Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Srí Lanka: Zelená kráska s buddhistickou duší

Buddhova socha, Srí Lanka

Buddhova socha, Srí Lanka Shutterstock

Pojďte s námi na skok navštívit posvátný ostrov mnoha tváří. Srí Lanka je kvůli svému tvaru přirovnávána ke kapce slzy, stékající z Indie. Multikulturní ostrovní stát je na tom velikostně podobně jako Česká republika a pyšní se nespočtem důvodů, proč se do něj zamilovat.

Ájurvéda i surfování

Ájurvédská relaxační masáž

Ájurvédská relaxační masáž Shutterstock

Kilometry zelených čajových plantáží, starobylá města, buddhistické a hinduistické chrámy, deštné pralesy, horské scenérie, desítky vodopádů, stáda posvátných slonů, takřka nekonečné pláže i blankytný oceán. To vše je jen zlomek toho, co můžete vidět a zažít v zemi zaslíbené Buddhovi.

Pokud hledáte destinaci, která kromě obdivování přírodních i náboženských skvostů, přinese fyzickou, psychickou i duchovní rovnováhu, Cejlon bude trefou do černého. Zdejší obyvatelé během staletí vypiplali k dokonalosti pradávný indický léčebný systém zvaný Ájurvéda. Ta má za cíl udržovat harmonii mezi tělem a duší. Kromě toho, že dokáže zatočit s mnoha neduhy, ve velkém redukuje nahromaděný stres a napětí. A možná právě to je důvod, proč se Srí Lance přezdívá „ostrov úsměvů“. Vsaďte se, že po absolvování slastné ájurvédské masáže, budete také odcházet s pusou od ucha k uchu.

Po klidné masáži či rozjímání v buddhistických klášterech je ta pravá chvíle na pořádné dobrodružství! Srí Lanka se v poslední dekádě stala mekkou všech milovníků surfování. Najdete tu mnoho pláží určených pro začátečníky, ale i takových, které uspokojí nadšence, kteří se na prkně a v neoprenu snad narodili. Je libo zažít trek uprostřed deštného pralesa nebo džungle? Láká vás pozorovat stáda slonů na korbě džípu? Chcete se toulat po zelených kopcích, či stanout tváří v tvář desítkám hučících vodopádů? Pak sbalte do kufru to nejnutnější a hurá přímým letem na Cejlon!

Dovolená na Srí Lance

Čaj, čaj a zase čaj!

Čajová políčka, Srí Lanka

Čajová políčka, Srí Lanka Shutterstock

Opustit ostrov a nezažít atmosféru kopců plných keříků s čajovými lístky, by byla obrovská škoda. Země je čajovou velmocí a nasát kromě lahodného nápoje i magickou atmosféru zelených plantáží, je zážitek na celý život. Oblastí, které jsou posety čajovými políčky, je na Srí Lance hned několik. Nadmořská výška a půda má velký vliv na jeho konečnou chuť a traduje se, že ten nejlepší z nejlepších se pěstuje v provincii Nuwara Eliya. Právě tady, ve výšce 2000 m. n. m., kromě tradičního sběru shlédnete i ukázku výroby a třídění lístků legendárního čajového pokladu.

Posvátní sloni

Pinnawala, Srí Lanka

Pinnawala, Srí Lanka Shutterstock

Obří savci s charakteristickým chobotem mají na Srí Lance výsadní postavení. Existuje hned několik míst, kde se můžete pokochat jejich velkolepou krásou z bezprostřední blízkosti. Pokud navštívíte národní park Uda Walawe, kromě slonů vás přivítají stáda buvolů, skvrnití leopardi, medvědi pyskatí či krokodýli. Za pozornost však rozhodně stojí i Pinnawala, která je jakýmsi sloním útulkem. Vláda ho zřídila pro mláďata, která nebyla z jakéhokoliv důvodu přijata stádem.

Srí Lanka: 13 lákadel ostrova slonů a cejlonského čaje

Čtěte také:

Srí Lanka: 13 lákadel ostrova slonů a cejlonského čaje

Buddhistické chrámy v Kandy

Chrám Buddhova zubu v Kandy

Chrám Buddhova zubu v Kandy Shutterstock

Druhé největší město ostrova, ukryté mezi lesnatými svahy hor, vás přivítá atmosférou plnou pozitivní nálady. Obdivovat tu můžete hned několik muzeí a náboženských svatyní. Tou nejznámější je chrám Buddhova zubu. V jeho útrobách najedete bohatě zdobené síně, oltáře i svatyně všech významných božstev pokryté čerstvými květinami. Svou návštěvu zakončete procházkou po březích romantického jezera uprostřed města nebo brouzdáním ve spletitých uličkách, které nabízejí mnoho restaurací, barů i obchůdků s tradičními suvenýry.

Hučící vodopády

Bambarakanda Falls, Srí Lanka

Bambarakanda Falls, Srí Lanka Shutterstock

Ostrovní stát není jen čajovou velmocí, ale i královstvím vodopádů. V zemi jich najdete více než 100 a v rámci své rozlohy má Srí Lanka dokonce největší koncetraci vodopádů na světě. Každý, kdo je viděl potvrdí, že jejich burácející krása patří k jednomu z nejsilnějších zážitků z celé dovolené. Většina z nich je před zraky turistů ukryto v horách a čajových plantážích, ale naštěstí jsou i takové, které se rozpínají na přístupných místech podél hlavních tras. Bambarakanda Falls jsou největší vodopády na ostrově, jejich výška přesahuje neuvěřitelných 250 metrů a jsou vidět už z velké dálky. 

Zájezdy na Srí Lanku

Pláže jako z katalogu 

Urugam Bay, Srí Lanka

Urugam Bay, Srí Lanka Shutterstock

Kdo si na ostrov přiletěl pro svou dávku slunce a plážového povalování, rozhodně nepřijde zkrátka. Pokud hledáte zábavu, zamiřte do letoviska Hikkaduwa, které se pyšní dlouhou pláží plnou barů, restaurací a obchodů. Nedaleko pláže je korálová rezervace, které je asi nejlepším místem pro pozorování podmořského života na Srí Lance. Pokud však toužíte zdolávat vlny v neoprenu na prkně, vsaďte na Urugam Bay. Zátoka, která se nachází nedaleko městečka Puttuvil, je místem, kde se síla oceánu pere o přízeň surfařů z celého světa. 

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

10.11.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín