Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po stopách Lvího krále: Která místa inspirovala oblíbený film?

Lev, král zvířat

Lev, král zvířat Shutterstock

Jak se dalo očekávat, nový remake Disneyho animovaného filmu Lví král zaznamenal obrovský úspěch. Pokud také patříte mezi jeho skalní fanoušky, určitě vás bude zajímat, které africké lokality inspirovaly konkrétní filmové scény. Podívejte se s námi na známá místa, o nichž jste možná ani netušili, že jsou skutečná.

Lví skála, sídlo krále

Chyulu Hills, Kenya

Chyulu Hills, Kenya Shutterstock

Keňa: pohoří Ndoto

Kdybychom měli vybrat jediný ikonický záběr, byl by to rozhodně opičí šaman Rafiki, kterak stojí na vrcholu skály a zvedá do výšky novorozeného Simbu. Věrohodné zachycení africké divočiny ve filmu měl na starost designér produkce James Chinlund. Inspiraci pro skálu našel v dramatickém pohoří Ndoto (západně od Národního parku Losai v severní Keni) a ve skalních formacích pohoří Chyulu Hills na jihu.

Procestujte zemi, která inspirovala filmaře: Vyberte si z našich zájezdů do Keni

Království v rezervaci

Park Serengeti

Park Serengeti Shutterstock

Keňa: Masai Mara

Lví říši obývanou mnoha druhy zvířat ztělesňuje ve filmu hojnost afrického života. Členitý terén, řeky i rozlehlé savany poseté akáty, poskytují ten správný úhel pohledu, který Chinlund hledal. Objevil ho hluboko v Národní rezervaci Masai Mara na jihozápadě Keni, nedaleko hranic s Tanzanií. Rezervace proslula díky každoročnímu stěhování pakoňů a zeber mezi Masai Mara a parkem Serengeti. 

Hakuna Matata

Mount Kenya

Mount Kenya Shutterstock

Keňa: Mount Kenya

Vrcholy masivu, obklopené takřka neproniknutelným hvozdem, posloužily pro představu lesa, kde se Simba setká s přáteli Timonem, Pumbou a kde spatří Mufasu. Ideální inspiraci poskytlo filmařům zalesněné údolí s ohromujícími výhledy na horu Mount Kenya a také vřesoviště Národního parku Aberdare.

Skrytý poklad Jižní Ameriky: Objevte krásy Bolívie

Čtěte také:

Skrytý poklad Jižní Ameriky: Objevte krásy Bolívie

Vyprahlé země

Písečné duny Sossusvlei

Písečné duny Sossusvlei Shutterstock

Namibie: Sossusvlei

Písečné duny v Namibské poušti a oblast kolem keňského jezera Turkana – největšího trvalého pouštního jezera na světě – posloužily jako předloha pro vyprahlé země ze Simbova putování. Po náročném pochodu skrz poušť se hrdina zhroutí u suchých jezírek. I ta jsou skutečná, najdete je v okolí hory Kilimandžáro, na území Tanzánie.

Objevte nejfotogeničtější poušť světa: Vydejte se do Namibie

Romantický vodopád

Národní park Aberdare

Národní park Aberdare Shutterstock

Keňa: Aberdare

Šťavnatá příroda, kde se znovu zkříží cesty Naly a Simby, je odrazem okolí vodopádu Karuru v Národním parku Aberdare. Jedná se o nejvyšší kaskádovitý vodopád v Keni.

Životodárný pramen

Buffalo Springs

Buffalo Springs Shutterstock

Keňa: Shaba

Rozhodně nemůžeme vynechat napajedlo, u kterého se ve filmu shromažďují všechna zvířata. Ve skutečném světě chodí k podobnému napajedlu pít zvířecí obyvatelé keňského Národního parku Buffalo Springs a Národní rezervace Shaba. Ostatně, hydratace je důležitá z mnoha důvodů – se suchým hrdlem by jen těžko zvládli všechny vysoké tóny na konci písně I Just Can’t Wait to Be King.

Zažijte africké safari: Vyberte si z našich poznávacích zájezdů

Sloní hřbitov

Vulkanická jezera v etiopském Dallolu

Vulkanická jezera v etiopském Dallolu Shutterstock

Etiopie: Dallol

Strašidelné místo, které v mládí tajně navštívili Simba a Nala, má předobraz ve vulkanických krajinách u slaného jezera Abbé na hranicích Etiopie s Džibutskem a také v etiopském Dallolu. Oba tyto kraje ohromují skalními útvary, ze kterých se valí pára jako z komínů.  

Objevte nové exotické destinace aneb Žhavé tipy pro superžhavou dovolenou

Čtěte také:

Objevte nové exotické destinace aneb Žhavé tipy pro superžhavou dovolenou

Řvoucí kaňon

Národní park Namib-Naukluft

Národní park Namib-Naukluft Shutterstock

Namibie: Sesriem

Úzký kaňon najdete přibližně 4,5 km od vstupní brány do Národního parku Namib-Naukluft. Oblíbená turistická atrakce v Namibii je dlouhá asi 1 km a hluboká 30 m. Suché a nápadné pouštní pustiny navozují scénu z filmu, kde se mladý Simba učí lvímu řevu.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín