Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nechte se svést! Sardinie, středomořský ostrov s duší rebela

Sardinie s duší rebela

Sardinie s duší rebela Shutterstock

Divoká příroda, nejkrásnější evropské pláže, letoviska nad jejichž luxusem se vám zatají dech, ale i zapomenuté vesničky a jedinečný folklór. Druhý největší italský ostrov vás oslní a ani na chvilku vás nenechá pochybovat o tom, že pokud jste hledali to nejlepší z Itálie, tak jste právě dorazili do vaší cílové destinace.

Kdybyste chtěli charakterizovat Sardinii jedinou větou, jednalo by se dozajista o hodně dlouhé souvětí. Hlavním tahákem ostrova je bezesporu sluncem zalité pobřeží, bílé písčité pláže i moře ve všech odstínech modré barvy. Ve středomořském ráji vás překvapí i množství historických staveb, tajuplné jeskyně, vesnice plná graffiti i tak trochu jiná pizza. Ať už se rozhodnete prozkoumat pláže, vnitrozemí, historická města nebo vyhlášené restaurace můžete si být jisti, že nebudete litovat. A která místa byste rozhodně neměli minout?

Ideální dovolená s dětmi? Malta nadchne celou rodinu

Čtěte také:

Ideální dovolená s dětmi? Malta nadchne celou rodinu

Villasimius

Villasimius, Sardinie

Villasimius, Sardinie Shutterstock

Jedno z nejoblíbenějších měst na jihu ostrova má přesně to kouzlo, které si od prázdninového letoviska slibujete. Nádherné pláže pokryté jemným bílým pískem, pozvolný vstup do moře, romantické zálivy, množství vodních sportů i vyžití pro rodiny s malými dětmi. Potápěči mohou vyrazit vstříc mořským hlubinám a prozkoumat vraky potopených lodí nebo se jen kochat barevnou krásou podmořského světa. Malebný přístav a živé centrum města s mnoha stylovými restauracemi a kavárnami jsou dokonalým ztělesněním dovolené se značkou dolce vita.

Mrkněte na nabídku zájezdů na Sardinii

Alghero

Alghero, Sardinie

Alghero, Sardinie Shutterstock

Přezdívka malá Barcelona přesně vystihuje půvab historického centra města Alghero. Nemusíte být vášnivým milovníkem architektury aby ve vás procházka starobylým centrem zanechala nezapomenutelný dojem. Určitě si najděte čas na prohlídku kostela San Francesco ze 14. století s renesanční výzdobou a nádhernou křížovou cestou nebo monumentální katedrálu Santa Maria. Zdržíte-li se až do večera, pak můžete zajít do některého z vyhlášených nočních klubů.

Řecký ráj to na pohled aneb 5 řeckých ostrovů, které si okamžitě zamilujete

Čtěte také:

Řecký ráj to na pohled aneb 5 řeckých ostrovů, které si okamžitě zamilujete

Záliv Orosei

Pláž Cala Goloritze, Sardinie

Pláž Cala Goloritze, Sardinie Shutterstock

Nádherný záliv naleznete na severovýchodě ostrova. Pobřeží tu lemují divoké vápencové útesy a soutěsky, pod nimiž si můžete užít dokonalou pohodu na písčitých plážičkách. Ty jsou dostupné pěšky po turistických stezkách nebo loďkami, které sem přiváží romantiky chtivé návštěvníky. K nejoblíbenějším plážím patří Cala Luna, Cala Briola nebo Goloritze

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Neptunovy jeskyně

Neptunovy jeskyně, Sardinie

Neptunovy jeskyně, Sardinie Shutterstock

K tomu abyste spatřili fascinující podzemní království musíte zdolat 654 schodů. A věřte, že to stojí za to. Proslulé Neptunovy jeskyně vás okouzlí fantaskními krápníkovými útvary, působivým osvětlením i tajemnou atmosférou.

Které turecké letovisko splní vaše dovolenkové sny?

Čtěte také:

Které turecké letovisko splní vaše dovolenkové sny?

Cagliari

Duomo di Caglia, Cagliari

Duomo di Caglia, Cagliari Shutterstock

Nejlidnatější město na ostrově, metropole Cagliari, má příjemně živou atmosféru. Na své si tu přijdou milovníci historie i architektury. Potěší je prohlídka rozlehlého římského amfiteátru, katedrála Duomo di Caglia ze 13. století i muzeum Cittadella dei Musei s rozsáhlými sbírkami historických zbraní, uměleckých předmětů i obrazů. Oázou klidu uprostřed rušných ulic velkoměsta je botanická zahrada se zajímavými expozicemi významných botanických lokalit z celého světa.

Odpočiňte si na Sardinii

Su Nuraxi di Barumini

Su Nuraxi di Barumini

Su Nuraxi di Barumini Shutterstock

O tom, že na Sardinii bylo živo už v době bronzové se přesvědčíte na jihu ostrova. Na významném archeologickém nalezišti, zapsaném na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, jsou k vidění důmyslně zkonstruované kamenné věže. Ty sloužily k obraně před útoky nepřátel. Na východní straně pevnosti se nacházela nuragijská vesnice – z níž zbyl komplex asi padesáti kruhových základů dávných příbytků.

Utečte za teplem! Vybrali jsme pro vás 12 nejslunnějších míst Evropy

Čtěte také:

Utečte za teplem! Vybrali jsme pro vás 12 nejslunnějších míst Evropy

Orgosolo

Orgosolo, Sardinie

Orgosolo, Sardinie Shutterstock

Čmárat na zdi povoleno! Městečko Orgosolo, ukryté ve vnitrozemí, ukazuje divokou minulost ostrova, kdy zde často docházelo k únosům bohatých podnikatelů a jejich rodin. Banditismus už je naštěstí minulostí. Většinu domů tu zdobí velkoplošné graffiti, zobrazující politická i sociální témata. Zdařilá i méně povedená díla kopírují styl slavných umělců a dodávají poklidným uličkám příjemně punkový vzhled.  

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín