Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Představujeme charismatické obry Středomoří: Sicílii, Sardinii a Korsiku

Isola Bella, Sicílie

Isola Bella, Sicílie Shutterstock

Máte na dovolené rádi rozlet a z pohodlí hotelového resortu podnikáte výlety za dobrodružstvím? Prožijte letošní léto ve velkém stylu: poznáváním největších ostrovů Středomoří. Každý z nich je jiný, ale všechny spojuje dokonalé charisma. Získá vaše srdce Sicílie, Sardinie nebo Korsika? 

Divoká Sicílie

Taormina, Sicílie

Taormina, Sicílie Shutterstock

Můžete začít rovnou tím největším z největších. Italská ostrovní kráska má pověst lehce pošramocenou mafiánskými romány, ale už samotný příjezd do hlavního města Palerma vám dá zapomenout na bujnou fantazii romanopisců a užít si skvostné památky, divoké pobřeží, osobité kouzlo městeček vystavěných na útesech, sílu místních vín i výhled na symbol ostrova – nejvyšší činnou sopku v Evropě. Ten nejkrásnější pohled na 3 329 metrů vysoký doutnající vrchol Etny se vám naskytne z městečka Taormina, tyčícího se na skalnatém útesu vysoko nad mořem. Elegantní letovisko láká i příjemným koupáním na několika písčitých plážích a obdivuhodně zachovalým římským divadlem. Naprostým opakem turisty hojně navštěvované Taorminy je horská vesnička Caltabellota, ležící na jihu ostrova. Úchvatné výhledy a příjemně poklidná atmosféra vám představí pravé kouzlo života na Sicílii.

Scopello, Sicílie

Scopello, Sicílie Shutterstock

Věděli jste, že Údolím králů se kromě Egypta pyšní také Itálie? Nedaleko města Agrigento tu Řekové v 5. století př. n.l. postavili rozsáhlý komplex chrámů. Monumentální Chrám svornosti je považován za nejzachovalejší řecký chrám na světě. Nesmazatelnou stopu na ostrově zanechal také řecký učenec Archimedes, který se narodil ve městě Syrakusy, ležícím při východním pobřeží Sicílie. Z jeho časů se tu dochovalo mnoho zajímavých památek. Nejikoničtější je řecké divadlo, s kapacitou až pro 15 000 diváků.

Nejkrásnější pláže Sicílie

Čtěte také:

Nejkrásnější pláže Sicílie

Součástí ostrova o rozloze 25 711 km² je také celá řada větších i menších ostrůvků. Nádech exotiky mají Liparské ostrovy, jejichž pláže pokrývá tmavý sopečný písek. Téměř povinný je i výlet ke kráteru činné sopky Stromboli. Představujete-li si svůj italský únik od reality všedních dní se sklenkou dobrého vína obklopení přírodou, pak si do kufru přibalte pevné boty a zamiřte do přírodního parku Madonie. Ten  se rozprostírá ve vnitrozemí ostrova. Zalesněný kopcovitý terén je jako stvořený pro pohodové výlety, zakončené degustací skvělých vín v prostředí okouzlujících horských městeček. Dokonalé dolce far niente – sladké nicnedělání – na sicilský způsob.

Zažijte s námi Sicílii

Okouzlující Sardinie

Pláž Cala Domestica, Sardinie

Pláž Cala Domestica, Sardinie Shutterstock

Chcete letošní dovolenou prožít především v plavkách na dokonale krásných plážích a netrávit dlouhý čas v letadle? Druhý největší italský ostrov vám jich na území o rozloze 24 090 km² nabídne nespočet. A k tomu přidá ještě divokou přírodu, okouzlující letoviska, bohatou historii, horské vesničky s jedinečným folklórem a vynikající kuchyni.

Castelsardo, Sardinie

Castelsardo, Sardinie Shutterstock

Kromě nezbytných plavek a opalovacího krému si nezapomeňte do kufru přibalit elegantní svršky. Budou se vám hodit při procházce okouzlujícími uličkami historického města Alghero nebo během prohlídky luxusního milionářského přístavu letoviska Porto Cervo. Nejmladší cestovatele nadchne výlet do Neptunových jeskyní, fascinujícího podzemního království, ležícího na výběžku Capo Cacci u města Alghero. A nekonečné pískoviště, omývané sluncem prohřátými vodami Tyrhénského moře, přepne do bezstarostného módu i zavilé odpůrce nicnedělání.

Nechte se svést! Sardinie, středomořský ostrov s duší rebela

Čtěte také:

Nechte se svést! Sardinie, středomořský ostrov s duší rebela

O tom, že Sardinie učarovala už našim dávným předkům z doby bronzové vás přesvědčí unikání archeologická naleziště na jihu ostrova. V Su Nuraxi di Barumini, zapsaném na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, vás uchvátí důmyslně zkonstruované kamenné věže, jež sloužily pravděpodobně jako obrana před nepřátelskými útoky. Hravou stránkou historie vás pobaví Roccia dell Elefante – lávový útvar ve tvaru slona, ležící v blízkosti Castelsarda. Tělo slona ukrývá vzácné hrobky z přednugarského období. Sardinie je zkrátka plná překvapení, která jen čekají až je objevíte.

Zamilujte si Sardinii

Šarmantní Korsika

Pláž Palombaggia, Korsika

Pláž Palombaggia, Korsika Shutterstock

Čtvrtým největším ze středomořských ostrovů je 8 722 km² velká Korsika. Ta nabízí jedinečný koktejl rozmanité krajiny plné kontrastů, poklidných městeček, srdečné atmosféry i famózní kuchyně. O tom, že se nacházíte na území kuchařské velmoci, vás pravděpodobně přesvědčí záhadně pnoucí švy vašich šatů – především v oblasti pasu.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Rodiště známého vojevůdce Napoleona Bonaparte si zamilují kromě gurmánů také milovníci outdoorových aktivit. Na své si tu přijdou vyznavači surfingu, potápění, horolezectví, cykloturistiky, horských výšlapů, nordic walkingu, golfu i široké škály vodních sportů. Celý ostrov protíná hustá síť stezek pro pěší i cyklisty.

Nonza beach, Cap Corse, Korsika

Nonza beach, Cap Corse, Korsika Shutterstock

Jako stvořené pro jízdu na kole či skútru je historické město Ajaccio, které potěší množstvím historickým památek, pohodou kaváren i čilým městským ruchem. Nedaleký záliv La golfe de Lava upoutá krásnou pláží s pozvolným vstupem do moře. Koupání bez davů turistů si tu užijí i rodiny s malými dětmi. Návštěva skalnatých ostrůvků Iles Sanguinaries, jež v minulosti sloužily jako útočiště krvelačným pirátům, má nádech dobrodružství. Rudá barva, kterou dodává útesům svit zapadajícího slunce, je připomínkou krve, která ulpěla na jejich rukou.

Bonifacio, nejstarší město Korsiky, je plné krás

Čtěte také:

Bonifacio, nejstarší město Korsiky, je plné krás

Křišťálově čisté vody Tyrhénského a Ligurského moře, obklopující ostrov, skýtají množství potápěčských lokalit. K těm nejlepším patří oblast u městečka Tizzo. V hloubce 12 metrů tu spočívá torzo britského letadla z roku 1950. Srdce romantiků zaplesá při návštěvě městečka Bonifacio, vystavěného na útesech nad mořem. V přístavu plném luxusních jachet a prvotřídních restaurací tu ochutnáte to nejlepší co nabízí sladká Francie.

Objevujte Korsiku všemi smysly 

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín