Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opilecká žranice: Odkud pochází to, co jíme, když jsme opilí?

Co jíme, když jsme opilí?

Co jíme, když jsme opilí? Shutterstock

Znáte to: přijdete domů v náladě a co uděláte jako první? Vybílíte ledničku. Není se co divit, alkohol totiž povzbuzuje chuť k jídlu. Sestavili jsme pro vás seznam nejoblíbenějších jídel méně či více střídmých opilců. Těmito dobrotami se většina z nás cpe nad ránem ve snaze odrazit nastávající kocovinu zítřka.

Kebab

Doner Kebab

Doner Kebab Shutterstock

První kebab se servíroval v turecké Anatolii v 18. století. Iskender Efendi se tehdy rozhodl péct kus masa svisle namísto vodorovně a bylo to. Od té doby se kebab rozšířil po celém světě. Tenké plátky masa zabalené v pita chlebu s hlávkovým salátem, rajčaty, cibulí a česnekovou omáčkou se dodnes se řadí k nejoblíbenějším pouličním pokrmům. Mimochodem, v Londýně se každoročně konají dokonce British Kebab Awards, známé jako Oscary kebabů.

Objevte všechny chutě Turecka: Mrkněte na nabídku zájezdů

Hranolky

Hranolky

Hranolky Shutterstock

Víte, že hranolky pocházejí z 16. století a jejich stvoření si nárokuje Francie i Belgie. Tehdy to bylo jídlo chudáků, v zimních měsících se jimi živili vesničané. Dnes je miluje celý svět bez ohledu na stav konta. A pokud patříte mezi skalní příznivce bramborové dobroty podávané s majonézou, kečupem, hořčicí, chilli, nebo se zakysanou smetanou, vydejte se do Belgie. V Bruggách totiž mají Frietmuseum, které monitoruje historii brambor, hranolek a populárních koření.

Země zaslíbené vegetariánům a veganům

Čtěte také:

Země zaslíbené vegetariánům a veganům

Hot Dog

Hot Dog

Hot Dog Shutterstock

Všechny párky v rohlíku jsou párky, ale ne všechny párky jsou párky v rohlíku. Máte z gastronomické filosofie zamotanou hlavu? Tak my vám ji zase rozmotáme: Párek v rohlíku se vyrábí pouze z hovězího či vepřového masa. A odkud pochází? Úplně první Hot Dogy se prodávaly v Německu nebo v Rakousku, záleží, koho se zeptáte. V USA, konkrétně v Chicagu, do párku v rohlíku přidávají okurky, koření, papriky a rajčata (a nikdy, absolutně nikdy kečup!). V Německu můžete ochutnat vepřový currywurst (kari klobásu), která se tradičně nejprve dusí a poté smažené (a podává se s kečupem). A na Islandu je to úplná dobrůtka, tady si pochutnáte na jehněčích párcích s cibulí, kečupem, sladkou hnědou hořčicí a remuládou plnou kapary.

Mrkněte na nejširší nabídku zájezdů a vyrazte na currywurst!

Maso na špejli

Meat on stick

Meat on stick Shutterstock

Špíz má historii starou jako lidstvo samo. Krátce poté, co lidé objevili oheň, popadli hrst klacíků, napíchli na ně maso a nastrčili je nad otevřený plamen. Druh masa, použitá omáčka, úprava i přidané pochutiny: to vše je proměnlivé. Jedinou stálicí je vydatná chuť pokrmu a jednoduché servírování, tedy na špejli. A nutno říci, že někdy jsou variace skutečně exotické. V Malajsii třeba sokolníci prodávají kuřecí satay v arašídové omáčce. V Peru vam naservírují grilovaná, jemně marinovaná kravská srdce, podávaná s plátky vařených brambor a chilli omáčkou zvanou anticuchos. V Japonsku grilovaná kuřecí yakitori marinují v sójové omáčce a v Osace v pouličních stáncích najdete na špejli vše: párek v rohlíku, křepelčí vejce, kuřecí nugety i štíry.

Nejen láska prochází žaludkem aneb Destinace pro masožrouty

Čtěte také:

Nejen láska prochází žaludkem aneb Destinace pro masožrouty

Knedlíky

Knedlíčky s bryndzou

Knedlíčky s bryndzou Shutterstock

Zapomeňte na knedlík s masem a omáčkou, tohle jsou knedlíčky plněné. Delší než seznam způsobů, jak je připravit, jsou recepty, které se objevují už ve starověkých římských textech. V Kyjevě jim říkají varenyky, jsou dušené nebo vařené a plní je vším možným od višní až po špenát. Čínské jiaozi nacpané masem nebo zeleninovou směsí se jí se sójovou omáčkou.

Nahlédněte pod pokličku čínské gastronomie: Vyberte si z nejširší nabídky zájezdů

Krokety

Krokety

Krokety Shutterstock

S kroketami přišli Francouzi, přičemž nejstarší recept pochází z roku 1691 (z dob vlády krále Ludvíka XIV). Od té doby prošly krokety mnoha změnami, měnil se jejich tvar, velikost i náplň. Francouzi si ujíždí na náplni z masa a smetany, Italové zas milují latte brusco, tedy bešamelové krokety. Ať už masové, bramboráčkové nebo třeba brokolicové, krokety patří k nejoblíbenějším nočním jídlům.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín