Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Petra v Jordánsku – poznejte blíže jeden ze sedmi divů světa

Petra, Jordánsko

Petra, Jordánsko

Největším turistickým lákadlem celého Jordánska je bezesporu Petra – skalní město vytesané do pískovce,  ležící na jihu této země, v údolí Wádí Músa. Své místo si město Petra našlo mezi sedmi divy světa a právem je i významnou položkou na seznamu památek UNESCO.

Najdeme ho asi 2 hodiny od Akaby a v sousedství hlavního města Ammánu. Před okolím je ukryto hradbou až 300 metrů vysokých skal přímo ve středu Šarských hor. Město samotné je pak ve tvaru amfiteátru, od východu na západ má asi 1 kilometr a od severu na jih půl kilometru. Na takto malé ploše však najdete opravdové architektonické skvosty – budovy s prvky egyptského, řeckého, nebo římského stylu.

Amfiteátr v Petře

Amfiteátr v Petře

Historie města Petra

Toto archeologické naleziště je mimo jiné zmíněno i v Bibli, jeho historie je tedy dlouhá a velice pestrá. Město bylo založeno ve 3. století před naším letopočtem, tenkrát zde žili Nabatejci a Petru si zvolili za tehdejší hlavní město svého království. Původně měla tato oblast sloužit jako posvátné pohřebiště na rozhraní tří údolí Vadí al-Araba. Postupem času se však ukázalo, že poloha města je mimo jiné ideální pro obchod a po několik staletí bylo obchodování dokonce hlavní činností, díky které Petra vzkvétala nebo naopak klesala. Tuto éru ukončila až série několika ničivých zemětřesení, po tomto odsud odešli téměř všichni obyvatelé. Zůstali zde pouze beduíni a ti město dlouhou dobu ukrývali před světem.

Skalní domy v Petře

Skalní domy v Petře

Petra byla také mnoho let schována pod pískem a není tedy divu, že se na čas úplně vytratila z podvědomí lidí. Trvalo několik let než si archeologové uvědomili, že vlastně šlapou po památce s obrovským historickým významem.

Skalní město Petra, Jordánsko

Skalní město Petra, Jordánsko

Jak se do Petry dostat a kolik je vstupné?

Pokud hledáte nejlepší způsob, jak se do města rychle a pohodlně dostat, autobus nebo minibus bude rozhodně nejlepší volbou. Z hlavního města tak přejedete do sousední vesnice Wádí Músa a věřte, že si tuto cestu skvěle užijete. Jízda po poušti je ideální činností pro sledování západu slunce, celá obloha u toho krásně zrůžoví. Ve Wádí Múse se můžete také ubytovat v jednom z menších hotýlků, kde se zároveň skvěle najíte.

Wádí Músa, Jordánsko

Wádí Músa, Jordánsko

Z Wádí pak vede do Petry jediná cesta, která je navíc skvěle značená, takže vlastně ani nemáte šanci se při výšlapu ztratit. Navíc je skvěle udržovaná, má však jedinou chybu – téměř celou cestu jdete na slunci, proto je třeba dbát na neustálé nošení pokrývky hlavy. Nezapomínejte také na dostatečnou zásobu tekutin, ty můžete v případě nedostatku doplnit v kavárničkách přímo ve městě. A pokud už v kavárně budete, rozhodně ochutnejte místní specialitu – sladký černý čaj s aromatickou bylinnou směsí. Na nejrůznější obchody narazíte prakticky všude ve městě, lákavé je především občerstvení na hlavní promenádě.

Občerstvení a obchůdky v Petře

Občerstvení a obchůdky v Petře

Celodenní vstupné stojí 50 jordánských dinárů, tedy přibližně 1 500 korun. Dále je zde možnost zakoupení i delšího, dvoudenního vstupu, ten vyjde na necelých 2 200 korun. Vzhledem k rozsahu všech možností, které město nabízí, je dobré naplánovat si celodenní výlet a začít s ním brzy ráno. Zároveň se po ránu vyhnete všudypřítomným prodejcům a ostatním turistům. Pokud si budete chtít tento výlet na závěr zpestřit, je zde možnost návratu k návštěvnickému centru koňským povozem.

Koňský povoz v Petře

Koňský povoz v Petře

Co musíte v Petře vidět?

Při návštěvě města rozhodně počítejte s tím, že na Vás čeká bohatý program. Zároveň si nezapomeňte přibalit fotoaparát a všechny architektonické poklady si zdokumentujte. Impozantní výhled budete mít již cestou do města – Sík je soutěska, která do Petry vede jako jediná. Dlouhá je něco přes jeden kilometr a její šířka je různá. Na některých místech je široká až 5 metrů, jinde se při rozpažení dotknete obou stěn, které jsou až 200 metrů vysoké. Hned na začátku soutěsky je navíc most, který brání zatopení města. Cestou si můžete povšimnout také vodních kanálů, které dříve zajišťovaly přívod vody.

Soutěska Sík vedoucí do Petry

Soutěska Sík vedoucí do Petry

První, co při vstupu do města uvidíte, je Al Khazneh, nebo-li pokladnice. Tato budova snad nemohla mít lepší polohu, jelikož zde, hned na začátku města, je skvěle chráněná před nepříznivými přírodními vlivy a zároveň zajišťuje úžas všech turistů. Ti vstoupí do města a ihned je zaujme krása a majestátnost pokladnice – precizně provedené detaily, vyobrazení bohů a jiných mytologických postav. O kus dál pak narazíte na divadlo, které ve svých 45 řadách nabízí místa až pro 8 500 diváků. Dříve mělo kapacitu pouze tří tisíc diváků, avšak Římané jej nechali pro velkou prestiž poupravit a rozšířit.

Al Khazneh - pokladnice Petry

Al Khazneh - pokladnice Petry

V centru můžete projít kolonádní ulicí, na jejímž začátku je kašna zasvěcená nymfám a vedle leží tržiště. Na sever od kolonády si pak určitě povšimněte královského paláce. Celá tato část s tržištěm a kolonádou je ukončena branou, která odděluje obchodní část od té posvátné, ve které jsou chrámy a kláštery.

Kolonádní ulice v Petře

Kolonádní ulice v Petře

I posvátná část má co nabídnout, ať už jde o klášter Ad-Dér s překrásným výhledem na Šarské hory, bloky džinnů, hlavní obětiště Al-Mazbah nebo královské hrobky. Pokud se rozhodnete v této oblasti zdržet na více dní, zahrňte do svých plánů také výšlap na horu Hór, na níž se nachází hrobka biblického Árona. Mnohá ze zmíněných míst již možná znáte z filmů – Indiana Jones a poslední křížová výprava, nebo Transformers: Pomsta poražených, to je jen pár nejznámějších kousků ze seznamu. Mezi filmaři je město Petra velice oblíbené, jelikož dokáže skvěle působit kouzelnou a zároveň tajemnou atmosférou.

Královské hrobky v Petře

Královské hrobky v Petře

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín