Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vydejte se prozkoumat jedinečné UNESCO památky Srí Lanky

Srí Lanka, ostrovní stát na Cejlonu v jihovýchodní Asii, má na svém území hned osm jedinečných památek UNESCO, z toho šest kulturních a dvě přírodní. Pojďme se na ně společně podívat!

Starověké město Polonnaruwa (zapsáno 1982)

Polonnaruwa byla po zničení Anuradhapury v roce 993 druhým hlavním městem Srí Lanky. Kromě památných budov Brahmanů, postavených Cholasem, v sobě uchovává monumentální zříceniny nádherného zahradního města, jejž nechal postavit Parakramabahu I. ve 12. století. Lze tu navštívit např. Muzeum Polonnaruwa nebo národní parky Minneriya a Kaudulla, které jsou propojené důležitým koridorem, jenž má umožňovat svobodný pohyb zdejším slonům.

Polonnaruwa

Polonnaruwa

Starověké město Sigiriya (zapsáno 1982)

Ruiny hlavního města, zbudovaného otcovražedným králem Kassapou I. (477–495), leží na Lví skále, žulovém vrcholu o výšce 370 m, který dominuje okolní džungli a je obklopen pozůstatky rozsáhlé sítě zahrad, nádrží a dalších staveb. Přístup do ruin umožňuje řada chodeb a schodišť, vystupujících z tlamy obrovského lva z cihel a omítky. Samostatný článek o Sigiriyi naleznete zde.

Sigiriya

Sigiriya

Svaté město Anuradhapura (zapsáno 1982)

Posvátné město Anuradhapura bylo založeno kolem štěpu Buddhova fíkovníku, který sem přinesl ve 3. století př. n. l. zakladatel řádu buddhistických jeptišek Sanghamitta. Politické a náboženské centrum Cejlonu vzkvétalo úctyhodných 1300 let, po invazi roku 993 bylo však opuštěno. Velkolepá památka s paláci, kláštery a monumenty zůstávala dlouho ukrytá v džungli, dnes je ale opět přístupná.

Anuradhapura

Anuradhapura

Svaté město Kandy (zapsáno 1988)

Buddhistické město Kandy, známé též pod označením Senkadagalapura, je jedním z nejkrásnějších měst na Srí Lance. Leží uprostřed kopců. Bylo posledním hlavním městem sinhálských králů. Ti se starali o rozkvět kultury Dinahala přes 2500 let, až do roku 1815, kdy byla Srí Lanka obsazena Brity. Kandy je mezi turisty velmi oblíbené, zejména proto, že je domovem posvátného zubního reliktu Buddhy, jenž se nalézá v chrámu. Pozornost ale přitahuje i místní botanická zahrada.

Chrám Buddhova zubu, Kandy

Chrám Buddhova zubu, Kandy

Staré město Galle a jeho opevnění (zapsáno 1988)

Opevněné město Galle leží 113 km od Colomba. Je historickou, archeologickou a architektonickou památkou, jež si i po více než 423 letech udržuje své jedinečné kouzlo díky rozsáhlé rekonstrukci Archeologického ústavu Srí Lanka. Galle bylo na seznam kulturního dědictví zapsáno pro svou unikátní expozici „městského souboru, který ilustruje vzájemné působení evropské architektury a jihoasijských tradic od 16. do 19. století“.

Galle

Galle

Zlatý chrám Dambulla (zapsán 1991)

Toto poutní místo pocházející z 1. století př. n. l. je nejpozoruhodnějším jeskynním chrámovým komplexem na Srí Lance. Tvoří ho pět svatyní – Devaraja Lena, Maharaja Lena, Maha Alut Viharaya, Paccima Viharaya, Devana Alut Viharaya – s odkapávací linkou, aby interiéry zůstaly suché. Buddhistické malby na stropech jeskyní mají zvláštní význam, stejně jako 157 soch. Návštěvníci se mohou do skalního chrámu dostat čtyřmi vchody. Je ovšem třeba překonat dlouhé žulové schody. Vstupné činí 10 USD.

Zlatý chrám v Dambulle

Zlatý chrám v Dambulle

Lesní rezervace Sinharaja (zapsána 1988)

Deštný prales Sinharaja se rozkládá asi 130 km daleko od Colomba. Je Světovou biosférickou rezervací a domovem mnoha endemických druhů rostlin i živočichů. Žije tu řada ohrožených druhů savců, ptáků, plazů, obojživelníků ad. Nejlepší doba pro návštěvu je od srpna do září a od ledna do dubna. Dávejte ale pozor na krvežíznivé pijavice! Park je přístupný pouze pěšky. Lze se k němu dostat po silnicích různé kvality z města Ratnapura. Cesta z Colomba trvá asi čtyři hodiny jízdy autem.

Sinharaja

Sinharaja

Střední vysočina Srí Lanky (zapsána 2010)

Centrální vysočina Srí Lanky se nachází v jižní části ostrova. Zahrnuje chráněnou krajinnou oblast Peak Wilderness, národní park Horton Plains a lesní rezervaci Knuckles Conservation Forest. Horské lesy, rozkládající se v nadmořské výšce 2500 m, představují domov pro nespočet druhů fauny a flóry, včetně ohrožených druhů, k nimž  patří lori štíhlý či levhart cejlonský. V Peak Wilderness se stále toulá stádo slonů.

NP Horton Plains

NP Horton Plains

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín