Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polární záře vám vezme dech

Polární záře na Islandu

Polární záře na Islandu

K nejpozoruhodnějším, nekrásnějším a také nejromantičtějším přírodním jevům, které lze na obloze spatřit, patří bezesporu polární záře. Tuto fascinující pestrobarevnou podívanou odehrávající se ve vysokých vrstvách zemské atmosféry vyrážejí na sever Evropy každý rok pozorovat tisíce lidí.

Co jsou polární záře?

Jedná se o světelné úkazy, které vznikají v období zvýšené sluneční činnosti ve výškách 80-100km převážně v polárních oblastech. Jsou způsobeny interakcí s částicemi slunečního větru, jde tedy o čistě přírodní jev. Nejčastěji mají zelenou nebo červenou barvu, ojediněle se může objevit i barva fialová a žlutá. Polární záře mívají podobu rychle se mihotajících a barvu měnících vějířů, oblouků a paprsků a lze je spatřit výhradně na noční obloze.

Kam za polární září?

Obecně platí, že čím severněji, tím máte větší šanci, že polární záři spatříte. Ideálním místem jsou proto Špicberky. Nejvíce příznivců tohoto magického úkazu se však vydává do Finska, Švédska, Norska a na Island. Právě na Islandu lze tento jev sledovat prakticky odkudkoli. Za nejmagičtější místo, kde lze polární záře sledovat, bývá označováno Grónsko. Avšak zdaleka ne každému se poštěstí splnit si svůj sen právě tady, a to z důvodu velké finanční náročnosti.

Polární záře nad norskými fjordy

Polární záře nad norskými fjordy

Kdy za polární září vyrazit?

Nejvhodnější období pro sledování polárních září je od října do března. Za ideálních podmínek lze polární záři spatřit i několikrát do týdne, avšak výhradně v polárních oblastech. V nižších polohách může jít o jev výjimečný. Proto je vhodné si před odjezdem na internetu prostudovat aktuální předpověď výskytu, ať přibližně víte, co můžete očekávat.

Pár tipů pro cesty za polární září na závěr

Nezapomeňte si včas zajistit letenky, ať potom v březnu, kdy za polární kruh míří nejvíce turistů, nejste nepříjemně překvapeni. Totéž platí o ubytování, protože je více než pravděpodobné, že na místě strávíte několik dní, než se vám poštěstí úkaz spatřit. Chce to proto obrnit se trpělivostí, neboť čekání na něco tak zázračného, jako jsou polární záře, se určitě vyplatí.

Kirkjufell a polární záře, Island

Kirkjufell a polární záře, Island

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín