Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tipy pro létání s miminkem a batoletem: Jak zvládnout cestování v pohodě?

Dítě hrající si s letadlem

Dítě hrající si s letadlem Shutterstock

Létání s malými dětmi se může zdát komplikovanější, ale kdo je připraven, není zaskočen. S našimi tipy to rozhodně zvládnete v klidu a pohodě.

Správný čas odletu

Spící miminko v letadle

Spící miminko v letadle Shutterstock

Spousta cestujících preferuje spíše nižší cenu než vhodnější čas odletu, s kojenci a batolaty se ale vyplatí dopředu rozmyslet, kdy poletíte. Na delších letových trasách doporučujeme absolvovat cestu letadlem přes noc. Jednak máte šanci, že dítko celý let prospí, druhak tím tolik nenarušíte běžný režim dítěte. Další možností je cestovat poté, co se dítě vzbudí a bude dobře odpočaté na nadcházející let.

Objevujte s námi svět

Sedadlo pro dítě – ano či ne?

Holčička s hračkami

Holčička s hračkami Shutterstock

Dříve platilo, že většina leteckých společnosti poskytovala letenky pro děti do dvou let zdarma. Dnes se však setkáte i se situací, že za dítě budete platit další sedadlo. Teoreticky je možné mít svou ratolest na klíně, v tomto případě zaplatíte nižší paušální poplatek. Ideální je mít oddělené sedadlo pro dítě s dětskou sedačkou. Všichni tak budou mít dostatek prostoru.

Využití bezplatného limitu pro zavazadla

V případě, že letový přepravce vyžaduje, abyste dítěti zakoupili letenku, měli byste mít nárok na další odbavené zavazadlo, které můžete využít. Pokud potřebujete přibalit objemnější předměty, například dětskou postýlku, letecká společnost vám zpravidla naúčtuje sníženou cenu, nebo nabídne převoz zdarma.

Dětský pas

Chlapec na letišti

Chlapec na letišti Shutterstock

V předchozích letech stačilo mít dítě zapsané v pase rodičů. Teď je potřeba, aby každá osoba bez rozdílu věku disponovala vlastním cestovním dokladem či občanským průkazem. Pamatujte tak na to, že pas je potřeba vyřídit s dostatečným předstihem, případně zkontrolovat jeho platnost. Máte-li dítě ve střídavé péči, dost možná budete potřebovat také souhlas druhého rodiče.

Cestovní pojištění

Při cestování, ať už v rámci EU nebo i mimo ni, doporučujeme zakoupit cestovní pojištění. Porovnejte si výši limitů pojistného plnění u jednotlivých pojišťoven, protože v některých zemích mohou být částky za ošetření až astronomické. Onemocnět během cesty nebo před ní může kdokoliv, rozhodně se tedy vyplatí komplexní cestovní pojištění.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Příprava v den odjezdu

Když nastane den D a vy se chystáte vyrazit, zachovejte klid. Mějte vše připravené s předstihem, abyste při zmatku nezapomněli na to nejdůležitější a neztížili si tak dovolenou.

Vyrazte s předstihem

Batole na letišti

Batole na letišti Shutterstock

Pro ty z vás, kteří jste zvyklí často létat, nemusíme zmiňovat, jak je důležité dostavit se na letiště včas. Při cestování s dětmi je to mnohem důležitější. Přece jen je to s nimi o něco složitější, vše trvá trochu déle. Pokud vyrazíte s dostatečným předstihem, vyhnete se zbytečnému stresu. Každé letiště poskytuje zázemí, kde můžete přečkat čas do odletu. Využít můžete třeba speciální salonky nebo dětské koutky. Letiště Václava Havla má dětské kouty hned u gatů. Starší děti se snadno zabaví pozorováním letadel.

Dovolená s dětmi: Užijte si rodinné výlety na maximum

Čtěte také:

Dovolená s dětmi: Užijte si rodinné výlety na maximum

Vhodné oblečení do letadla

Počasí doma a v destinaci se mnohdy výrazně liší. Raději děti oblečte do dvou vrstev a v případě, že jim bude horko, bude stačit vysvléct svrchní vrstvu a je to. Nejen, že budete připraveni na všechno, ale zároveň ušetříte trochu místa v zavazadle.

Převlečení pro ty nejmenší

Nejen v autě, ale i v letadle se vyplatí mít náhradní oblečení. Přibalte raději pro celou rodinu nějaké tričko a kalhoty navíc, kdyby náhodou. Zároveň si zkuste zapamatovat, kde přesně jste si je v příručním zavazadle uložili, ať nemusíte zbytečně hledat a panikařit dojde-li na nejhorší.

Vyrazte na dovolenou

Horká voda na letišti

Dítě v letadle

Dítě v letadle Shutterstock

Kojenecká strava, kterou si připravíte před cestou vám nemusí úplně vystačit, nebo ji možná potřebujete ohřát. Na letišti se můžete zeptat v některé z kaváren, jestli vám mohou dát převařenou horkou vodu, abyste si mohli mléko nebo kaši připravit čerstvou. Obvykle vám bez problému vyhoví. Pražské letiště dokonce nabízí možnost ohřát si vodu či dětské příkrmy přímo ve speciální místnosti vyhrazené pro děti.

Přednostní odbavení

Některé letecké společnosti nabízí rodinám s malými dětmi přednostní odbavení. O této možnosti se předem informujte, zkrátíte tak zbytečné čekání, což může někdy být s malými dětmi docela náročné.

Kočárek

Možná si vystačíte jen s dětským nosítkem, ale mít po ruce kočárek je bezesporu pohodlnější. Na palubu se vám sice nevejde, proto je lepší ho odevzdat k uložení do zavazadlového prostoru. Těšně před nástupem do letadla se můžete domluvit s personálem, který od vás kočárek převezme a uloží do vyhrazeného prostoru.

Vyzkoušejte nejnovější dubajské atrakce pro celou rodinu

Čtěte také:

Vyzkoušejte nejnovější dubajské atrakce pro celou rodinu

Představte se sousedům

Dívenka v letadle

Dívenka v letadle Shutterstock

Ne každý se cítí zrovna komfortně, když má sedadlo vedle rodiny s malými dětmi. Je dobré se co nejdříve seznámit a získat si přízeň okolních cestujících. Případný hluk způsobený vašimi ratolestmi pak bude vaše okolí snášet lépe, pokud jste s lidmi vedle vás prohodili pár slov.

Kolébka na vyžádání

Během letu si u spousty přepravců můžete vyžádat tzv. bassinet. V podstatě se jedná o speciální postýlku pro děti do dvou let, kde si mohou v klidu odpočinout a prospat se. Jejich kapacita samozřejmě není neomezená, je tak dobré si ji dopředu zarezervovat. Co se omezení týče, nemusí to být dáno pouze věkem, ale i dalšími faktory jako jsou velikost a hmotnost. Každá letecká společnost má jiná pravidla, je potřeba si to dopředu zjistit.

Vyrovnání tlaku

Kojenci a batolata ještě nemají dostatečně vyvinutou schopnost vyrovnávání tlaku v uších, proto je zapotřebí, jim co nejvíce pomoci. Mimo kapky s dekongesčním účinkem, které jsou dobré i proti velmi suchému vzduchu v kabině. Pomáhá také podat dítěti tekutiny a přimět je tak polykat při vzletu. Stejná opatření udělejte už zhruba dvacet minut před přistáním.

Zájezdy k moři

Dostatek jídla a pití

Dodržování pitného režimu a dostatek potravin, hlavně u delších letů, je naprosto nezbytné. Ideální jsou malé svačinky, které mají děti rychle snědeny. Kromě zahnání hladu a žízně mají i další výhodu: děti se budou méně nudit.

Zábava

Rodina na dovolené

Rodina na dovolené Shutterstock

Omalovánky, knížky, hračky nebo pohádky na tabletu, to vše vám může pomoci děti zabavit. Často se mohou začít nudit, což může vestu letadlem značně znepříjemnit. Další možností je dát dětem nějakou novou hračku.

Hlavně klid

Pro děti je létání obrovským zážitkem a jejich nadšení se tak může velmi silně projevovat. Pokuste se zachovat klid a děti v tomto chování dále nepodporovat. Komunikujte klidným hlasem a zkuste případně odvést jejich pozornost k hračce, jídlu nebo pohádce.

Co když začne dítě plakat?

S tímto se můžete setkat nejen u vlastních dětí, ale i u dětí dalších pasažérů. Pokud se nejedná o váš první let, určitě to pro vás není nic nového. Děti se mohou dostat do stresu, což může způsobit pláč. Je dobré jednat s chladnou hlavou. Toto jsou jedny z nejčastějších příčin jejich záchvatů na palubě:

  • Bolest
  • Teplota
  • Hlad nebo žízeň
  • Nedostatek odpočinku
  • Nevyměněná plena
  • Znuděnost

Dovolená s dětmi v Egyptě: Představujeme nejoblíbenější rodinné hotely

Čtěte také:

Dovolená s dětmi v Egyptě: Představujeme nejoblíbenější rodinné hotely

Pásmová nemoc u dětí

Jet lag ovlivňuje všechny bez rozdílu věku, ale děti mohou být při změně časového pásma znatelně citlivější. Kojence ovlivňuje o poznání méně než batolata, protože stejně většinu dne prospí. Pokud se budete řídit těmito třemi jednoduchými radami, mělo by být jednodušší se s tím vypořádat:

  1. Hlavní jídla si už od začátku zájezdu dopřávejte v místním čase. Dodržujte pitný režim a zajistěte si dostatek svačin podle potřeby.
  2. Během spánku pomůže úplná tma.
  3. V průběhu dne se nezdržujte v přítmí hotelového pokoje, ale vystavte se slunečnímu svitu venku. Přirozené světlo všechny dokonale probere.

Cena letenek pro kojence a batolata

Leteckých společností je spousta, nelze tak určit jednotnou cenu ve všech případech. Někdy to může být 20 % běžné ceny letenky, jindy 10 %. Vždy je dobré si podmínky a ceny konkrétního přepravce prostudovat dopředu.

Zdroj: ab-in-den-urlaub.de

08.01.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín