Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Netradiční lyžařské destinace: Užijte si originální zimní dovolenou

Dovolená na horách

Dovolená na horách Shutterstock

Pokud už jste sjezdovky v Krkonoších nebo Jeseníkách projezdili křížem krážem a alpské vrcholky také znáte jako své boty, je na čase objevit kouzlo zasněžených strání na dalších zajímavých místech. Při otáčení glóbusem ze strany na stranu budete možná překvapeni, v kolika lokalitách na vás číhá zimní dobrodružství.

1. Turecko

Lyžování v Kayseri, Turecko

Lyžování v Kayseri, Turecko Shutterstock

Turecká lyžařská střediska jsou připravena přivítat všechny milovníky zimních sportů. Brázdění svahů nebo výhled na zasněžené vrcholky s šálkem turecké kávy v ruce si tu můžete užívat od prosince do dubna v několika lokacích.

Do největšího a zároveň nejvýše položeného střediska Ercieys dorazíte snadno, je vzdálené jen 30 minut jízdy z letiště Kayseri-Erkilet. Lyžaři všech úrovní zdatnosti ocení celkovou vybavenost komplexu i 14 lyžařských vleků, které hosty vyvezou na vrcholek spící sopky do nadmořské výšky 3360 metrů.

Ani za zimními radovánkami v Palandöken (lyžařský resort Ejder 3200 World Ski Center) nemusíte cestovat dlouho, po příletu do Erzurumu vás od brázdění sjezdovek dělí jen půlhodina cesty. Na své si tu přijdou milovníci moderních luxusních hotelů i gurmáni. V této destinaci si perfektní sněhové podmínky dosyta užijí začátečníci, ostřílení lyžaři i vášniví snowboardisté. Po sportovním výkonu si dopřejte zasloužený odpočinek a zahřejte své prochladlé tělo horkým tureckým nápojem sahlep z květové vody, kořenů orchidejí, cukru a skořice.

Co byste řekli na to, užít si dopoledne na lyžích či snowboardu a odpoledne si zaskotačit v mořských vlnách nebo se procházet po pláži? Pokud vás takový program láká, navštivte areál Saklikent, který leží 50 km od známého přímořského letoviska Antalya. Čeká tu na vás mnoho aktivit, užijte si třeba rafting na divoké vodě, výlety lodí, nakupování na trzích, navštivte krásné staré město a přístav. A co je na této destinaci ze všeho nejlepší? Brázdění svahů, ze kterých budete mít neopakovatelný výhled na nekonečné moře.

Dovolená v Turecku

2. Bulharsko

Lyžařské středisko Bansko, Bulharsko

Lyžařské středisko Bansko, Bulharsko Shutterstock

Bulharsko nejsou jen Zlaté písky nebo Slunné pobřeží, klidně sem můžete vyrazit na zimní dovolenou do jednoho z tamních horských středisek. Špičkový Ski resort Bansko láká lány širokých upravených sjezdovek přikrytých až třemi metry sněhu. A na své si přijdou i ti, kteří rádi vymění upravený terén za čerstvý prašan – tras pro freeride je v komplexu nespočet. Samotné městečko Bansko je opředeno zajímavou historií a cestou do vinárny či restaurace potkáte mnoho architektonických památek. Areál je ideální pro všechny, co rádi spojí sportování s nočním životem nebo možností relaxu v saunách a bazénech.

Pod nejvyšší horou Balkánu se rozkládá druhé největší bulharské ski centrum Borovec. Necelých 60 km sjezdovek i snowpark se nacházejí uprostřed nádherné krajiny obklopené starými borovými lesy. Lanovky z centra střediska vás vyvezou ke sjezdovým tratím pro začátečníky i pokročilé. Po sportovních výkonech si odpočiňte v malebných kavárnách nebo restauracích s vyhlášenou bulharskou kuchyní. Místní speciality jako jsou polévka tarator, čevabčiči nebo pálenka rakije, vás totiž pohladí jak v žaludku, tak na duši.

3. Japonsko

Lyžařské středisko Niseko, Japonsko

Lyžařské středisko Niseko, Japonsko Shutterstock

Země vycházejícího slunce vyniká svou jedinečností v mnoha sférách, od architektury, přes kulturu, po technologie. Ne jinak tomu je v oblasti zimních sportů. Japonci lyžování milují a není překvapením, že k němu přistupují osobitým způsobem, který přirozeně reflektuje jejich svědomitý způsob života. Napříč celou zemí je rozeseto více než 450 areálů, přičemž většinu z nich naleznete v lokacích Hokkaido, Nagano a Niigata. Vyzkoušejte jedno z nejznámějších středisek Niseko, které se několikrát denně těší z přívalů nového sněhu. Pro příznivce freeridingu budou japonské kopce přikryté čerstvou sněhovou peřinou splněným snem. Sjezdovek, kde vše šlape jako hodinky, si můžete užívat od brzkých ranních hodin až do tmy. Až vám po vydatném sportovním výkonu vyhládne, miska plná horkého ramenu nebo kari, vám dodá dostatek energie na další poznávání tak trochu jiného světa. 

Nejlepším způsobem, jak zakončit den strávený sjížděním kopců, je naložit znavené tělo do příjemně vřelé vody a užít si slastný pocit, který přináší lázeň v tradičních horkých koupelích, takzvaných orsenech. Termální prameny najdete po celé zemi, mnoho jich leží i ve slavných starých lyžařských oblastech jako je Nozawa Onsen nebo Zao Onsen. Tam si můžete dopřát léčebnu kúru a všechny starosti pustit k vodě. Navíc se stanete přímými účastníky tradičního ceremoniálu, jaký nikde jinde na světě nezažijete.

13 nejlepších adventních trhů aneb Kouzelné Vánoce napříč Evropou

Čtěte také:

13 nejlepších adventních trhů aneb Kouzelné Vánoce napříč Evropou

4. Maroko

Pohoří Atlas v Maroku

Pohoří Atlas v Maroku Shutterstock

Maroko mnoho z nás zná jako lákavou exotickou destinaci plnou rozsáhlých pouští a historických míst, kde se příjemně ohřejete i v zimních měsících. Neuděláte však chybu, pokud s sebou na cestu na černý kontinent přibalíte svou zimní výbavu. Pohoří Atlas totiž každoročně vítá africké milovníky zimních sportů i lyžařské nadšence z celého světa. Přijeďte objevit kouzlo sjezdovek v nejvýše položeném středisku Afriky, dost možná budete překvapení, jak příznivé mohou být sněhové podmínky poblíž horké Sahary. Výlet započnete v Marrakéši, kde se nad střechami barevných marockých domků vykukují zasněžené vrcholky hor. Od nejbližších sjezdovek v Oukaïmeden vás bude dělit 70 km. Cestou k nim se vine krajina plná olivovníků a palem, která se postupně mění na lány opuncií a až dorazíte ke skaliskům, objeví se i první sníh. Ve spodní části vleků na vás čekají upravené úseky sjezdovek jako stvořené pro začátečníky a vyzkoušet můžete i sáňkařské dráhy. Ve vyšších polohách si pak zalyžujete v divočejším terénu, který láká zkušené jezdce a milovníky adrenalinových sjezdů. Vysoká nadmořská výška zaručuje bohatou sněhovou nadílku, ze které se můžete těšit od prosince do konce března. Za sportovní výkony se odměňte sladkým mátovým čajem, místo ski-busu nasedněte na oslíka, který vás zaveze do hotelu a postará se o nezapomenutelnou tečku za vaší zimní dovolenou.

5. Spojené arabské emiráty

Ski Dubai, Dubaj

Ski Dubai, Dubaj dubaitourism.com

To, že v Dubaji se skutečností stávají i věci zdánlivě nemožné, není žádným tajemstvím. Jednou z největších rarit Středního východu je pak lyžařský areál dostupný po celý rok přímo v srdci vyhřáté metropole obklopené pouští. Vyzkoušejte si na vlastní kůži jednu z pěti sjezdovek různých obtížností. Na půlmetrové sněhové pokrývce se vyřádí hlavně začínající lyžaři, na snowboardové nadšence čeká dobrodružství ve freestylové části areálu. Ať už se tu rozhodnete strávit celý den nebo si pořídíte jen dvouhodinovou vstupenku, v ceně vstupného máte zapůjčení výbavy, včetně lyží, hůlek, bot, helmy a oblečení. Dokonce dostanete i jednorázové teplé ponožky. Součástí arény je i snowpark jako stvořený pro radostné dovádění dětí i celých rodin. Objevte sněhové hrady, stavějte sněhuláky, vylezte na umělé skály, užijte si sáňkování nebo zorbing. Milou společností vám bude dvacítka roztomilých tučňáků, kteří tu nepředstavují pouhé rozptýlení, ale mají návštěvníkům přiblížit jejich přirozené prostředí a pomoci tak chránit své příbuzné na Antarktidě. Chcete-li svůj sněžný zážitek umocnit, můžete složit hlavu v blízkosti sjezdovky v moderním hotelu zbudovaném ve stylu švýcarských horských chat.

Zájezdy do Dubaje 

6. Chile

Valle Nevado, Chille

Valle Nevado, Chille Shutterstock

Pokud zamíříte na jih od rovníku, můžete si čerstvého prašanu užívat i v červenci nebo srpnu. Chile je díky obrácenému sledu ročních období skvělou možností, jak si přes horké léto zkrátit čekání na sněhové vločky. Ve Valle Nevado, nejlepším lyžařském komplexu celé jižní polokoule, zažijete divokou přírodu And i špičkové vybavení od tělocvičen po wellness. Snowpark, sjezdovky všech stupňů obtížnosti, dráha pro jízdu v boulích nebo „off slopes“ lyžování (jízda v neupraveném terénu) – to je jen zlomek toho, nad čím zaplesá srdce všech milovníků zimního dovádění. Sluneční paprsky jsou k tomuto místu obzvláště štědré, v průměru sem dopadají 320 dní v roce.

Navštívit pláž i sněhové pláně v jeden den? I to je v Chile, zemi absolutních kontrastů, možné. Santiago nebo Pichilemu, oblíbené cíle všech surfařů, dělí od vrcholků And tři hodiny jízdy, takže se můžete těšit z klidných pláží a divokých vln Tichého oceánu a zároveň v druhé části dne zdolávat horské vrcholky, což je snová kombinace pro všechny, kteří milují nekonečný příliv adrenalinu. 

Ve městě Pucón projdete pomyslnou bránu do Kordillér a na vlastní kůži zažijete, že příhodné sněhové podmínky nabízí tyto velehory po většinu roku. Až vás řádění na sjezdovkách omrzí, zaběhněte si k přilehlému jezeru Villarica a vyměňte zimní lyže za vodní.

7. Řecko

 Parnassos, Řecko

Parnassos, Řecko Shutterstock

Když se řekne Řecko, možná se vám vybaví bělostné domky kontrastující s průzračnou hladinou moře a blankytnou oblohou. Země bohů a bájných bytostí není však jen o plážových radovánkách, najdete tu i mohutná pohoří. Přijeďte nasát atmosféru míst, kde modrá obloha kontrastuje s vrcholky hor pokrytými bílou peřinou.

Jako stvořené je k tomu lyžařské centrum Parnassos, kde vás jeden ze 17 vleků vyveze vzhůru k zimnímu dobrodružství a za jasných dní z vrcholku dohlédnete až na hladinu Egejského moře. Pokud na svahu nejste silní v kramflecích, využijte služeb lyžařských nebo snowboardových škol. Ti zkušenější mohou pak s větrem o závod brázdit téměř 24 kilometrů sjezdovek. Běžkaře zase potěší dlouhé tratě zasazené do krásné horské přírody. Fandíte freestylu? Nenechte si ujít zdejší funpark a užijte si příval endorfinů při skocích na adrenalinových překážkách. Třešničkou na dortu oblíbeného střediska jsou dětská hřiště, kavárny, restaurace a hlavně vyhlášená řecká kuchyně. V sedmém nebi budou i ti, kteří více než sportu fandí starověké historii, významné archeologické naleziště Delf je totiž odsud co by kamenem dohodil.

Druhým největším řeckým horským centrem je Kalavryta Ski Center. Najdete tu sjezdovky všech obtížností a užijete si i snowboarding nebo extrémní sporty, které tu mají své vyhraněné místo. Až se vyzujete z lyžáků, prozkoumejte stejnojmenné městečko, které v zimních scenériích získává neopakovatelné kouzlo. Vydejte se na zážitkovou jízdu vláčkem, kterým budete projíždět skalní soutěskou a kochat se zasněženými kopci, skalisky i pohledem do údolí.

Nejoblíbenější evropské svahy aneb dovolená plná lyžování a relaxu

Čtěte také:

Nejoblíbenější evropské svahy aneb dovolená plná lyžování a relaxu

8. Skotsko

Letecký pohled na Nevis Range

Letecký pohled na Nevis Range Shutterstock

Nespoutané přírodní krásy, zajímavé tradice, slaný mořský vzduch, řada tajuplných hradů a v neposlední řadě whisky – takové je Skotsko. I když byste tuto čarokrásnou zemi zprvu možná nenazvali rájem zimních sportů, stačí vyrazit do jednoho z horských středisek a změníte názor.

Lyžařský komplex v Nevis Range vám nabídne nejen možnost lyžování na rozsáhlé síti sjezdovek, ale může se pyšnit parádními podmínkami pro freeriding. Hlavní předností je, že vzhůru dobrodružné jízdě volným terénem vás pohodlně vyveze lanovka. Až se nabažíte brázděním svahů, vydejte se projížďku na saních nebo procházku pohádkovou krajinou se sněžnicemi na nohou.

Skvěle si zalyžujete i v srdci národního parku Cairngorms, na úpatí hory nesoucí stejný název. Čeká tu na vás 30 km upravených sjezdových tratí, půjčovny vybavení i zábava ve freeparku. A to vše v kulisách panenské přírody; pohledem do ní se můžete kochat i při odpočinku v panoramatické restauraci. Sezona tu trvá od prosince do dubna v závislosti na sněhových podmínkách. Říká se, že pokud nejste ve Skotsku spokojeni s počasím, stačí vyčkat pět minut a vše může být úplně jinak. Takže v případě, že vás v této krajině zastihne nepřízeň bohů, není třeba propadat panice. Seznam pivovarů a destilerií lákajících k ochutnání místních moků je patřičně dlouhý v každém koutě této země.

9. Finsko

Santa Claus Holiday Village, Finsko

Santa Claus Holiday Village, Finsko Shutterstock

Sněhem pocukrované lesy, sluncem políbený obzor a polární záře – za takovou podívanou musíte vyrazit do Finska. Zdejší podmínky hrají do karet všem zimním sportovním nadšencům, protože z oblohy se bohatá sněhová nadílka sype od listopadu do května.

Lyžařům, snowboardistům ani běžkařům by nemělo uniknout největší a nejvyhlášenější finské lyžařské centrum Levi. Oblíbili si ho rodiny s dětmi, protože nabízí skvělé podmínky pro začátečníky. Strádat nebudou ani zkušení jezdci, kteří si užijí jízdu na udržovaných svazích uprostřed přírodních krás Laponska. Vybírejte ze 44 sjezdovek i všech druhů lanovek od kabinkových, přes sedačkové po ty, které na kopec vyvezou i ty úplně nejmenší lyžaře.

Do areálu Ruka míří sportovní nadšenci za perfektními sjezdovkami, opravdovým rájem je však i pro vyznavače běžeckých lyží. V okolí hory Rukatunturi se totiž line přes 250 km běžeckých tratí. Svištět po třpytivém sněhu a kochat se lány lesů sklánějících se pod tíhou vydatné sněhové nadílky je nezapomenutelným zážitkem, za kterým se do „země jezer“ budete rádi vracet. 

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Až shodíte svou lyžařskou výbavu, možná zatoužíte po tom, pobavit se ještě mimo svahy. Ve Finsku se můžete těšit na široké možnosti „après ski“, lyžováním tu den rozhodně nekončí. Lyžařská střediska nabízí velkorysou zábavu v restauracích, barech a u poslechu živé hudby. Velké oblibě se tu těší i karaoke. Kdo se zimní krajiny stále ještě nenabažil, jistě rád využije možnosti projížďky se psím nebo sobím spřežením. A co by to bylo za návštěvu Finska, pokud chyběl zasloužený odpočinek ve finské sauně, která je v podstatě základem místní kultury. Jen těžko byste v zemi hledali hotel nebo penzion bez možnosti saunování. Následujte tedy místní a dopřejte si jednou denně relax v sauně, uděláte službu svému zdraví a navíc si krásně vyčistíte mysl.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín