Ochutnejte Srí Lanku: Kulinářské poklady z ostrova úsměvů
Srí Lanka není jen ostrov slonů a koření, je to gastronomický labyrint chutí, vůní a tradic, který dokáže každého cestovatele okouzlit už při prvním soustu. Na Srí Lance se potkává kombinace koloniálních vlivů a z každého jídla čiší tradice a pohostinnost. Ať už dáváte přednost pouličním stánkům či luxusním restauracím, na ostrově ve tvaru kapky vás rozhodně čeká opravdové kulinářské dobrodružství.
Národ milující chilli
Cejlonskou gastronomii ovlivnila nejen sousední Indie, ale i národy, které si v minulých staletích území nárokovaly. Můžete tu tak postřehnout prvky arabské, portugalské, holandské či anglické kuchyně. Všechny tradiční jídla jsou velmi ostrá a díky tomu mohou být pro průměrného Středoevropana takřka nepoživatelná. V restauracích i pouličních bistrech, se však zpravidla setkáte s mnohem méně pikantní turistickou verzí pokrmů. Díky příznivému klima, se zdejší plantáže prohýbají pod keříky s legendárním cejlonským čajem, ale svuj domov tu našlo i mnoho druhů koření, sladkého exotického ovoce a voňavé zeleniny. Na jakých dobrotách si lidé v zemi plné úsměvů pochutnávají nejraději?
Kulinářské pokladyRice & Curry Hoppers (Appa) String Hoppers (Idiyappam) Kottu Roti Pol Sambol Seeni Sambol Lamprais Thakkadi Lavariya |
Chutney
Univerzální ovocná, nebo zeleninová omáčka, kterou s oblibou servírují kuchaři z celého světa, má na jídelníčku domorodců své nezastupitelné místo. Na Srí Lance se největší popularitě těší hlavně mangové chutney (česky čatní), jehož základem je zmíněné ovoce, chilli, zázvor, česnek a další koření. Potom, co se v hrnci vše společně provaří, vznikne vysoce návyková a chuťově dokonalá žlutá omáčka. Můžete si ji dát jako dip ke grilovanému masu, nebo si v ní namáčet kousky místního chleba Rótí.
Appam
Máte rádi palačinky? Pak vaše srdce při ochutnávce této speciality zaplesá radostí. K přípravě appam se používá rýžová mouka, která se smíchá s vařenou rýží, droždím a solí. Díky její variabilitě si ji obyvatelé ostrova rádi dopřejí jak k snídani, tak na sklonku dne. Těsto se smaží v hluboké wok pánvi, proto je výsledkem kulinářského snažení vyklenutá miska, kterou díky neutrální chuti můžete naplnit prakticky čímkoliv. Výtečná je třeba slaná varianta s mořskými plody a restovanou zeleninou, ale parádu na talíři a na jazyku vykouzlí i jednoduchá kombinace s čerstvým ovocem. Vsaďte se, že šťavnatější a sladší ananas, mango, papáju nebo banány, jste dost možná nikdy nejedli.
Čtěte také:
Víte, že…?
-
Srí Lanka je ostrovem koření: skořice, kardamom i hřebíček odsud putovaly do celého světa už před staletími
-
Kottu roti má vlastní zvukovou stopu: rytmické sekání nožů na kovové plotně je slyšet na každém rohu srílanských ulic
-
Hoppers vznikají kvašením: jemně nakyslá chuť je výsledkem fermentace rýžové mouky a kokosového mléka
-
Pol sambol se připravuje ručně: tradičně se všechny ingredience drtí v hmoždíři
-
Lamprais má evropské kořeny: pokrm z banánového listu přivezli na Srí Lanku Nizozemci
-
Srílanská snídaně je často pikantní: místni si běžně dávají kari, samboly a pálivé přílohy hned po ránu
-
Zázvor, skořice a kurkuma léčí: místní je pijí i ve formě léčivých nálevů, které pomáhají při trávení
Rýže a kari
Všudypřítomné základní jídlo místní kuchyně, se kterým domorodci vstávají i usínají. Pokud si pod pojmem kari představujete sáček se žlutým kořením, který znáte z tuzemských supermarketů, musíme vás vyvést z omylu. V indické a asijské kuchyni se pod tímto označením neskrývá koření, ale spíše způsob přípravy jídla. Jedná se o pokrmy z masa, ryb, zeleniny, ostré omáčky a koření, ve formě pasty nebo prášku. Někdy se přidává i kokosové mléko, ale co ve směsích na Srí Lance rozhodně nikdy nechybí, je notná dávka chilli. To ve zdejších luzích a hájích působí jako střevní dezinfekce a pálivá jídla, ze kterých by se mnohým našincům nahrnuly slzy do očí, v zemi cejlonského čaje konzumují i malé děti. Jak už název dobroty napovídá, k miskám s kari už stačí přidat jen pořádnou porci rýže a hodování může začít!
Praktické tipy:
|
Kiribath
Není těžké si všimnout, že obyvatelé ostrova nedají bez rýže ani ránu. A právě Kiribath, tedy lahodnou krémovou rýži, tu zbožňují malí i velcí po mnoho generací. Příprava je triviální, rýže se zalije kokosovým mlékem, osladí a vaří tak dlouho, dokud uvolněný škrob nepropůjčí celé směsi pudinkovou konzistenci. Podává se k snídani, ke svačině, jako cukroví na svatbách, na oslavách a jeho chuť milují hlavně děti. Pokud někdy budete mít tu čest a navštívíte exotické království jménem Srí Lanka, ochutnat Kiribath je přímo povinnost.
Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění
Aktualizováno a editováno ke dni 14. 11. 2025
Líbí se vám tento článek?
Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.
Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.
Baví vás psát o zajímavých místech světa?
Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.