Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po stopách Hobita: Nový Zéland v hledáčku české blogerky

Kuirau park, Nový Zéland

Kuirau park, Nový Zéland Lucie Nohynková

Nový Zéland jsme si zamilovali na první pohled, nemohli jsme se nabažit místní přírody... Po zemi Pána prstenů by se dalo cestovat měsíce a stejně by to bylo málo. Zelené kopce, pohádkové výhledy, průzračné moře a především neuvěřitelně vstřícní obyvatelé si nás získali během okamžiku. 

Severní ostrov Nového Zélandu je známý především kvůli Hobitínu. Řeč je o roztomilé vesničce s malebnými domečky, kterou postavili jako jednu z filmových lokací trilogie Pána Prstenů a později i Hobita. Přestože je to oblíbená turistická atrakce, zcela nás okouzlila. Jen si to představte: Kolem barevných domečků se suší hobití prádlo, z komínů se kouří a úhledné zahrádky přímo vybízejí k tomu, abyste zaklepali na dveře a dali si s Bilbem Pytlíkem jedno točený u Zeleného Draka...

Cenově dostupná exotika: 6 tipů kam vyrazit v zimě za sluncem

Čtěte také:

Cenově dostupná exotika: 6 tipů kam vyrazit v zimě za sluncem

Navzdory davům asijských turistů jsme si toto místo užili. Průvodce nás seznámil se všemi fakty a vyprávění doplnil o zákulisní informace z natáčení filmu Hobit. Rozhodně doporučuji zajít na něco dobrého do místní kavárny, kterou najdete hned u vstupu. My jsme si odtamtud jako suvenýr odnesli papírový kelímek s mapou Hobitína.

Zažijte dobrodružství na Novém Zélandu

Tip: Vstupenky si kupte dopředu. Cena je 84 NZD/osoba (asi 1240 Kč), v ceně je pivo v Green Dragon (na výběr je alko nebo nealko). Celá prohlídka trvá 2 hodiny.

Mystická místa nejen pro Instagram

Blue Springs, Nový Zéland

Blue Springs, Nový Zéland Lucie Nohynková

Po kulturním zážitku v Hobitíně jsme se přesunuli zpátky do přírody. Klikatá horská cesta nás zavedla na místo zvané Blue Springs, což v překladu znamená modré prameny. Lesem jsme došli k vodní hladině a nevěřili vlastním očím. Takhle čistou a průzračnou vodu jsme snad ještě neviděli! Tento pramen slouží jako zásobárna pitné vody pro Nový Zéland. 

Praktické info:

  • S přibývajícím počtem turistů roste i počet případů vykradených aut. Proto i tady platí pravidlo, že se v autě nesmí nechávat žádné cennosti.
  • Před cestou jsme si pořídili kvalitní batoh, který jsme zvládli v pohodě nosit celý den i se všemi cennými věcmi. Jinak je Zéland bezpečná země, která rozhodně stojí za návštěvu.

Kuirau park, Nový Zéland

Kuirau park, Nový Zéland Lucie Nohynková

Hledáte inspiraci pro hezká místa na Instagramu? Tak to určitě znáte město zvané Rotorua. Hned vedle hlavní silnice se nachází rozlehlý park zvaný Kuirau, kde jsou tak trochu jiná jezírka. Voda v nich se totiž doslova vaří. Vyrazili jsme na průzkum při západu slunce, což ještě umocnilo celkovou mystickou atmosféru. 

Tip: Do parku je vstup zdarma. Zaparkujte u místního jezera, odkud se do Kuirau dostanete hezkou procházkou.

Horolezení mezi vulkány 

Tongariro Alpine Crossing

Tongariro Alpine Crossing Lucie Nohynková

Nebyl by to ten správný pobyt na Zélandu, kdybychom nezkusili celodenní šlapání po horách. Jeden z nejznámějších treků Tongariro Alpine Crossing rozhodně stojí za to. Dvacetikilometrová trasa vede okolo sopky, která byla naposled činná v roce 2012. Před výšlapem jsme si dopřáli vydatný spánek a také se zásobili dostatkem jídla. Na cestu jsme si připravili sendviče, zabalili oříšky, a hlavně vzali dostatek vody. Jediné, na co jsme nebyli připraveni, bylo počasí. Během dne se vystřídala snad všechna roční období. Začali jsme v dešti a skončili s azurovou oblohou. Po náročném výšlapu nás sopka odměnila pohledem na malá jezera, jejichž hladina se leskne až nepřirozeně zelenou barvu. 

Sopečná jezera, Nový Zéland

Sopečná jezera, Nový Zéland Lucie Nohynková

Tip: Na začátek treku se dostanete pouze autobusem, který stojí $35. Trek končí na parkovišti, autobusem tedy pojedete jen cestu tam. Svoz z parkoviště si objednejte alespoň den dopředu.

5 cestovatelských tipů, které vás zaručeně roztančí

Čtěte také:

5 cestovatelských tipů, které vás zaručeně roztančí

Světem zapomenutá dálnice 

Úpatí hory Taranaki

Úpatí hory Taranaki Lucie Nohynková

Po náročném dni nám byl delší přejezd autem příjemný. Vydali jsme se směrem k hoře Taranaki, která je chloubou jižní části ostrova. Po cestě jsme poznali pravý zélandský venkov, kde jsme nepotkali ani živáčka. Ocitli jsme se totiž na tzv. Forgotten World Highway, v překladu světem zapomenuté dálnici. O označení dálnice by se dalo polemizovat, zapomenutá byla zcela určitě. Cesta byla místy štěrková, lemovaná zelenými kopci, které známe z Pána prstenů.

Vydejte se po stopách Hobita

Počet krav a ovcí mnohonásobně překonal počet lidí a my jsme si tak trochu přáli, aby tahle jízda nikdy neskončila... Naším cílem byla hora Taranaki. Výstup na vrchol trvá celý den a potřebujete mít štěstí na dobré počasí. My jsme ho bohužel neměli. V informačním centru nás od výstupu odradili, a tak jsme se nakonec prošli příjemnou procházkou na úpatí hory.

Hora Taranaki, Nový Zéland

Hora Taranaki, Nový Zéland Lucie Nohynková

Tip: Doporučuji před cestou natankovat plnou nádrž a mít stažené offline mapy. My jsme posledních pár kilometrů jeli v podstatě na výpary. Byly to nervy, ale dojeli jsme. 

Kuirau park, Nový Zéland

Kuirau park, Nový Zéland Lucie Nohynková

Severní ostrov je neuvěřitelně pestrý a zcela odlišný od svého souseda. Na jižním ostrově je celé západní pobřeží tvořené horami, které nabízí další treky a výhledy známé z Pána prstenů. Ale o tom třeba příště…

Motivimi.cz

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín