Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zapomeňte na minulost a dejte Bulharsku šanci

Sozopol

Sozopol

V minulosti si Bulharsko vysloužilo nálepku chudého příbuzného luxusních středomořských letovisek s upravenými promenádami a dokonalým servisem. Vřele doporučuji nesoudit knihu podle obalu a vzít si z Bulharska to nejlepší a ryzí. A opravdu nemám na mysli jen nepřekonatelně dobrou kokosovou zmrzlinu na náměstí ve Starém Nessebaru...

K návštěvě této země mě dozajista přesvědčí:

1. Krátká doba letu

Necelé dvě hodiny v letadle se dají přežít i se řvoucími dětmi v zádech a partnerovou fóbií z létaní.

2. Přátelští domorodci

Když vám docházejí anglická slovíčka a na luštění cyrilice v jídelním lístku máte příliš velký hlad, velmi často narazíte na jídelní lístek v češtině nebo ochotného číšníka s pochopením pro tápajícího turistu.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

3. Nádherné písčité pláže

Divoká pláž Mouth Beach

Divoká pláž Mouth Beach

Jsou právem považovány za největší lákadlo Bulharska. Mnoho pláží se pyšní modrou vlajkou EU, udělovanou za čistotu a kvalitu vody. Toto ocenění pravidelně získávají pláže v Albeně především díky jemnému zlatavému písku, pozvolnému vstupu do moře i vynikajícímu zázemí pro návštěvníky (sprchy, snack bary, střediska vodních sportů, plážový servis, služby plavčíků).

Zlaté písky

Zlaté písky

Perlou Slunečného pobřeží je 8 km dlouhá Cocoa Beach s krásnými písečnými dunami. V hlavní sezóně se zde konají vyhlášené diskotéky pod širým nebem. Protipólem Slunečného pobřeží jsou pláže u letoviska Duni. Užší pláže obklopené zalesněnými kopci uspokojí milovníky přírody i klidnější dovolené. Další divoká pláž Mouth Beach je k vidění u letoviska Sinemorec. Divoká skaliska, bílý písek a prudce se svažující dno láká milovníky šnorcholování i nudismu. Nelze opomenou ani světoznámé Zlaté Písky, 17 km od Varny. 

Vyberte si zájezd do Bulharska

Komornější letovisko Sveti Vlas se pyšní třemi plážemi oceněnými Modrou vlajkou, malebným jachetním přístavem i jedinečným klimatem, které působí blahodárně na dýchací cesty.

4. Historické památky

Nesebar

Nesebar

Romantický Nessebar (zapsán na seznamu UNESCO) vás oslní typickými dřevěnými domky a křivolakými uličkami, kostely z byzantského období, Starým Biskupským palácem, před kterým se musí vyfotit každý turista, i unikátním větrným mlýnem.

Nejkrásnější pláže Bulharska

Čtěte také:

Nejkrásnější pláže Bulharska

Monumentální katedrála sv. Alexandra Něvského v Sofii se řadí mezi nejvýznamnější pravoslavné chrámy světa. Na seznamu UNESCO je po zásluze také Thrácká hrobka zbudovaná pravděpodobně ve 4 století př. n. l. K vidění zde jsou překvapivě zachovalé nástěnné malby

5. Panenská příroda i romantické vesničky, kde se zastavil čas

Národní park Ropotamo

Národní park Ropotamo

Rozhodně si nenechte ujít procházku v některé z přírodních rezervací. Pomalu plynoucí řeku Ropotamo, obklopenou pralesem. Ráj divočiny NP Vitoša (vlci, medvědi, divoké kočky). I CHKO Jailata s divokými loukami, strmými skálami, jeskyněmi a bohatou historií (vinné sklepy, nekropole). Samostatnou kapitolu tvoří vesničky ve vnitrozemí (Kamen Bryag, Pastuh, Byala), které jsou dokonalou esencí Bulharska. Krásná příroda se zde snoubí s jednoduchou, leč vynikající kuchyní a ryzím charakterem obyvatel.

Vaše dovolená v Bulharsku

6. Vynikající jídlo

Tarator

Tarator

Bulharská kuchyně má jednu obrovskou výhodu: je velmi chutná a zároveň zdravá. Zpočátku jsem byla mírně v šoku z všudypřítomného šopského salátu, ale po čase už jsem ho vyhlížela s radostí. Základem jídelníčku v Bulharsku jsou ryby, zelenina a maso. Zvláštní kapitolou je polévka tarator, kterou si buď zamilujete nebo vás její chuť bude strašit i ve snu (kombinace okurky, kopru a kyselého mléka není pro každého). Úžasné je také bulharské víno (obzvláště červené), jen doporučuji konzumovat s rozvahou – je totiž překvapivě silné.

7. Údolí tisíců růží

Růžové plantáže v Bulharsku

Růžové plantáže v Bulharsku

Bulharsko je významným producentem vzácného růžového oleje, pocházejícího z obřích růžových plantáží, ležících na úpatí pohoří Stara Planina. Město Kazanlak je vstupní branou do tohoto 120 km dlouhého voňavého údolí.

Bulharsko, jak ho neznáte

Čtěte také:

Bulharsko, jak ho neznáte

8. Blahodárné lázně

Dokonalou relaxaci nenabízejí v Bulharsku jen luxusní SPA centra pětihvězdičkových hotelů. Nachází se zde i velké množství přírodních lázní. Velmi známé jsou bahenní lázně v Burgasu, klimatické lázně Sveti Vlas či vodoléčebné minerální lázně v Sofii (umístěné v budově postavené v byzantském stylu).

9. Vysoké hory

Pohoří Rila

Pohoří Rila

Když vás omrzí šplouchání moře, můžete naplánovat výšlap na některé z Bulharských pohoří. K nejoblíbenějším patří Pirin s mnoha romantickými jezery i hustou sítí turistických chat. V zimních měsících jsou zde ideální podmínky pro lyžování. Pohoří Rila je rájem pro náročnější turisty (nejvyšší hora Musala 2925 m), ale odměnou za prodělanou námahu jsou neopakovatelné výhledy na horská jezera, vodopády i strmé kaňony.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín