Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podlehněte kouzlu optimistického Thajska

Pokud jste do dnešního dne neslyšeli fráze Sabai Sabai (jsem v pohodě) a Mai Pen Rai (netrapte se tím), pak vězte, že jestli se rozhodnete navštívit Thajsko, budou to pravděpodobně první slova, která se naučíte. Mentalita i atmosféra překrásného tropického státu je společenská a velkorysá. Můžete vzít jed na to, že Thajci udělají cokoliv, aby vás rozesmáli.

Asijská kráska plná kontrastů

Mnich se slonem v oblasti Surin, Thajsko

Mnich se slonem v oblasti Surin, Thajsko Shutterstock

Exotická asijská země je královnou protikladů. Najdete tu luxusní vily a drahé restaurace kontrastující s autentickými oprýskanými uličkami a pouličními bistry. Dosyta se nabažíte bělostných rozlehlých pláží, kde nikdy nebudete o samotě, i malinkých ostrůvků jako vystřižených z románu o Robinsonu Crusoe. Thajskou masáž, která je de facto kulturním dědictvím, můžete absolvovat v přepychových lázních nebo si vybrat svého maséra ve skromném podniku v podstatě na ulici. Klid a pokora, rozprostírající se v buddhistických chrámech, je zase protipólem k jiskřivým festivalům plných hudby, tance a úsměvů. Konají se v podstatě nepřetržitě napříč celou zemí. Právě jste se totiž ocitli na místě, kde je pořád co oslavovat!

Zájezdy do Thajska

Phuket

Ostrov Jamese Bonda Phuket, Thajsko

Ostrov Jamese Bonda Phuket, Thajsko Shutterstock

Slavné letovisko v Andamanském moři, se pyšní puncem luxusu a jedním z nejlepších turistických servisů v jihovýchodní Asii. Najdete tu dlouhé pláže, kde je zábava v plném proudu v jakoukoliv denní hodinu, ale i ty klidnější, na nichž můžete své chvilky drahocenného volna trávit takřka o samotě. Téměř celé pobřeží skýtá perfektní podmínky pro potápění a šnorchlování. Máte chuť stanout před velkolepými dunícími vodopády v centru ostrova? Vidět kus krajiny při projížďce na hřbetu slona? Unavit své ratolesti v zábavním parku plném exotických zvířat? Nebo si prohlédnout hlavní město Muang Phuket, jehož hlavní ozdobou je všudypřítomná tradiční architektura? Vyzkoušejte klidně všechno, ale rozhodně nezapomeňte navštívit zátoku Phang Nga, plnou vápencových útvarů trčících z průzračné vody. Na celém širém světě byste totiž jen těžko hledali více fotogenické místo.

Dovolená na ostrovech v Thajsku: Spolehlivý lék na podzimní splín

Čtěte také:

Dovolená na ostrovech v Thajsku: Spolehlivý lék na podzimní splín

Krabi

Korálové útesy v Krabi, Thajsko

Korálové útesy v Krabi, Thajsko Shutterstock

Provincie Krabi je turistickou destinací s kouzlem starých časů. Návštěvníky čeká bujná vegetace ve vnitrozemí, strmé vodopády, desítky přilehlých romantických ostrůvků a samozřejmě pláže s jemným pískem a tyrkysovým mořem. Místo si navzdory své popularitě, stále zachovává původní šarm, a tak zde všude uvidíte autentické oprýskané restaurace a bary, kde vám za malý peníz přinese usmívající se domorodec jídlo, které vaše chuťové pohárky vystřelí do nebeských výšin. Spirituálně založeným učaruje tzv. Tiger Cave Temple, buddhistický chrámový komplex uprostřed překrásné přírody. Pokud se raději, než do svého nitra noříte pod hladinu, můžete si tu při potápění v hlubinách užívat pohled na korálové útesy a krásu mořských živočichů. Bije ve vás srdce horolezce? Pak hoďte do batohu lana a mačky, protože zdejší korálové útesy i vápencové skály čekají jen na to, až je zdoláte.

Bangkok

Plovoucí trh v Damnoen Saduak, Bangkok

Plovoucí trh v Damnoen Saduak, Bangkok Shutterstock

Pokud si o exotickém Thajsku chcete udělat ucelený obrázek, rozhodně nevynechte ani návštěvu hlavního města. Rušná metropole na řece Chao Phraya, je směsicí luxusních drahých domů, residencí, tržišť, rušné dopravy i rozlehlých chrámů zasvěcených Buddhovi. Oddejte se pouliční ochutnávce jedné z nejlepších kuchyní světa, nákupnímu šílenství, či jen tak z korby tuktuku projíždějte město a nasávejte atmosféru. Za návštěvu rozhodně stojí Královský palác s mauzoleem a sochou smaragdového Buddhy či plovoucí trhy v Damnoen Saduak, jež jsou typicky thajskou záležitostí. Loďky v tamních kanálech bývají přeplněné ovocem, zeleninou, gurmánskými specialitami i tradičními suvenýry.

Dovolená v Thajsku

Národní parky Kaeng Krachan a Khao sok

Jezero v Khao sok, Thajsko

Jezero v Khao sok, Thajsko Shutterstock

Nejste vyznavači lenošení na pláži ani zábavy ve městě? Pak nazujte pohorky a vstupte do pohádkové krajiny plné zelených horských masivů a vodopádů. Národní park Khao sok lze bez uzardění označit jako jedno z nejkrásnějších míst v celém Thajsku. Najdete tu tropický deštný prales, obrovské jezero a vápencové skály. Díky vysoké biodiverzitě na úrovni Amazonie je zdejší džungle domovem mnoha ohrožených druhů zvířat a rostlin. Žijí tu levharti, malajští medvědi, tygři, giboni nebo létající veverky. Z říše flóry se pak sluší jmenovat roslinu s největším květem na světě jménem raflézie, mnoho druhů kokosových palem, divokých banánovníků nebo bambusů.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Národní park Kaeng Krachan se nachází na severním konci Malajského poloostrova. Oblast se díky panenské přírodě dostala na seznam světového dědictví UNESCO a je vůbec největším parkem v celé zemi. Věšina území je pokryta hustým pralesem na strmých svazích, kde se rozpínají zavěšené liány, kapradiny, orchideje a mnoho druhů tropických stromů i plazivých rostlin. Místními okřídlenými králi Kaeng Krachan jsou zoborožci, lesní kohouti, orli i pávi. Říši savců zastupuje divoký slon, gaur, sambar nebo gibon. Vydejte se vstříc hučícímu vodopádu Thor Thip s devíti kaskádami nebo do krápníkové jeskyně Wiman, která dodnes ukrývá svědectví o pradávném osídlení v podobě nástěnných maleb, keramiky i starověkých pracovních nástrojů.

17.11.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín