Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pyramidami to nekončí: Poznejte 7 dalších atrakcí v Egyptě

Egypt nejsou jen pyramidy

Egypt nejsou jen pyramidy Shutterstock

Když se řekne Egypt, většina lidí si okamžitě vybaví pyramidy, sfingu a řeku Nil. S více než 7000 lety jedinečné historie a kultury však tato země nabízí celou řadu dalších atrakcí. Připravili jsme pro vás přehled osmi nejzajímavějších.

Údolí králů

Údolí králů, Egypt

Údolí králů, Egypt Shutterstock

Působivé údolí na západním břehu Nilu je známé jako hlavní pohřebiště faraonů ze 16. až 11. století př. n. l. Zahrnuje přibližně 62 mytologicky zdobených hrobek a komor vykopaných pro prestižní královské osobnosti a privilegované jedince z období Nové říše. Většina hrobek byla objevena už vypleněná. Dodnes tu můžete obdivovat původní nástěnné malby. 

Vyberte si zájezd do Egypta

Klášter sv. Kateřiny

Klášter sv. Kateřiny, Egypt

Klášter sv. Kateřiny, Egypt Shutterstock

V poušti na Sinajském poloostrově nedaleko města Svatá Kateřina se nalézá řecký ortodoxní klášter. Stojí v údolí na severním úpatí Mojžíšovy hory a od roku 2002 je součástí seznamu světového dědictví UNESCO. Byl vystavěn kolem hořícího keře, který zde podle Bible spatřil Mojžíš. Keř uvnitř kláštera roste dodnes a láká sem poutníky. Zaujme též Mojžíšova studna či unikátní kolekce knih a ikon v trojlodní bazilice. Pojmenování získal klášter podle křesťanské mučednice Kateřiny Alexandrijské. Předpokládá se, že její ostatky odnesli andělé na horu Sinaj.

Egyptské muzeum

Egyptské muzeum v Káhiře

Egyptské muzeum v Káhiře Shutterstock

Egyptské muzeum, známé též jako Káhirské muzeum, stojí v centru města a obsahuje největší sbírku faraonských starožitností na světě. Každoročně sem kvůli ní míří miliony turistů. V přízemí návštěvníky upoutá chronologická cesta egyptskou historií se 160 000 objekty, zatímco v horním patře probíhají různé výstavy. Dopřát si můžete i noční prohlídku.

Dovolená s dětmi v Egyptě: Představujeme nejoblíbenější rodinné hotely

Čtěte také:

Dovolená s dětmi v Egyptě: Představujeme nejoblíbenější rodinné hotely

Trh Khan el-Khalili

Vysoká škola Al-Azhar

Vysoká škola Al-Azhar Shutterstock

Na Khan el-Khalili, jednom z nejtradičnějších ikonických trhů v Káhiře, prodejci nabízejí starožitnosti, suvenýry i šperky. Největší trh v islámské části města má také několik restaurací a kaváren. Jako hlavní orientační bod poslouží Husajnova mešita, nedaleko níž stojí mešita Al-Azhar s nejstarší vysokou školou na světě.

Abydos

Chrám Setiho, Abydos, Egypt

Chrám Setiho, Abydos, Egypt Shutterstock

Abydos, význačné náboženské centrum na západním břehu Nilu, leží asi 100 km severozápadně od Luxoru. Jedno z nejstarších měst starověkého Egypta se kdysi pyšnilo chrámy a hrobkami raných faraonů. Nejen proto je Abydos považováno za jedno z nejdůležitějších archeologických nalezišť v zemi. Hlavní lákadla pro návštěvníky představuje chrám Setiho I. a Osireon v jeho zadní části.

Egypt sportovní: Které aktivity si užijete u Rudého moře?

Čtěte také:

Egypt sportovní: Které aktivity si užijete u Rudého moře?

Dahab

Potápění v Dahabu, Egypt

Potápění v Dahabu, Egypt Shutterstock

Dahab patří k nejnavštěvovanějším městům na jihovýchodě Sinaje a proslul také jako nejlepší potápěčská lokalita na Sinaji. Díky mírným větrům způsobujícím větší vlny platí rovněž za vhodné místo pro windsurfing. Centrum města žije kavárnami, restauracemi, bary i obchody se suvenýry. 

Visící kostel

Visící kostel Panny Marie v Egyptě

Visící kostel Panny Marie v Egyptě Shutterstock

Koptský pravoslavný kostel sv. Panny Marie stojí nad pevností Babylon v Káhiře. Díky tomu, že má hlavní loď zavěšenou na průchodu, vešel ve známost jako Visící kostel. Jedná se o jeden z nejstarších kostelů v Egyptě a místo několika mariánských zjevení. Dostanete se k němu po devětadvaceti schůdcích, pročež mu někteří návštěvníci přezdívají též schodišťový kostel. Fasáda z 19. století s dvojitými zvonicemi je vidět za úzkým nádvořím zdobeným moderně pojatými biblickými vzory.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín