Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poznávejte evropské metropole: Zažijte eurovíkend v Římě, Paříži či Barceloně

Zažijte eurovíkend

Zažijte eurovíkend Shutterstock

Podzim vrcholí, ale ještě nemusíte upadat do zpomaleného zimního režimu. Zkuste se na chvilku zasnít a představit si slunce zapadající nad římským Koloseem, večeři v některé z vyhlášených pařížských restaurací nebo procházku kolem impozantního chrámu Sagrada Familia. Víkendové pobyty v Římě, Paříži či Barceloně vám dopřejí příjemnou podzimní terapii plnou barev, vůní a umění.

Paříž: město umění, romantiky a božského jídla

Výlet do Paříže

Výlet do Paříže Shutterstock

Francouzská metropole má osobité kouzlo v každém ročním období, podzim jí však dodá zvláštní dramatický náboj. Barevné listí a brzký soumrak láká k dlouhým procházkám, zakončeným posezením v některé z mnoha romantických kaváren. Cestujete-li do Paříže poprvé, buďte připraveni na delší vzdálenosti mezi jednotlivými památkami a nezapomeňte se vybavit pohodlnou obuví. Jehlové podpatky si nechte na večerní návštěvu některého z muzeí, uměleckých galerií nebo toulky po Champs-Élysées.

Víkend v jednom z nejnavštěvovanějších měst světa si zaslouží pečlivou přípravu. Jen tak si můžete být jisti, že stihnete navštívit všechny památky či zábavní parky bez nekonečných front. Vstupenky na většinu zdejších atrakcí si můžete zarezervovat pohodlně online, ještě před odletem. Paříž je domovem mnoha významných historických památek i architektonických skvostů. Ve vašem itineráři by neměla chybět prohlídka Eiffelovy věže, ze které se vám naskytne neopakovatelný výhled na celé město, Louvru s fascinujícími sbírkami umění, elegantního Vítězného oblouku či gotického skvostu – katedrály Notre-Dame. Vášnivým milovníkům památek se vyplatí koupě Paris Passu, který vám umožní navštívit mnoho atrakcí zcela zdarma nebo za snížené vstupné.

Rozmazlete své chuťové pohárky v zemi galského kohouta

Čtěte také:

Rozmazlete své chuťové pohárky v zemi galského kohouta

Máte-li rádi záhady, pak neváhejte s návštěvou pařížského podzemí, které inspirovalo spisovatele a dramatika Gastona Lerouxe k napsání románu Fantom opery. Do rozsáhlých katakomb pod náměstím Denfert-Rochereau, byly v 18. století pohřbeny ostatky více než šesti miliónů lidí, pro které už nezbylo místo na pařížských hřbitovech. A když už je řeč o hřbitovech, za návštěvu stojí největší z nich, Père Lachaise, kde jsou k poslednímu odpočinku uloženy ostatky slavných osobností, např. Jim Morrison, Oscar Wilde či Edith Piaf.

Champs-Élysées, Paříž

Champs-Élysées, Paříž Shutterstock

Paříž má co nabídnout i rodinám s malými dětmi. Ve městě proslulém historickými památkami a galeriemi je překvapivě mnoho míst, kde si užijete hodiny plné zábavy i poučení bez ohledu na rok narození. Touží-li vaše dítka po cool příspěvcích na Instagram, pak zamiřte do muzea voskových figurín Musée Grévin. Neméně zajímavá je také venkovní expozice France Miniature, kde jsou k vidění miniatury všech významných francouzských památek nebo muzeum přírodních dějin Musée National D’Histoire Naturelle, které vám ve svých prostorách umožní nahlédnout do pestrého světa zvířat, z nichž některá už jsou považována za vyhynulá. Disneyland, jeden z nejpopulárnějších zábavních parků na světě, slibuje nespočet atrakcí pro všechny věkové kategorie. Celý den tu můžete strávit ve světě Petera Pana, Star Wars, Avengers, Pirátů z Karibiku, Rattatouile nebo nesmrtelných postaviček z dílny Walt Disney.

Chcete-li si užít Paříž po vzoru místních, pak zapomeňte na snídaně ze supermarketu a bez ohledu na finance si užijte labužnickou snídani či oběd v kavárně s výhledem na velkolepá díla mistrů architektů nebo poklidnou hladinu řeky Loiry, zajděte si do pekárny pro čerstvou bagetu a večer zakončete sklenkou skvělého francouzského vína. 

Zájezdy do Paříže

Barcelona: barevná metropole plná temperamentu

Sagrada Familia, Barcelona

Sagrada Familia, Barcelona Shutterstock

Barcelona, hlavní město španělského Katalánska, je plná barev, vůní a architektonických skvostů, které zaručeně uchvátí každého návštěvníka. Jedinečné historické památky, dechberoucí architektonická díla, rozsáhlé parky plné zeleně, nikdy neutuchající ruch v ulicích, příjemné kavárny a restaurace lákající na vybrané pochoutky i prosluněné pláže Středozemního moře jsou lákadlem, kterému lze jen stěží odolat.

Barcelona byla založena ve 3. století před naším letopočtem kartaginským generálem Hamilkarem Barkasem a na jeho počest nesla jméno Barcino. Od roku 1137 byla Barcelona hlavním městem aragonsko-katalánského království, které zabíralo téměř polovinu rozlohy dnešního Španělska. Až počátkem 16. století ji vystřídal v roli hlavního města Madrid. Od 19. století začal v Barceloně čilý rozvoj průmyslové výroby, byly postaveny moderní obytné čtvrti a ke slovu se dostal světoznámý architekt Antonio Gaudí, jehož fantasmagorické výtvory vtiskly městu originální tvář. Vznikala nová divadla, výstavní síně, sportoviště i muzea. Raketového vzestupu popularity se dočkala Barcelona v olympijském roce 1992, který pro ni znamenal skvělou reklamu a velký příliv turistů, toužících poznat všechny její krásy.

Park Guell v Barceloně, Španělsko

Park Guell v Barceloně, Španělsko Shutterstock

Bezpochyby nejproslulejší městskou památkou je velkolepý chrám Sagrada Familia. Jeho stavba započala roku 1882 a zatím nebyla dokončena. Umělec se do stavby ponořil natolik, že odmítal pracovat s plány a řídil se jen svou bujnou fantazií. Po jeho nečekané smrti se rozpoutala vášnivá diskuse o tom, zda by nebylo lepší nechat stavbu nedokončenou. Stavební práce i přesto pokračují dál a jsou financované pouze z peněz dárců. Součástí mohutné stavby, která se stala symbolem města, jsou tak i žlutá ramena jeřábů. Do věží chrámu, ze kterých je úchvatný panoramatický výhled na historické centrum, je možno vystoupat po úzkých točitých schodech. Další z krásných Gaudího staveb je elegantní dům Casa Milà, poslední Gaudího světská stavba, nesoucí prvky secese, španělského baroka i gotiky. Stejně extravagantní jako exteriér jsou i interiéry domu, kde je vše promyšleno do posledního detailu. V budově se nachází muzeum připomínající jedinečné dílo Antonia Gaudího.

Nové technologie na letištích: Temperamentní Španělsko bez odbavovacích front

Čtěte také:

Nové technologie na letištích: Temperamentní Španělsko bez odbavovacích front

Další z mistrových staveb připomíná obydlí pohádkových bytostí. Ne nadarmo je domu Casa Batlló, zdobenému třpytivými fasádami, fantaskními balkóny, obloukovitými okny a mozaikovými ornamenty přezdíváno Dům draka. Kroky většiny návštěvníků vedou neomylně do parku Güell, jehož výzdoba je také Gaudího dílem. Nachází se nad Barcelonou, na svahu hory Turó de Carmel. Do krásné přírody jsou tu umně zakomponovány mozaiky z glazované keramiky, lavičky fantaskních tvarů i Síň sta sloupů, připomínající jeskyni. Uprostřed zahrad čeká na návštěvníky Gaudího dům, ve kterém sídlí umělcovo muzeum. Gaudího stavby jsou díky své výjimečnosti zapsány na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Montjuic

Montjuic Shutterstock

Barcelona ale není zdaleka jen Gaudí. Z dob největšího rozkvětu města pochází celá řada gotických památek. Gotická čtvrť, ohraničená římskými hradbami, se pyšní takovými perlami, jakými jsou Katedrála svaté Eulálie, patronky města. Stavba katedrály začala ve 13. století a trvala 200 let. V bohatě zdobeném interiéru jsou k vidění vzácné obrazy svatého Gabriela, Ambrože a Martina. Centrem celé čtvrti je rušné náměstí Plaça Reial, lemované budovami s podloubími, v nichž se skrývá množství obchůdků, kaváren a hospůdek. V ulicích tu předvádějí svůj um pouliční muzikanti, žongléři, malíři i mimové. Právě tady si můžete vychutnat některou z místních specialit. Třeba vepřovou klobásku botiffara, která chutná nejlépe na grilu. Menší hlad zaženete v některém z tapas barů, nabízejících mnoho druhů chutných jednohubek. Nezapomeňte okusit vynikající katalánské šumivé víno Cava, olivy či uzené mandle.

Klenoty starého kontinentu aneb TOP 10 nejlepších evropských měst roku 2023

Čtěte také:

Klenoty starého kontinentu aneb TOP 10 nejlepších evropských měst roku 2023

Celá řada zajímavých míst je k vidění na rozlehlém kopci Montjuic na který je možné vyjet lanovkou z přístavu nebo jej zdolat pěšky. Sídlí zde Muzeum katalánského umění, olympijský stadion. extravagantní telekomunikační věž Torre de Calatrava, zpívající fontána Font Màgica i krásná botanická zahrada. Milovníci zvířat mohou zamířit do mořského akvária, ve kterém je k vidění na 8 000 druhů ryb a dalších mořských živočichů. Velmi oblíbená je i místní zoologická zahrada.

Žádný fotbalový fanoušek by neměl vynechat návštěvu legendárního svatostánku FC Barcelona. Největší evropský fotbalový stadion, zvaný Camp Nou, je možné navštívit a prohlédnout si šatnu, tiskové centrum, výstavu trofejí, hrací plochu i klubové muzeum.

Všechny chutě a vůně Barcelony si vychutnáte na tradičních trzích. Tím největším a nejpestřejším je La Boqueria, ležící v hlavní turistické a nákupní ulici La Rambla. Nachází se tu bezpočet stánků s čerstvým ovocem, zeleninou, rybami, vejci, uzeninami, masem, vínem, olivami i sladkostmi. Barcelona má velmi hustou dopravní síť. Po městě se dá velmi dobře cestovat metrem, tramvají, autobusy, lanovkami či příměstskými vlaky.

Zájezdy do Barcelony

Řím: starověké město s mladým srdcem

Podzimní Řím

Podzimní Řím Shutterstock

Všechny cesty vedou do Říma, a tak se návštěva italské metropole nabízí i na podzim, kdy tu teploty sahají k příjemným 20 °C. Věčné město vás přivítá čilým ruchem, uhrančivými památkami i nepřekonatelnou kuchyní. Symbol antického Říma, Koloseum, sloužilo pro neúprosné zápasy gladiátorů a dodnes je jednou z neslavnějších atrakcí, kterou byste si neměli nechat ujít – smiřte se s tím, že se vám podaří navštívit jen zlomek památek, které byste toužili vidět. To se může na první pohled zdát jako nevýhoda, ale poskytne vám to naopak jedinečnou možnost pro další návštěvu tohoto okouzlujícího místa. Návrat si můžete pojistit i vhozením mince do ikonické barokní Fontány Di Trevi.

Země sladkého nicnedělání aneb Kam vyrazit na dovolenou v Itálii

Čtěte také:

Země sladkého nicnedělání aneb Kam vyrazit na dovolenou v Itálii

O tom, že život v Itálii je neodolatelně sladký se přesvědčíte u snídaně, která se tu v naprosté většině případů skládá z croissantu a cappuccina. Pokud se naučíte pár italských slovíček, můžete si být jisti, že kromě zářivých úsměvů si z kavárny odnesete i množství tipů, jak strávit den v Římě co nejakčněji. Rozhodně byste neměli minout starověké centrum města – Fórum Romanum, antický Pantheon, ikonické Španělské schody ani historický hrad Castel Sant´Angelo, ležící na břehu řeky Tiber, z něhož je nádherný panoramatický výhled na město. Jedním z nejmalebnějších míst ve městě je náměstí Piazza Navona s okázalými barokními paláci, dlážděnými chodníky, kavárničkami, fontánami i kostelem sv. Anežky, v jehož útrobách se nachází hrobka mučednice sv. Anežky Římské.

Výlet do Říma

Výlet do Říma Shutterstock

Děti mají v italské metropoli vždy dveře dokořán. Je tu pro ně k dispozici množství aktivit, díky nimž pro ně bude výlet do Říma nezapomenutelný. V Cinecitta World si užijí atrakce a show, inspirované světem filmu a televize, muzeum Leonardo da Vinci jim hravou formou představí taje vědy a techniky, širokou škálu aktivit pod širým nebem nabízí rozlehlý park Villa Borghese a pro malé i velké milovníky zvířat otevírá své brány park Zoomarine. Vodní a zábavní park se nachází nedaleko Říma, a kromě celé řady vodních atrakcí vás tu rozveselí cvičení delfíni, papoušci i tuleni.

Zájezdy do Říma

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín