Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severní Makedonie: Utajený klenot v srdci balkánského poloostrova

Kaňon Matka, Severní Makedonie

Kaňon Matka, Severní Makedonie Shutterstock

Přijměte pozvání do země, které se přezdívá skrytý balkánský klenot. Místo, kde vás okouzlí panenská příroda, vyhlášená gastronomie i divoká kultura. Taková je Severní Makedonie, neokoukaná destinace jako stvořená pro dovolenou majitelů všech dobrodružných srdcí a toulavých bot. Pokud se rozhodnete si právě tady odškrtnout další položku ve svém cestovatelském deníčku, rozhodně nebudete litovat.

Dvě tváře Skopje

Sochy slavných Makedonců ve Skopje

Sochy slavných Makedonců ve Skopje Shutterstock

Jestli vaše kroky zamíří do Severní Makedonie, rozhodně se zastavte v hlavním městě. Skopje leží na řece Vardar, která metropoli rozděluje na Staré a Nové město. Při toulkách uličkami Starého města ucítíte závan dávné historie z dob Osmanské říše. Nové město vás okouzlí svým centrálním náměstím s řadou klubů, restaurací a barů, kde můžete hodit starosti za hlavu a protančit střevíce. Obě tváře města se v posledních letech mění k nepoznání a zajímavé turistické cíle tu rostou jako houby po dešti. Připravte se na architekturu v megalomanském stylu, stovky nadživotních soch slavných Makedonců, tančící fontány, bohatě zdobené a osvětlené mosty či makedonský vítězný oblouk.

Dovolená v Severní Makedonii

Nespoutaná horská příroda

Horské masivy v Severní Makedonii

Horské masivy v Severní Makedonii Shutterstock

Jsou vašemu srdci bližší liduprázdné horské stráně, než pulsující metropole? Pak se vydejte za divokou a nedotčenou přírodou jednoho ze severomakedonských pohoří. Na hřebenech štítů Šar Planina, Jakupica nebo Pelister vám cestu za výhledy zkříží jen pastevecké komunity, či odlehlé pravoslavné kláštery. Toužíte po dokonalém spojení s přírodou? Pak vystoupejte na nejvyšší vrcholek Golem Karab, odměnou za bolavé lýtka bude výhled na nekonečné moře pastvin, průzračná horská jezírka i bělostné skalní útvary.

Pohoda na břehu jezera

Kostel na břehu Ohridského jezera

Kostel na břehu Ohridského jezera Shutterstock

Severní Makedonie je zemí plnou přírodních krás. Majestátné hory, zelená údolí, rozlehlá skalní města, tajuplné jeskyně i divoké řeky, jsou jen zlomkem toho, co tu můžete se zatajeným dechem obdivovat. Zdálo by se, že jediné co chybí, je moře. Výlet k Ohridskému jezeru, vás přesvědčí o tom, že ani šplouchání slaných vln tu nebudete postrádat. Okouzlí vás přímořská atmosféra a skalnaté útesy tyčící se nad břehy průzračných vod, které lemují oblázkové i písčité pláže. Vodní hladina se zdá téměř nekonečná.

V plážové restauraci si pochutnejte na čerstvé rybě, uvelebte se pod slunečníkem a kochejte se pohledem na jezerní království, které vytvořila příroda před miliony let. Vodním radovánkám se můžete oddávat přímo v podhůří majestátných hor. Plachtění, jachting, kiting, potápění se za vzácnými druhy ryb, výlety lodí a další sportovní vyžití tu tak získá úplně jiný vizuální rozměr. Případné přebytečné energie, se snadno zbavíte na golfovém nebo volejbalovém hřišti a jásat nadšením budou jak aktivní sportovci, tak vyznavači pohodové rodinné dovolené. Třešničkou na dortu je výlet do romantického městečka Strug, kam se každoročně vydávají zástupy milovníků poezie na Festival Struga Poetry Evening.

Albánie pro plážové povaleče i dobrodruhy: Objevte bájnou Atlantidu!

Čtěte také:

Albánie pro plážové povaleče i dobrodruhy: Objevte bájnou Atlantidu!

Bujaré festivalové veselí

Strumnica

Strumnica Shutterstock

Tomu, že se při návštěvě Severní Makedonie nudit nebudete, nasvědčuje i zdejší rozmanitá kulturní scéna. Zúčastnit se alespoň jedné z nepřeberného množství oslav a festivalů napříč celou zemí, je povinností každého cestovatele, toužícího poznat zdejší divokou krev. Za zlatým hřebem zábavy a tance sem přijeďte na konci března, kdy se roztančí ulice města Strumnica a nastává tradiční a vyhlášený makedonský karneval. Při barevném reji městečko ožívá zástupy maskovaných tanečníků, kteří se v bujarém veselí protančí celým dnem a nocí až k ohňové show a velkolepým ohňostrojům.

Zahanbit se nenechá ani Summer Fest v Ochridu, který se na festivalovém výsluní drží už přes půl století. Domácí folklórní skupiny i hudebníci z celého světa, tu během letních měsíců předvádí to nejlepší ze svého umu. Ať už dáváte přednost slavnostem ve velkých městech, nebo narazíte na lidové oslavy v malebných makedonských vískách, pravděpodobně budete svědky tradičního mužského lidového tance teshkoto, bez kterého se žádné místní slavení neobejde. Slavnostně odění pánové se při něm nejprve natřásají v pomalém tempu, následně jejich kroky zrychlují v rytmu dynamické hudby, až nad mrštností jejich nohou přechází zrak. Dost možná se necháte strhnout divokou atmosférou a přidáte se také do kola.

Kaňon Matka – symbol země

Kaňon Matka, Severní Makedonie

Kaňon Matka, Severní Makedonie Shutterstock

Symbol matky je pro Makedonii typický v několika významech. Po stopách svatořečené Matky Terezy se můžete vydat do hlavního města, kde najdete muzeum, v němž můžete být svědky obrazů z její poutě životem, který zasvětila humanitární pomoci. Na cestu za stejnojmenných přírodním skvostem vyrazte do kaňonu Matka. Okouzlující skalnatý útvar s křišťálovým jezerem na vás čeká jen půl hodiny od Skopje, vstup je zdarma a aktivit nespočet. Ať už se rozhodnete pro plavbu loďkou po průzračné vodě, procházku mezi skalisky po kaňonu, průzkum jeskynních sítí, návštěvu okolních malebných klášterů nebo zvolíte relaxaci v útulných kavárnách, nudit se tady rozhodně nebudete.

Objevujte s námi svět

Vůně grilovaných dobrot i koření

Tavče gravče

Tavče gravče Shutterstock

Cestovatelé se zpravidla snaží ukojit hlavně svůj hlad po nových a zajímavých místech, ale co když se ozve hladové volání prázdného žaludku? Přichází ta nejvhodnější chvíle na poznání severomakedonské kuchyně, která v sobě snoubí to nejlepší z balkánské, středozemní, i turecké gastronomie a jejíž kořeny sahají až do dob Osmanské říše. Můžete se tedy těšit hlavně na dobroty z masa, čerstvých sladkovodních ryb a hromady zeleniny. Mezi nejtradičnější pochutiny patří burek, pečivo z tenkého filo těsta s různými náplněmi. Vybírat můžete z masové, sýrové, špenátové nebo bramborové varianty.

Napříč Balkánem se setkáte s různými obměnami pokrmů z mletého masa – kebapi, cevapi nebo pljeskavica přímo z ohně roztančí chuťové pohárky nejednoho „masožrouta“. Pokud byste rádi ochutnali typické národní jídlo, vyberte si v jídelním lístku tavče gravče – zrýmovaný název skrývá pokrm z fazolí, cibule a papriky, pečený ve velké hliněné nádobě. Až se její víko odklopí, čeká na vás intenzivní vůně koření, které činí tento pokrm tak typickým a neodolatelným.

Dobroty z pastvin a ajvarové suvenýry

Ajvar

Ajvar Shutterstock

Severní Makedonii nesmíte opustit bez ochutnání místních mléčných výrobků, těm ve zdejších luzích a hájích vévodí kajmak. Krémová pochutina z čerstvého mléka vám zprvu připomene sýr, v dalším soustu se zamilujete do jemně nakyslé chuti, za kterou může mírně zkvašení během výroby.

Na vašich cestách se vám na talíř pravděpodobně připlete i ajvar, ljutenica nebo pindžur. Pokud si nechcete chuť vyzrálých paprik, rajčat, lilků a cibule odvážet jen jako dozvuky v chuťových buňkách, přihoďte si i pár sklenic zeleninové čalamády jako suvenýr. Doplňte jimi sýr, salát, masový pokrm nebo pečivo a každým soustem se pak přeneste zpět do makedonské restaurace.

Nejoblíbenější bulharská letoviska, ve kterých si dovolenou užije celá rodina

Čtěte také:

Nejoblíbenější bulharská letoviska, ve kterých si dovolenou užije celá rodina

Pekárny, kafany a vinice

Baklava a turecká káva

Baklava a turecká káva Shutterstock

Honí vás mlsná, pomýšlíte na něco sladkého? Pak se nechte zlákat čerstvě upečenou baklavou, tulumbou nebo dobrotou zvanou kadaif, sladké formy pečiva z filo těsta obohacené o notnou dávku medu, sladkého sirupu nebo oříšků. Makedonskou hostinu většinou uzavírá typický dezert sutjaš, rýžový pudink ovoněný skořicí. Tamním výrazným zákuskům sluší šálek horké kávy. Kavárenská kultura tu má velkou tradici a pozvednutí šálku s kávou je spojováno s mnoha obřady místních obyvatel, setkávání blízkých, modlitbami i zásnubami. I když si můžete dát běžné nápoje typu espresso, nejtypičtější je stále silná, černá, slazená turecká káva. Na takovou si zajděte do kafany, tradiční makedonské kavárny.

Žádné makedonské hodování by nebylo kompletní bez sklenky místního vína, které se tu pěstuje po staletí. Do lahodných tónů na svazích dozrávají odrůdy Vranec, Traminec nebo Smeredevka. Vinná réva se tu využívá i k přípravě pálenky Rakija, která bývá velmi silná, proto ji i místní většinou jen pomalu usrkávají.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Vzhůru za lyžařským dobrodružstvím

Horské středisko Mavrovo

Horské středisko Mavrovo Shutterstock

Brázdíte rádi svahy na lyžích či snowboardu? Pak si Severní Makedonii přidejte na seznam míst, kam se vydat za dobrodružstvím i v zimě. Zamiřte třeba do střediska Mavrovo a zbrázděte jednu z řady dlouhých sjezdovek. Unaveným svalům pak dopřejte odpočinek v pohodlí útulného hotelu v tradičním stylu. Lyžařská sezona tu panuje od listopadu do května a užít si tu můžete svahy různých obtížností i délek. Do dalšího oblíbeného střediska Popova Šapka, se vydejte na sjezdovku nejen se svým oblíbeným sportovním náčiním, ale nezapomeňte přibalit i sluneční brýle. Areál je totiž oblíbený díky vysokému počtu prosluněných dnů v průběhu celého roku. Odjíždět budete nejen příjemně znavení lyžařským výkonem, ale také s blaženým úsměvem a opálenými líčky.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín