Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Představujeme El Hierro: Kanárského trpaslíka, který plní sny turistů

Slavný strom La Sabina, El Hierro

Slavný strom La Sabina, El Hierro Shutterstock

Nejmenší z Kanárských ostrovů uchvacuje návštěvníky především krásnou přírodou, které dominují husté lesy, úžasné horské scenérie i pozoruhodné potápěčské lokality. Nezápadnější z ostrovů neoplývá mnoha plážemi a úspěšně se tak vyhýbá masovému turismu. Celé území bylo díky nádherné přírodě prohlášeno biosférickou rezervací pod ochranou UNESCO. Na ostrově panuje celoročně velmi příjemné slunečné počasí s minimem srážek a koupat se můžete celoročně.

Okouzlující zátoky, divoké útesy i krásné pláže

Vyhlídka Mirador de Jinama, El Hierro

Vyhlídka Mirador de Jinama, El Hierro Shutterstock

Poblíž hlavního města si můžete užít přírodní mořské bazény Tamaduste. Vyhledávaným cílem výletů je severní pobřeží, zvané též El Golfo. Krajina mohutných skal a útesů je pozůstatkem divoké sopečné činnosti. Bezmála 25 km dlouhý, impozantní záliv tu lemují útesy čnící až do výšky jednoho kilometru. Za nejkrásnější pláž ostrova je považována Playa de Verodal – malá písčitá plážička s tmavě hnědým sopečným pískem leží na úpatí útesu. Blankytně modré moře je v této oblasti poměrně bouřlivé a koupání není vhodné pro nezkušené plavce. Velmi oblíbená je také 100 metrů dlouhá, přírodní písčitá pláž Playa de Timijiraque na severovýchodě ostrova, kterou s oblibou vyhledávají rodiny s malými dětmi.

Nabídka zájezdů na El Hierro

Barevný svět pod hladinou

Barevný svět pod hladinou, El Hierro

Barevný svět pod hladinou, El Hierro Shutterstock

Malebné zátoky s krásnými potápěčskými lokalitami se nachází 10 kilometrů od přístavu La Restinga. V oblasti Cala del Tocorón leží hned několik zátok, rozdělujících sopečné pobřeží (Mar de las Calmas). Vstup do prohřátých vln Atlantiku vede po několika schodech. Vyhledávanou potápěčskou lokalitou je vesnička La Restigna, ležící na jihu ostrova. Moře je tu velmi klidné a nehrozí tu ani zrádné mořské proudy. Zdejší podmořská krajina láká potápěče z celého světa. Vlivem sopečné činnosti má dno zajímavé tvary a skrývá se tu velké množství zajímavých rostlin i živočichů. Dalším oblíbeným adrenalinovým sportem na ostrově je paragliding, během kterého lze spatřit divokou krajinu ostrova z ptačí perspektivy. Na své si tu přijdou i zkušení cyklisté či rybáři.

Kanárské ostrovy skrývají bájnou Atlantidu! Uhodnete, jestli je to Tenerife nebo Fuerteventura?

Čtěte také:

Kanárské ostrovy skrývají bájnou Atlantidu! Uhodnete, jestli je to Tenerife nebo Fuerteventura?

Živé hlavní město

Hlavní město Santa Maria de Valverde

Hlavní město Santa Maria de Valverde Shutterstock

Hlavním městem ostrova je malebné Santa Maria de Valverde. Metropole na severovýchodě ostrova vznikla koncem 15. století. Místní tradiční kanárskou architekturu bohužel v roce 1899 nevratně poškodil velký požár. Mezi největší zajímavosti města tak dnes patří kostel Santa María de la Concepción, postavený v 18. století. V interiéru jsou k vidění vzácné obrazy i socha Krista. Naproti kostelu stojí radnice, jež je nádherným příkladem dochované kanárské architektury. Jen několik kilometrů od centra hlavního města leží mezinárodní letiště.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Příroda v nejlepší kondici

Vyhlídka Mirador de Jinama, El Hierro

Vyhlídka Mirador de Jinama, El Hierro Shutterstock

Do romantické krajiny zamlžených hor, sahajících do výšky více než 1000 m. n. m., lze vystoupat z městečka San Andrés, které leží na severovýchodě ostrova. Ideálním obdobím pro turistiku jsou letní měsíce, kdy je počasí příjemně teplé a nehrozí náhlé deště. Dalším z oblíbených turistických cílů na ostrově je Arbol Santo, kde stával čarovný strom se schopností zadržovat vodu, kterou využívali obyvatelé ostrova. Dnes jsou na jeho místě vysazeny nové stromy. Velkým zážitkem je už samotná cesta, vedoucí nádhernou zelenou přírodou.

Objevujte s námi El Hierro

Ostrovní kuchyně

Výběr ryb, El Hierro

Výběr ryb, El Hierro Shutterstock

Podobně rozmanitá, jako místní příroda, je i ostrovní kuchyně. Převládají v ní pokrmy z králičího masa, čerstvých ryb či plodů moře, doplněné lehce pikantní červenou omáčkou mojo picón či studenou bylinkovou omáčkou mojo verde. Skvělé jsou i místní zeleninové, rybí i masové polévky. Výtečnou tečku za vybranými lahůdkami zajistí sklenka ovocného likéru, třetinka dobře vychlazeného piva, kanárského rumu nebo sladkého červeného vína.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín