Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Památky UNESCO v Polsku

Zimní Varšava

Zimní Varšava

Připravili jsme pro vás přehled významných polských památek, které se díky své výjimečnosti dostaly až na seznam světového dědictví. Znáte je všechny?

1. Auschwitz Birkenau (Osvětim-Březinka)

Auschwitz Birkenau byl komplex německých nacistických koncentračních a vyhlazovacích táborů na jihozápadě Polska, fungující mezi lety 1940 až 1945. Na seznam UNESCO se dostal v roce 1979. Název získal podle nedalekého polského města Osvětim (německy Auschwitz) a zčásti i podle vesnice Březinka (Birkenau). Opevněné stěny, ostnaté dráty, kasárny, šibenice, plynové komory a kremační pece ukazují kruté podmínky, v jakých nacistická genocida probíhala v největším vyhlazovacím táboře ve Třetí říši. Podle historických výzkumů zde bylo mučeno a zavražděno 1,5 milionu lidí. Přečtěte si i naše podrobnější články o Osvětimi či Březince.

Auschwitz-Birkenau

Auschwitz-Birkenau

2. Bělověžský prales

Zbytek původního pralesa leží na běloruské a polské hranici, mezi řekami Narewka a Hwoźna, a na seznam světového dědictví byl zařazen v roce 1979. Hranice, probíhající napříč chráněnou přírodní rezervací, je uzavřena jak pro turisty, tak pro jakoukoliv větší zvěř. Nejslavnějším zvířecím obyvatelem lesa je zubr evropský, žije tu ale i tarpan lesní a řada dalších živočichů z řad savců, ptáků, plazů i ryb.

3. Dřevěné kostely v jižním Malopolsku

Dřevěné katolické kostely jižního Malopolska, postavené z horizontálně uložených kmenů, jsou historicky cenné a architektonicky velmi zajímavé. Jsou druhými nejstaršími kostely tohoto druhu (po skandinávských dřevěných sloupových kostelích zvaných stavkirken). Nejstarší pochází ze 14. století. Šest z nich bylo roku 2003 zapsáno na seznam UNESCO. Všechny společně nabízejí alternativu ke kamenným stavbám postaveným v městských centrech a mohou se chlubit cennou dekorací a vybavením, bohatou ikonografií i vynikajícími uměleckými kvalitami.

Kostel sv. Michaela archanděla, Debno

Kostel sv. Michaela archanděla, Debno

4. Hala století ve Vratislavi

Hala století je železobetonová stavba ve Vratislavi, postavená v letech 1912–1913 architektem Maxem Bergem při příležitosti stého výročí vítězství nad Napoleonem v bitvě u Lipska. Roku 1962 se dostala na seznam památek a v roce 2006 na seznam světového dědictví. Víceúčelová rekreační budova se nachází na výstavišti a slouží k pořádání koncertů, výstav a sportovních utkání. Je průkopnickou prací moderního inženýrství a architektury a klíčovým odkazem v pozdějším vývoji železobetonových konstrukcí.

Hala století ve Vratislavi

Hala století ve Vratislavi

5. Historické centrum Krakova

Historické centrum Krakova, zapsané od roku 1978 na seznamu UNESCO, se nachází na úpatí Královského hradu Wawel. Město obchodníků z 13. století má největší evropské náměstí a mnoho historických domů, paláců a kostelů s překrásným interiérem. Dalším důkazem fascinující historie Krakova jsou zbytky opevnění ze 14. století, tradiční židovská čtvrť Kazimierz se starobylými synagogami a hřbitovem Remu, Jagellonská univerzita a gotická Katedrála na Wawelu, kde byli korunováni a pohřbeni polští králové. Více podrobností se můžete dočíst v samostatném článku o Krakovských památkách.

Historické centrum Krakova

Historické centrum Krakova

6. Hrad Malbork řádu německých rytířů

Křižácký hrad Malbork na severu Polska v Pomořském vojvodství byl postaven v gotickém stylu a od roku 1997 je součástí seznamu světového dědictví. Největší gotická stavba na světě je zároveň největší stavbou z cihel. V 19. a 20. století, zejména pak po škodách utrpěných v závěrečné fázi druhé světové války, byl pečlivě obnovován. Mnohé z konzervačních technik, které se nyní standardně přijímají, se vyvinuly zde. Během restaurátorských prací byly zapomenuté řemeslné techniky znovuobjeveny.

Hrad Malbork

Hrad Malbork

7. Kalwaria Zebrzydowska

Kalwaria Zebrzydowska v jižním Polsku je úchvatná kulturní krajina s velkým duchovním významem. Zdejší město bylo pojmenováno dle náboženského komplexu (kalvárie), založeného v prosinci 1602 panovníkem Krakova Mikołajem Zebrzydowskim. Komplex, skládající se z kláštera, řady kostelů, kaplí a dalších struktur, byl pro svou manýristickou architekturu a poutní park přidán roku 1999 na seznam světového dědictví.

Kalwaria Zebrzydowska

Kalwaria Zebrzydowska

8. Karpatské dřevěné chrámy v Polsku a na Ukrajině

Pod tímto souhrnným pojmenováním se ukrývá šestnáct dřevěných chrámů, které na seznamu UNESCO figurují od roku 2013. Chrámy katolické a pravoslavné církve byly postaveny mezi 16. a 19. stoletím. Osm z nich leží na Ukrajině, osm v Polsku. Mezi důležité prvky některých chrámů patří dřevěné zvonice a hřbitovy.

Dřevěný kostel v obci Kwiatoń

Dřevěný kostel v obci Kwiatoń

9. Kostely míru

Kostely míru jsou tři dřevěné podstávkové sakrální stavby vzniklé v 50. letech 17. století ve slezských městech Jawor, Svídnice a Hlohov. Byly pojmenovány podle vestfálského míru, podepsaného v roce 1648, a svědčí o hledání náboženské svobody. Na seznam UNESCO se dostaly roku 2001. Kostel míru ve Svídnici je největším hrázděným kostelem v Evropě a vejde se do něj 7500 lidí. Známý je ale i pro své varhany. Každoročně se v něm koná festival skladeb Johanna Sebastiana Bacha. Kostel míru v Jaworu má kapacitu 6000 osob.

Kostel míru ve Svídnici

Kostel míru ve Svídnici

10. Královské solné doly Wieliczka a Bochnia

Zásoby soli se ve Wieliczce a Bochnii těžily již od 13. století. Významný průmyslový podnik má královský status a je nejstarší svého druhu v Evropě. Solné doly Wieliczka a Bochnia ilustrují historická stadia vývoje důlních technik v Evropě od 13. do 20. století a na seznam UNESCO přibyly v roce 1978. Oba doly mají stovky kilometrů galerií s uměleckými díly, podzemními kaplemi a sochami vyřezanými do soli. Na našem blogu najdete i samostatný článek o solném dolu Wieliczka.

Solný důl Wieliczka

Solný důl Wieliczka

11. Park Muźakowski

Pücklerův krajinářský park Muskau se nalézá u města Bad Muskau na březích Lužické Nisy na německo-polské hranici. Byl založen Hermannem von Puckler-Muskau v letech 1815 až 1844. Součástí seznamu UNESCO je od roku 2004. Je největším anglickým parkem střední Evropy. Propagoval nové přístupy ke krajinnému designu a ovlivnil rozvoj krajinné architektury v Evropě i Americe. Na jeho pozemku je též rekonstruovaný hrad a arboretum.

12. Staré město Zamość

Zamość leží na východě Polska a administrativně náleží do Lubelského vojvodství. Dnes je město, založené v roce 1580 Janem Zamoyským, hlavně kulturním a turistickým střediskem. Na seznam UNESCO přibylo v roce 1992. Díky svým památkám bývá nazýváno „perlou polské renesance“ či „městem arkád“. Velké množství budov kombinuje italské a středoevropské architektonické tradice.

Staré město Zamość

Staré město Zamość

13. Středověké město Toruň

Město Toruň v Kujavsko-pomořském vojvodství bylo na seznam UNESCO zapsáno roku 1997. Je známé produkcí perníku, v Polsku má podobnou pověst jako u nás Pardubice. Do zdejší architektury se promítají vlivy hanzovních měst, především Lübecku, Soest a Brugg. K nejcennějším památkám patří gotické kostely sv. Janů, sv. Jakuba a Panny Marie, dále staroměstská radnice, městské hradby, ruiny křižáckého hradu, komplex gotických měšťanských domů a mnoho dalšího.

Toruň, Polsko

Toruň, Polsko

14. Tarnovské Hory (Tarnovice, Tarnowskie Góry)

Na seznam UNESCO se roku 2017 připojily také olověné, stříbrné a zinkové doly ve městě Tarnovice (na jihu Polska) a jejich vodohospodářský systém. Stalo se tak pro neobyčejnou důmyslnost a jedinečnost podzemního systému šachet, štol a galerií. Prvky systému hospodaření s vodou, umístěné pod zemí i na povrchu, svědčí o velkém úsilí využívat nežádoucí vodu z dolů k zásobování měst a průmyslu. Tarnovské Hory představují významný přínos pro celosvětovou produkci olova a zinku.

15. Varšavské staré město

Varšavské staré město je nejstarší historickou částí Varšavy a jednou z jejích nejvýznamnějších turistických atrakcí. Na Staroměstském náměstí stojí tradiční restaurace, kavárny i obchody. V okolních ulicích si můžete vychutnat středověkou atmosféru. Najdete tu městské hradby, barbakán a katedrálu Svatého Jana. Během povstání v srpnu 1944 bylo 85 % historického centra zničeno nacistickými jednotkami, po válce však vyústila pětiletá rekonstrukční kampaň občanů do dnešních důkladných restaurátorských prací.

Varšavské staré město

Varšavské staré město

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín