Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Transylvánie – kraj temných strží i nádherných hor

Transylvánie

Transylvánie

Rozsáhlá historická oblast rumunské Transylvánie neboli Sedmihradska je neodmyslitelně spojena s postavou legendárního hraběte Drákuly. Právě slavný příběh o krvelačném panovníkovi, jemuž byl předlohou valašský kníže Vlado Tepes, je jedním z nekonečné řady lákadel, kterými si vás Transylvánie naprosto a beze zbytku získá. Co dalšího, zajímavého a krásného, Transylvánie nabízí?

Pojďte se jen tak toulat divokou rumunskou přírodou, zdolejte ty nejvyšší rumunské hory, poznejte jedny z nejhezčích památek Rumunska. Vydejte se na putování proti proudu času, do míst s atmosférou nefalšovaného venkova, kde se žije ještě tradičním způsobem života. Půvabná, místy nedotčená krajina vás naplní klidem a radostí s poznávání.

Rumunské Karpaty

Rumunské Karpaty

Rumunské Karpaty

Podstatná část turistů míří do Transylvánie kvůli horám. Jejich zdolání láká nejednoho dobrodruha, překrásné výhledy potěší zase romantické duše. Nádherné hory s úchvatnou přírodou, vysokými hřebeny, zelenými loukami se stády ovcí můžete prochodit křížem krážem. Výhodou Karpat je možnost táboření v samotném lůně rumunské přírody, téměř bez omezení. 

Vydejte se s námi do Rumunska

Drákulův hrad

Drákulův hrad

Drákulův hrad

V obci Bran se tyčí tajemný gotický hrad, který vaší pozornosti rozhodně neunikne. Díky románu o hraběti Drákulovi získal celosvětový věhlas. Hrad je bludištěm spletitých chodbiček, které vás dovedou k prohlídce mučírny či dobově zařízených pokojů. Máte-li rádi tajemná místa s příběhem, v temných chodbách legendami opředeného Drákulova hradu si skutečně přijdete na své.

Dokonalá země pro romantiky i dobrodruhy: Slovinská příroda umí čarovat

Čtěte také:

Dokonalá země pro romantiky i dobrodruhy: Slovinská příroda umí čarovat

Národní park Piatra Craiului

Piatra Craiului

Piatra Craiului

Národní park byl pojmenován po vápencovitém pohoří Piatra Craiului. Právě díky vápenci je oblast bohatá na krasové jevy, narazit tu můžete na jeskyně, soutěsky i propasti. Pěšími turisty oblíbená část Transylvánie ukrývá vysoké hory, zelená údolí s malými vesničkami, ale i rozmanité druhy rostlin a živočichů. Ve zdejších hlubokých, panenských lesích se dobře daří medvědům hnědým, kamzíkům i vlkům.

Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19

Město Brašov

Město Brašov

Město Brašov

Historické město nedaleko hradu Bran, které leží ve střední části Rumunska, je obklopeno Jižními Karpatami (říká se jim také Transylvánské Alpy, kvůli alpské povaze jejich krajiny). Nejzajímavější památky města najdete v samotném centru. Jeho dominantou je Černý kostel postavený v gotickém stylu, v jehož galerii visí 120 tureckých koberců. Nenechte si ujít také návštěvu budovy radnice s Hlásnou věží, ve které se dnes nachází muzeum. Za pozornost stojí i zachovalá část obranných hradeb z 15. století se sedmi baštami. Raritou Brašova je Strada Sforii – jedna z nejužších ulic Evropy, která měří na šířku pouhých 130 cm.

Vyberte si zájezd do Rumunska

Veselý hřbitov

Veselý hřbitov

Veselý hřbitov

V malé vesničce Sapanta se nachází hřbitov, který se tak trochu vymyká našim zažitým představám o místě posledního odpočinku. Unikátní, veselé náhrobky, o jejichž podobu se zasloužil místní řezbář, asi nikde jinde nenajdete. Bohatě vyřezávané, pestrobarevné kříže a náhrobky s podobenkami zemřelých či výjevy z jejich života jsou často doplněny vtipnými veršíky – epitafy. Díky šikovným pokračovatelům mistra řezbáře vznikají i dnes další malá umělecká dílka, kterými pozůstalí vzdávají hold svým drahým zemřelým.

Transylvánský venkov

Transylvánský venkov

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín