Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Adrenalin ve vlnách: Nejlepší destinace pro vodní sporty

Paddleboarding

Paddleboarding Shutterstock

Baví vás to ve vodě víc, než na souši? Máte duši dobrodruha, která lační po nových sportovních zážitcích? Toužíte poznávat dálky a zažít adrenalin ve vlnách? Pak se s námi podívejte na zoubek nejoblíbenějším vodním sportům a destinacím, které jsou pro ně jako stvořené!

Kitesurfing

Kitesurfing

Kitesurfing Shutterstock

Až na dovolené u moře uvidíte odvážlivce, který brázdí vlny na prkně zvaném kiteboard s pomocí speciálního tažného draka, stali jste se svědky kitesurfingu v přímém přenosu. O jeho oblibě svědčí fakt, že se aktuálně jedná o nejrychleji vyvíjející se vodní sport na světě. Existuje mnoho disciplín, ve kterých si zkušení kitesurfaři poměřují svoje síly a ty nejlepší můžete vidět na mistrovství světa či olympiádě. Na startovní čáře určitě stanou i závodníci z Kapverdských ostrovů, nejmenované mekky všech milovníků prkna taženého drakem. Není divu, právě tady jsou totiž díky mocným vlnám oceánu a svěžímu větru, ty nejlepší podmínky. Mezi další oblíbené destinace pro kitesurfing patří Kanárské ostrovy, Portugalsko nebo třeba Egypt.

Zájezdy na Kapverdy 

Windsurfing

Windsurfing na Gran Canaria

Windsurfing na Gran Canaria Shutterstock

U windsurfingu je opět v hlavní roli prkno, vítr a vodní hladina. V tomto případě se k jízdě používá plachta, laicky řečeno se tak jedná o spojení surfingu a jachtingu. S plovákem je pevně spojen stěžeň s ohebným kloubem, sportovní nadšenec tak může téměř libovolně manipulovat s plachtou a řídit směr jízdy. Tato bohulibá činnost není jen obyčejnou kratochvílí pro zahnání nudy, pro mnohé je defacto součástí životního stylu a propojení s přírodou. Kam vyrazit, když si jízdu s větrem o závod chcete vyzkoušet? Trefou do černého budou Kanárské ostrovy. Dokonalé podmínky pro začátečníky i pokročilé najdete na Gran Canaria, Tenerife i Lanzarote.

Dovolená na Kanárských ostrovech

Paddleboarding

Jóga na paddleboardu

Jóga na paddleboardu Shutterstock

Princip paddleboardingu tkví v důmyslném spojení prkna, vodního živlu a pádla. Při jeho provozování dokonale procvičíte všechny svaly v těle, zlepšíte koordinaci i stabilitu a uvolníte mysl. Pro našince je velkou výhodou, že aktivitu je možné provozovat nejen v mořských vlnách, ale i na hladině řek, jezer či rybníků. Mnozí paddleboarding využívají k prostému kondičnímu tréningu nebo na prkně uprostřed přírody dokonce cvičí jógu. Pokud se nechcete spokojit s českými luhy a háji, vyrazte třeba na Sardinii. Capo Carbonara je mys na jihu Sardinie, poblíž města Villasimius. Najdete tu téměř karibskou pláž Giunco a jezero s růžovými plameňáky.

Zájezdy na Sardinii

Jachting

Dovolená na jachtě

Dovolená na jachtě Shutterstock

Jachting se obejde bez prkna, zato vám nesmí chybět plachetnice a štěstí na silný vítr ve vlasech. Po celém světě najdete tisíce jachtingu chtivých posádek a lodí, které tráví dlouhé měsíce a roky na moři. Správný jachtař tedy kromě vody a větru potřebuje i odvahu, smysl pro dobrodružství a lásku k divoké přírodě. Tuzemští fanoušci plachetnic využívají ke své zálibě především vody chorvatského Jadranu. A co vy? Zkusíte letos zažít svou jachtařskou odyseu ve vlnách?

Dovolená v Chorvatsku

Vodní lyžování (wakeboarding)

Vodní lyžování v moři

Vodní lyžování v moři Shutterstock

V zimě jste na sjezdovce jako doma a myslíte, že vás na lyžování už nemůže nic překvapit? Pak vězte, že nejsou lyže jako lyže. Wakeboarding je skvělou zábavou a prázdninovou kratochvílí pro všechny milovníky rychlé jízdy a vodomily. Nasadí vám speciální lyže, zapřáhnou vás za člun, který proráží vodu a dobrodružství může začít. Výhodou je, že padat budete vždy do měkkého. Mokré lyžařské radovánky si užijete v mnoha oblíbených letních prázdninových destinacích. Třeba v populární turecké Antalyi nebo na bájné řecké Krétě.

Dovolená v Turecku

17.05.2024 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín