord, Norsko Shutterstock

Zeptáte-li se průvodců na nejzajímavější místa, která můžete navštívit v Norsku, Geirangerfjord bude rozhodně jednou ze zmíněných lokací. Oblíbená zastávka mnoha turistů je právem zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO. Vynechat by ho neměli zejména milovníci vodopádů, kteří se tu mohou kochat četnými skalnatými útvary skrápěnými tryskající masou vody. Nejznámější zastávkou je pak vodopád Sedm sester (De syv søstrene), Nápadník (Friaren) a Svatební závoj (Brudesløret). Nejmocnější burácení vodopádové symfonie se ozývá během hlavního období tání sněhu, tedy od května do července. 

Trollfjord střežen orlí hlídkou

Plavba v Trollfjord, Norsko

Plavba v Trollfjord, Norsko Shutterstock

Daleko za polárním kruhem, kde se rozpíná souostroví Lofoty, na pobřeží ostrova Austvågøya, lze najít čarokrásný a hojně vyhledávaný fjord. Tollfjord sice neobsazuje přední příčky v tabulce největších fjordových gigantů, vyniká však svými scenériemi. Ti, kdo se chtějí kochat jeho panenskou krásou, se sem dostanou pouze na palubě lodi. Když proplujete pomyslnou skalní branou, otevře se před vámi vodní hladina, kterou obklopují skalní štíty vysoké přes 1 000 metrů. Až obrátíte svůj zrak vzhůru k nebesům, možná zahlédnete mávat křídly jednoho ze zdejších obyvatel. Skalní útesy Trollfjordu jsou totiž tradičním hnízdištěm mořských orlů.

Netradiční lyžařské destinace: Užijte si originální zimní dovolenou

Čtěte také:

Netradiční lyžařské destinace: Užijte si originální zimní dovolenou

Lyngenfjord ve svitu polární záře

Lyngenfjord

Lyngenfjord Shutterstock

Představte si, že se procházíte divočinou, těšíte se pohledem na fjord i z panoramat Lyngenských Alp a do očí vám blýskne polární záře. Přesně takový scénář se může odehrát, pokud v zimním období navštívíte oblast Lyngenfjordu. Mimo lovu světelných úkazů na obloze, se v této části roku můžete věnovat spoustě dalších aktivit. Na své si přijdou zejména vyznavači zimních sportů. Vyrazte na svahy plné čerstvého prašanu a vychutnejte si opojnou chuť svobody. Svoji zdatnost tu otestujete i při jiných neotřelých arktických aktivitách. Je libo lezení po ledu, jízda se psím nebo sobím spřežením, výprava na sněžnicích či rybaření pod ledem? Žádný problém. Vyvrcholením dlouhého seznamu zimních radovánek pak může být možnost pozorovat velryby a keporkaky, kteří tu v zimě objevují.

V případě, že do Lyngenfjordu zavítáte v létě, přivítá vás náruč nekonečných rozkvetlých luk nebo zrcadlící se půlnoční slunce na hladině fjordu. Zažijete tu nejen šumění divokých řek či krásu horských stezek, pod kůži se vám zaručeně dostane i zdejší kultura, která v sobě mísí to nejlepší z tradic Norů, Sámů a Kvenů.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín