Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oslavte příchod jara dovolenou: Kam vyrazit v březnu?

Dovolená na pláži

Dovolená na pláži Shutterstock

Vysála z vás dlouhá zima veškerou energii? Vaše tempo připomíná lenochoda a nedočkavě vyhlížíte teplé a slunečné dny? Pokud souhlasně přikyvujete, je nejvyšší čas naordinovat si pořádný odpočinek! Oslavte příchod jara dovolenou a dobijte si baterky v těch nejhezčích koutech světa. A jestli váháte, kam vyrazit, můžete se inspirovat naším seznamem lokalit, které vás v březnu přivítají v té nejlepší kondici!

Kanárské ostrovy

Písečné duny na Gran Canaria, Kanárské ostrov

Písečné duny na Gran Canaria, Kanárské ostrov Shutterstock

Modla všech dovolenkářů ležící v Atlantském oceánu vás nikdy nezklame. Osm španělských ostrovů, na kterých je celoročně příjemně teplé počasí vám učaruje svou rozmanitostí. Jejich vulkanický původ má na svědomí scenérie, díky nimž si možná na některých místech budete připadat jako na návštěvě ve vesmíru. Čekají vás tu obrovské písečné duny nebo naopak pláže s černým sopečným pískem, tyrkysový oceán, květiny i zvířata, které nenajdete nikde jinde na světě a ovoce na jehož chuť budete vzpomínat ještě dlouho po návratu domů. Pokud nejste zrovna válecí typ, máte nespočet možností na dlouhé procházky po pobřeží, či horské túry plné neopakovatelných výhledů. Místní si všechny okolní krásy umějí náležitě užít, rádi jedí venku a stres je pro ně jedna velká neznámá.

Dovolená na Kanárských ostrovech

Madeira

Pobřeží na Madeiře

Pobřeží na Madeiře Shutterstock

Nenápadný ostrůvek ležící mezi Marokem a Portugalskem je trefou do černého pro všechny milovníky barev a přírody. Okamžitě po příletu vám dojde, proč se tomuto koutu světa říká „ostrov květin“ či „ostrov věčného jara“. Z květů všech barev, tvarů a vůní, které jsou rozesety na svazích, loukách, ve volné přírodě, ale i v botanických zahradách se vám zatočí hlava a v srdci rozlije pocit naprosté blaženosti. Určitě se při svých toulkách zastavte i v hlavním městě Funchal a prohlédněte si známou ulici Rua de Santa Maria v níž jsou dveře budov ozdobeny originálními kresbami místních malířů a vytvářejí tak uměleckou galerii pod širým nebem. A až vás omrzí město, pláže, či oceán, udělejte si výlet do místních hor a největšího vavřínového lesa na světě. Na Madeiře zažijete dokonalou terapii přírodou.

Nespoutaná turistika, pestrá květena a lávová gastronomie: Madeira oslní každého

Čtěte také:

Nespoutaná turistika, pestrá květena a lávová gastronomie: Madeira oslní každého

Italské a rakouské Alpy

Lyžař v italských Alpách

Lyžař v italských Alpách Shutterstock

Možná jste párkrát v životě slyšeli přísloví „březen, za kamna vlezem“? Volně se dá přeložit také tak, že v našich luzích a hájích je v tomto období ještě stále pěkná zima. A platí to naštěstí i pro blízké Rakousko a Itálii a vy si tak můžete dosyta vychutnat místní zasněžené svahy. A že je opravdu na co se těšit! Desítky kilometrů zasněžených sjezdovek všech obtížností, horská panoramata jako z pohlednic a vaše bezstarostná jízda s větrem o závod! V Itálii si jako odměnu za sportovní výkon dopřejte Bombardino a lahodnou pizzu, v Rakousku si vychutnejte pořádný řízek či tyrolské špecle. Tak sbalte lyže a snowboardy a nechte se unášet sněhovým dobrodružstvím.

Lyžařské zájezdy

Egypt

Korálové útesy v Marsa Alam, Egypt

Korálové útesy v Marsa Alam, Egypt Shutterstock

Africká země se těší mezi českými turisty obrovské popularitě a každoročně se pohybuje na předních příčkách nejoblíbenějších dovolenkových destinací. Obrovské historické a kulturní bohatství, azurové moře, kilometry pláží volajících po odpočinku, fascinující podmořský svět, nekonečná poušť a perfektní hotelový servis. To jsou důvody, proč se do kolébky pyramid a domoviny faraónů můžete vydat i vy! Vyzkoušejte například oblíbené letovisko Marsa Alam, které je rájem všech potápěčů a milovníků šnorchlování, protože krása korálových útesů a barevný život pod vodou je tu prostě bezkonkurenční. Chybu neuděláte ani dovolenou v Hurghadě, v největším egyptském letovisku s množstvím špičkově vybavených hotelů. Novinkou je letovisko Marsa Matrouh u Středozemního moře. Najdete tu nádherné pláže, pohádkové pouštní oázy a středomořskou atmosféru, kterou jinde v Egyptě nezažijete.

Egypt za hranicemi plážových lehátek: Objevte nejzajímavější místa Káhiry

Čtěte také:

Egypt za hranicemi plážových lehátek: Objevte nejzajímavější místa Káhiry

Zanzibar

Pláž na Zanzibaru

Pláž na Zanzibaru Shutterstock

U Zanzibaru si můžete být jistí, že vám tamní pláže vyrazí dech. Písek je tak bílý, že z toho až oči přecházejí a v kombinaci s tyrkysovými vodami Indického oceánu vytvářejí přímo rajské scenérie. Můžete tu šnorchlovat a potápět se co hrdlo ráčí a odměnou za váš ponor pod hladinu pak budou překrásné korály a podmořský svět jako ze záběrů pro National Geographic. Pokud zde ucítíte závan hřebíčku, kurkumy, či skořice, není to náhoda. Pěstování koření má v téhle destinaci dlouhou tradici a všechny jeho chutě a vůně dokáží domorodci mistrně využít ve zdejších pokrmech. Kdo touží po troše klidu, má možnost utéct na sousední ostrůvky jako je Pemba, či Mafia, kde je velká pravděpodobnost, že budete mít kilometry dlouhých pláží jen pro sebe.

Nejen Zanzibar jsme vám připravili v naší nabídce. Vyberte si dovolenou v březnu!

Termální lázně v Maďarsku

Termální lázně v Maďarsku

Termální lázně v Maďarsku Shutterstock

Ohřívat promrzlé údy nemusíte za každou cenu jen u moře. Skvělou službu vám udělají i termální lázně, jejichž mekkou je Maďarsko. Léčebné účinky teplých pramenů udělají s vaším zdravím a psychikou doslova divy. Země je díky své geologické poloze lázněmi tohoto typu doslova prošpikována. Koupání má vliv na mnoho neduhů a samotné lázně se tak dělí na očistné, wellness a léčebně přírodní. Až budete dostatečně zrelaxovaní, zajděte si do některé z tradičních restaurací a nechte si na jazyku rozplynout chuť výtečného guláše, jaký umí uvařit jedině v Maďarsku!

Segedínský guláš: Pozdrav z Maďarska na váš stůl

Čtěte také:

Segedínský guláš: Pozdrav z Maďarska na váš stůl

Dominikánská republika

Pláž v Dominikánské republice

Pláž v Dominikánské republice Shutterstock

Tato perla Karibiku si získala srdce mnoha cestovatelů z celého světa. Užít si kouzlo Dominikánské republiky můžete i v březnu, protože zde celoročně panuje tropické počasí bez větších výkyvů. Všechny zimou unavené, prací a stresem vyčerpané duše tady čeká dokonalý restart, odpočinek a pohoda. Kromě bělostných pláží a teplého oceánu tu v podstatě na každém rohu narazíte na přírodní scenérie, které vám vyrazí dech. Je libo bujný palmový háj, přírodní skaliska, tajemné jeskyně, velkolepé pohoří, či džungli? Žádný problém. Tímhle vším je tahle malá zemička doslova napěchovaná. A až se večer vrátíte omámení místní přírodou, zajděte do některého z vyhlášených barů a nechte si namíchat tu nejlepší piña coladu, jakou jste kdy pili.

Dovolená v Dominikáně

Kapverdské ostrovy

Písečné duny Boa Vista, Kapverdy

Písečné duny Boa Vista, Kapverdy Shutterstock

Procházky po plážích, které neberou konce, vlny, jež uchvátí každého protřelého surfaře, zábava v písečných dunách, slunce zářící po celý rok, bujná podmořská vegetace, božské mořské plody na talíři, nádherná poušť a usměvaví domorodci. To jsou jedny z mnoha důvodů, proč se toto souostroví v Atlantském oceánu těší stále větší oblibě. Vydejte se například na pláž Santa Maria, která se rozprostírá na ostrově Sal a nechte se uchvátit pohledem na romantické pobřeží lemované barevnými rybářskými loděmi, moly, plážovými bary a nádhernou průzračnou vodou, která šplouchá na písečné pláže. A pokud nemáte romantických zážitků dost, pronajměte si džíp nebo čtyřkolku, vydejte se mezi písečné duny v místních pouštích a nechte se strhnout atmosférou západu slunce jako z romantického filmu.

6 důvodů, proč vyrazit na Kapverdy

Čtěte také:

6 důvodů, proč vyrazit na Kapverdy

Omán

Maskat, Omán

Maskat, Omán Shutterstock

Tahle orientální krasavice ležící na Arabském poloostrově přivítá s otevřenou náručí každého, kdo lační po relaxu, dobrodružství i zábavě. Užijte si ruch místních tržišť, nechte si namíchat parfém podle svého gusta, odpočiňte si v klidu nekonečných palmových hájů, zažijte divoké skalnaté hory, rozlehlost pouště i relax na dlouhých plážích. Domorodci jsou nesmírně laskaví a ve zdejších perfektně vybavených hotelech vám splní každé přání. Až vás omrzí pláž a šplouchání moře, pronajměte si auto a udělejte si výlet do zdejší přírody. Hluboké kaňony a tajemné jeskyně vám svou krásou vyrazí dech.

Zájezdy do Ománu

Thajsko

Chrám tygra v Krabi, Thajsko

Chrám tygra v Krabi, Thajsko Shutterstock

Vysmátá země v jihovýchodní Asii si v posledních letech získala srdce mnoha českých turistů, kteří se sem rádi vracejí. Důvody jsou naprosto zřejmé. Tropické počasí, pláže s bílým pískem, teplé moře, romantické ostrůvky, strmé vodopády, impozantní chrámy, nádherná příroda, potápění, horolezectví, milí lidé, dokonalé masáže a místní kuchyně, na které se stanete po pár dnech doslova závislí. Vyzkoušejte třeba provincii Krabi, která je v podstatě definicí tropického ráje. Uchvátí vás kouzlem starých časů s autentickými bistry, bary a pouličními stánky. Až si dosyta užijete místní pláže a desítky tajemných ostrůvků, navštivte velkolepé chrámy uprostřed divoké přírody. Přivítají vás usměvaví mniši a vy můžete meditovat a uvědomit si, že život je opravdu krásný!

Objevte Krabi: Vysoce návykový ráj v Thajsku

Čtěte také:

Objevte Krabi: Vysoce návykový ráj v Thajsku

Maledivy

Ostrovní resort na Maledivách

Ostrovní resort na Maledivách Shutterstock

Máte zálusk na něco velkolepého a chcete prožít dovolenou ve znamení krásy a luxusu? Pak budou Maledivy trefou do černého! Není náhoda, že se v mnoha cestovatelských příručkách dočtete, že se jedná o nejkrásnější ostrovy světa. Kousek ráje v Indickém oceánu se pyšní stálým slunečným počasím, fascinujícím podmořským světem a bělostnými plážemi. Připravte se na to, že fotky, které tu pořídíte jsou až snově kýčovité. Užijí si to tu jak rodiny s dětmi, pro které je v mnoha resortech připravený program šitý na míru, tak zamilované páry toužící po soukromí a romantice. Udělají vám tu nejlepší masáže vašeho života, uklidníte se u cvičení jógy a uvidíte západy slunce jako z katalogu.

Chci na Maledivy

Mauricius

Západ slunce na Mauriciu

Západ slunce na Mauriciu Shutterstock

Tenhle ostrovní africký stát uprostřed Indického oceánu se vám zaručeně dostane pod kůži. Máte v plánu se jen tak válet na pláži s jemným pískem a dívat se na průzračný oceán? Láká vás pobyt v džungli plné tropických rostlin? Chcete vidět největší přírodní rezervaci plnou obřích želv či sjíždět peřeje na kánoích a kochat se impozantními vodopády? Tohle vše a mnohem víc můžete na Mauriciu zažít. Nenechte si ujít hlavní město Port Louis a nasajte místní atmosféru na centrálních trzích, kde na vás čeká nepřeberné množství jídla, ovoce a zeleniny. Vychutnat si ho pak můžete třeba ve zdejším parku Le Jardin de la Compagnie plného obrovských banyánů a fontán. Poté už se vydejte na nábřeží Le Caudan Waterfront a rozvlňte boky v rytmu živé hudby, která se tady line z mnoha restaurací a barů. Na tuhle dovolenou budete vzpomínat celý život!

Zažijte Mauricius jako místní aneb Lekce radosti ze života v ráji

Čtěte také:

Zažijte Mauricius jako místní aneb Lekce radosti ze života v ráji

07.03.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín