Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podzimní Lyon: Navštivte hlavní kulinářské město Francie

Lyon je gastronomické centrum Francie

Lyon je gastronomické centrum Francie Shutterstock

Prosperující metropole na půli cesty mezi Paříží a Středozemním mořem láká turisty na římský amfiteátr a malebné antické centrum, promenády kolem dvou řek, pokojně tekoucích pok po boku, bujarý noční život a v neposlední řadě také tradiční prosincový festival světla, Fête des Lumières. My jsme našli ještě jeden báječný důvod pro návštěvu Lyonu: gastronomické orgie, které město proměnily v centrum pohostinství!

Byl jednou jeden hotel. Jmenoval se Grand Hôtel-Dieu a stál na soutoku řek Rhôna a Saôna. Jeho hosté ale nebyli zcestovalí boháči, ale poutníci a chuďasové. Hotel totiž sloužil dlouho jako nemocnice. Právě tady došlo k významným technologickým pokrokům v oblasti medicíny (například první rentgen nebo inovativní léčba rakoviny). Slavné historii navzdory bylo v roce 2010 rozhodnuto o přesunu veřejné nemocnice do modernějšího zařízení. A tak začal Grand Hôtel-Dieu téměř o deset let později dýchat novým životem. V komplexu vyrostly butiky, trh s potravinami a další služby.

Kam se vydat v říjnu? 7 tipů na božskou dovolenou pro každý rozpočet

Čtěte také:

Kam se vydat v říjnu? 7 tipů na božskou dovolenou pro každý rozpočet

Muzeum gastronomie

Grand Hôtel-Dieu po rekonstrukci

Grand Hôtel-Dieu po rekonstrukci Shutterstock

Letos na podzim tu bude otevřeno Cité Internationale de la Gastronomie, muzeum oslavující významnou roli gastronomie ve francouzské kultuře. Budova se tak vrátila ke svému původnímu účelu – stala se místem pohostinnosti. Lyon je považován za gastronomické hlavní město Francie, a pokud mu opravdu chcete porozumět, měli byste muzeum navštívit. Bude zabírat nejstarší část Grand Hôtel-Dieu, spolu s pečlivě obnovenou historickou lékárnou s dřevěným obkladem. Muzeum chce oslavovat nejen samotné jídlo, ale také význam výživy pro lidské zdraví.

Objevte všechny chutě Lyonu: Vyberte si z nabídky našich zájezdů

Renovace Grand Hôtel-Dieu představuje největší soukromou rekonstrukci historické památky ve Francii. Designér Jean-Philippe Nuel byl pověřen, aby dohlížel na výzdobu interiéru. Historie Lyonu se tady odráží v moderním designu, který vzdává poctu mimo jiné hedvábnému tkalcovskému průmyslu. Velká pozornost je věnována také osvětlení. Nuelovým cílem bylo respektovat dějiny a vyvarovat se přílišné okázalosti.

Slavné Jordánsko: Navštivte místa ze svých oblíbených filmů

Čtěte také:

Slavné Jordánsko: Navštivte místa ze svých oblíbených filmů

Labužnický trh

Typické restaurace na břehu řeky v Lyonu

Typické restaurace na břehu řeky v Lyonu Shutterstock

Někdejším srdcem historické budovy a nynějším centrem hotelu je Le Dôme Bar. Majestátní kaple hostí jeden z nejpůsobivějších barů na světě a svým jménem přímo vzdává hold místu, kde se lidé setkávají nad nápaditými koktejly. Tam, kde kdysi stával oltář, dnes vzbuzuje obdiv velkolepá květinová výstava. Restaurace Epona – pojmenovaná podle galské bohyně, která ochraňovala cestovatele – pak nabízí klasické lyonské pokrmy. Mimochodem, zdrojem mnoha ingrediencí je labužnický trh, který najdete hned vedle hotelu...

Podzimní Lyon: Zaleťte do města gurmánů

Proč chcete do Lyonu?

Bazilika Fourvière v Lyonu

Bazilika Fourvière v Lyonu Shutterstock

Místní architektura je ohromující směsí starého a nového. Ačkoli je Lyon relativně malý, překypuje zajímavými starými budovami, včetně několika slavných kostelů, jako je Saint-Nizier nebo Saint-Jean. Vysoko nad městem můžete obdivovat akustické znalosti prastarých mistrů v římském amfiteátru, kde se dodnes konají koncerty pod širým nebem. Nedaleko se nad městem pyšně tyčí Bazilika Fourvière a Croix-Rousse a v centru se mezi typickými hospůdkami zvanými bouchon ukrývají zajímavá muzea (rozhodně si nenechte ujít muzeum kinematografie bratří Lumiérů nebo muzeum miniatur). Lyon je díky své poloze branou do Alp (autem jste tam během slabých dvou hodin) a nabízí tedy spoustu zábavy v každém ročním období.

První dáma Francie: Katedrála Notre Dame

Čtěte také:

První dáma Francie: Katedrála Notre Dame

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín