Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sjeďte si svoji dunu aneb 10 nejlepších destinací pro sandboarding

Sandboarding

Sandboarding Shutterstock

Je pro vás představa sjíždění písečných dun na něčem, co připomíná snowboard trochu bizarní nebo byste se na prkno s chutí postavili a se sluncem ve tváři a pískem pod nohami brázdili krajinu? Sandboarding se ve světě těší stále větší popularitě a my přinášíme přehled míst, kde si tuhle aktivitu užijete na maximum!

Provozovatelé tohoto sportu vám zpravidla veškeré potřebné vybavení na místě rádi zapůjčí, takže není potřeba mít s sebou nic speciálního. Jen se připravte na to, že písek se vám dostane opravdu všude. Z dětských let si asi pamatujete, že písek v očích není žádná výhra, proto doporučujeme použít ochranné brýle i šátek na zakrytí úst. Protože se sport provozuje na písečných dunách v destinacích, kde bývá celoročně teplé podnebí, nešetřete ani opalovacím krémem. Vyzkoušet si tuto sportovní libůstku může takřka každý.

1. Dubaj (SAE)

Výlet do pouště Lahbab, Dubaj

Výlet do pouště Lahbab, Dubaj Shutterstock

Ti, kteří neplánují strávit dovolenou ve Spojených arabských emirátech pouze lenošením na pláži nebo procházkami po městě, mohou vyrazit na výlet do červenohnědých dun v poušti Lahbab. A právě zde jsou ideální podmínky na sandboarding! Místní provozovatelé vám obvykle zapůjčí i bezpečností výbavu a zajistí transfer z hotelu a zpět.

Zájezdy do Dubaje

2. Hurghada (Egypt)

Sahara, Egypt

Sahara, Egypt Shutterstock

Další destinací, která vás uhrane krásou pouště, je egyptské letovisko Hurghada. Tisíce Čechů sem každoročně míří za atrakcemi jako je šnorchlování a potápění v Rudém moři nebo za jízdou na velbloudech a čtyřkolkách. Byla by však velká škoda nevyzkoušet také sandboarding, pro který tu jsou ideální podmínky. Do poušte ale vyrazte pouze s průvodcem.

Pokud vám nevadí udělat si výlet, který bude časově náročnější, rozhodně navštivte oblast Wadi El Rayan, kde kromě zábavy na dunách dosahující výšky až 50 metrů, můžete zažít romantickou plavbu po jezeře.

Objevujte s námi Egypt

3. Dune du Pilat (Francie)

Dune du Pilat, Francie

Dune du Pilat, Francie Shutterstock

Ano čtete správně, snowboarding můžete vyzkoušet i ve Francii. Sice tu není tradiční poušť, nicméně jihozápadně od Bordeaux je 118 metrů vysoká přírodní duna. Zajímavostí je, že je pohyblivá a nikdy tak není stejná. La Grande dune du Pilat je největší dunou v Evropě.

Před návštěvou doporučujeme ověřit, jestli bude možné dunu sjet a bohužel se často setkáte s protichůdnými informacemi. I kdyby se to nakonec nepovedlo, určitě se jedná o místo, které stojí za to vidět. Výhled z jedné strany na Atlantský oceán a ze strany druhé na vnitrozemí vás bezesporu okouzlí.

Ratatouille: Barevná pohlednice ze sladké Francie

Čtěte také:

Ratatouille: Barevná pohlednice ze sladké Francie

4. Boa Vista (Kapverdy)

Boa Vista, Kapverdské ostrovy

Boa Vista, Kapverdské ostrovy Shutterstock

Kapverdy lákají každoročně houfy nedočkavých dovolenkářů na azurové moře a panenskou přírodu. Pro sportovně založené cestovatele jsou tady také perfektní podmínky pro surfování i pro sjíždění písečných dun. Boa Vista, která je známá jako ráj sportovních nadšenců, se pyšní také mnoha přírodními panoramaty. V přírodní rezervaci Morro de Areia na jihozápadním pobřeží na vás čekají duny a jemný písek jako stvořený právě pro sandboarding.

Zájezdy na Kapverdy 

5. Gran Canaria (Španělsko)

Maspalomas, Gran Canaria

Maspalomas, Gran Canaria Shutterstock

Na jihu ostrova Gran Canaria v oblíbené dovolenkové destinaci Maspalomas na vás čekají přírodní duny podobné těm na Sahaře. Právě tady si můžete vyzkoušet sandboarding. Místní ostřílení sandboardisti mají k sjíždění dun speciální trik: na skluznici nastříkají sprej na nábytek, čímž dosáhnou vyšší rychlosti. Doporučujeme rezervaci během podvečerních hodin, kdy si můžete také vychutnat kouzelný západ slunce.

7 zajímavostí, které jste o Kanárských ostrovech pravděpodobně nevěděli

Čtěte také:

7 zajímavostí, které jste o Kanárských ostrovech pravděpodobně nevěděli

6. Negevská poušť (Izrael)

Negevská poušť, Izrael

Negevská poušť, Izrael Shutterstock

V Negevské poušti na vás čekají vlivem saharskému větru perfektní duny. Pokud ve vás tepe srdce dobrodruha a toužíte po pořádném zážitku, vydejte se sem mezi listopadem a únorem. V zimních měsících tady totiž fouká vítr, který tvoří duny dosahující výšky až 30 metrů. Stejně jako v Dubaji obvykle nebudete potřebovat vlastní vybavení, místní vám ho rádi zapůjčí na místě. Jakmile spatříte prkna nebo lyže zapíchnuté v písku, víte, že jste dorazili na správné místo.

Objevujte s námi svět

7. Poušť Atacama (Chile)

Sandboarding v poušti Atacama, Chile

Sandboarding v poušti Atacama, Chile Shutterstock

Výlet do pouště Atacama na čtyřkolkách za solnými jezery můžete nakombinovat i se sandboardingem. Najdete tu totiž nespočet úseků jako stvořených pro tyhle sportovní radovánky. V okolních městech si bez problému zarezervujete výlet do pouště. Udělejte si odpolední výlet do údolí Valle de la Muerte spojený se západem slunce, dejte si do těla sjížděním dun a zároveň si užijte trochu romantiky. Pro fajnšmekry je připravený sandboarding v San Pedro de Atacama, kde si svou adrenalinovou jízdu užijete za doprovodu hudby a osvětlení.

8. Údolí smrti (Kalifornie/USA)

Death Valley, Kalifornie

Death Valley, Kalifornie Shutterstock

Na severním okraji Mohavské pouště v Údolí smrti (Death Valley) si užijete sandboarding, ale jen v některých částech. Protože se jedná o národní park, musíte brát ohledy na místní pravidla. K vidění i sjíždění jsou tu duny ve tvaru půlměsíce i hvězdic. Lineární duny jsou vhodné pro začátečníky, počítejte ale s výšlapem na místo sjezdu. V Death Valley se pravděpodobně nesetkáte s tím, že vám někdo vybavení na sandboarding zapůjčí, a proto je třeba si přinést vlastní.

Surfkiting: Naučte se zkrotit vítr a létat na vlnách!

Čtěte také:

Surfkiting: Naučte se zkrotit vítr a létat na vlnách!

9. Klokaní ostrov (Austrálie)

Písečné duny, Ostrov klokanů

Písečné duny, Ostrov klokanů Shutterstock

Většina turistů sem míří především za pozorováním klokanů nebo místní kolonií tučňáků. Jsou tu ale také ideální podmínky pro sandboarding. V části, které se přezdívá Malá Sahara na vás čekají duny, které dosahují výšky až 70 metrů a rozkládají se na ploše až 2 kilometry čtvereční. Výstup na vrchol je trochu náročnější, ale odměnou vám bude krásný výhled i adrenalinový zážitek. Navoskujte skluznici a dopřejte si pořádný sešup zpátky do údolí. Vybavení netřeba, po rezervaci můžete rovnou vyrazit, na místě vám vše rádi zapůjčí.

10. Swakopmund (Namibie)

Swakopmund, Namibie

Swakopmund, Namibie Shutterstock

Stejně jako v Egyptě, i tady si musíte na výlet do pouště najmout průvodce, protože sjíždět duny není povoleno všude. Duny tu dosahují výšky až neuvěřitelných 300 metrů. Obavy můžete směle odhodit, i když třeba nemáte žádné zkušenosti. Místní přírodní rarita se totiž dá sjet třeba po břichu. Pro odvážnější nebo pokročilé, kterým sandboarding přirostl k srdci, je Swakopmund učiněný ráj.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Zdroj: ab-in-den-urlaub.de

13.02.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín