Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Užijte si zemi hojnosti a klidu: 5 důvodů, proč vyrazit na dovolenou na Kypr

Kypr je místem hojnosti

Kypr je místem hojnosti Shutterstock

Archeologická naleziště, byzantské kostely, množství klášterů a muzeí, to vše v objetí písečných pláží a rozmanité flóry. Kypr je možná malý, ale bohatou nabídkou aktivit uspokojí všechny vaše touhy. Jeho nevelká rozloha navíc umožňuje snadno překonat vzdálenost mezi městy a prozkoumat co nejvíce ostrovních krás. Není nad čím váhat. Inspirujte se našimi tipy a prožijte slunnou dovolenou kdykoli během roku.

Atraktivní gastronomie 

Kyperské dobroty

Kyperské dobroty Shutterstock

Kypr leží na křižovatce tří kontinentů, z čehož těží i kuchyně okořeněná jihoevropskými, východními a středoasijskými vlivy. Srdce každého milovníka zeleniny zaplesá blahem, až mu místní naservírují některou z vyhlášených dobrot, např. tradiční dürüm (turecký wrap). Pokud váš mlsný jazýček prahne po sladkostech, vězte, že ani ve výběru dezertů vás Kypřané nezklamou. Podobně jako v Řecku či Turecku tu seženete loukoumi, želé s oříšky obalené v moučkovém cukru. Chuťové buňky obšťastníte i kouskem ovoce nakládaným v sirupu nebo mandlemi soutzioukos, navlečenými na šňůře a máčenými v hroznové šťávě.

Zájezdy na Kypr

Historie na každém kroku

Ruiny antického města na Kypru

Ruiny antického města na Kypru Shutterstock

Jakmile načerpáte energii z dobrého jídla, vydejte se objevovat pestrou historii ostrova, např. do starověkého města Salamis nebo okouzlujícího Kourionu. Ten díky poloze na útesu ohromuje výhledy na krajinu i moře, při nichž se vám zatají dech. Za mýty a legendami pak vystoupejte na hrad sv. Hilariona, jednu z nejkrásnějších zřícenin ve Středomoří. Kypr je doslova posetý kostely a dalšími památkami. V podstatě tedy nezáleží na tom, kam zamíříte. Obdivuhodné objekty potkáte na každém kroku.

Za krásami Severního Kypru

Čtěte také:

Za krásami Severního Kypru

Nejčistší evropské pláže

Pláž Nissi, Ayia Napa, Kypr

Pláž Nissi, Ayia Napa, Kypr Shutterstock

Že kyperské pláže zasluhují obdiv, uznává také Evropská agentura pro životní prostředí, která je považuje za nejčistší v Evropě. Ke koupání láká více než 40 oficiálních pláží oceněných modrou vlajkou. Nejrozsáhlejšími pobřežími disponuje Larnaca, Lemesos, Pafos či Agia Napa. Pokud cestujete s dětmi, neměli byste minout pláž Nissi v Agia Napa s mělkým pobřežím a klidnou zátokou. Jedná se koneckonců o nejznámější písečný pás Kypru, který přitahuje davy turistů, přičemž na kráse mu to rozhodně neubírá.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Oblíbená agroturistika

Horská vesnice Moutoullas, Nikósie, Kypr

Horská vesnice Moutoullas, Nikósie, Kypr Shutterstock

Toulky horskými vesnicemi nebo kolem slaného jezera, pozorování plameňáků a brouzdání pískem na Zlaté pláži poloostrova Karpas, to je idylka, kterou si může dopřát každý. Kypr je zemí hojnosti a klidu, kde slunce svítí téměř denně a vřelost obyvatel překvapuje i dojímá. Protože místním záleží na matce přírodě, umožňují návštěvníkům poznat kyperskou kulturu a venkovský život hezky postaru. I vy si tak můžete zkusit podojit ovci, upéct chleba nebo sbírat olivy. Sledujte řemeslníky, jak doslova z ničeho vytvářejí působivé artefakty, a třeba se něčemu přiučíte. Kypr však nezapomíná ani na ty, kteří dávají přednost luxusu. Přepychové rodinné hotely a pětihvězdičková letoviska zaručují tradiční pohostinnost v moderním prostředí. O zábavu se vám postarají četná kasina, sportoviště či lázeňská zařízení.

Kypr nabízí více než jenom pláže a moře

Čtěte také:

Kypr nabízí více než jenom pláže a moře

Jeden velký festival

Hrad Kyrenia, severní Kypr

Hrad Kyrenia, severní Kypr Shutterstock

Život na Kypru se nese v duchu uvolněnosti a pohody. Charakteristická bezstarostnost Kypřanů je patrná i v jejich lásce k oslavám. Zejména na severním Kypru představuje celičký rok jedno barvité období plné festivalů, při nichž si každý najde to své. Navštivte festival vlašských ořechů, oslavu hroznů Memetçik nebo olivové slavnosti a staňte se součástí kyperské kultury.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín