Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Campiri: Užijte si s karavanem Cestu králů na Costa del Sol

Obytný vůz ve Španělsku

Obytný vůz ve Španělsku Campiri

Zima pomalu klepe na dveře a pro všechny milovníky žhavých slunečních paprsků nastává méně oblíbená část roku. Nejvyšší čas nasednout do letadla a zamířit na jih. Už cítíte slaný vítr ve vlasech? Vaše spanilá jízda obytňákem za krásami jižního Španělska právě začíná.

Tipy jak si zpříjemnit dovolenou v karavanu

Andalusie, Španělsko

Andalusie, Španělsko Campiri

Pobřeží Costa del Sol má slunce přímo v názvu, a tak si můžete být jisti, že vás čeká pohodová dovolená s příchutí dobrodružství. Po vzoru dávných Nomádů zakotvíte na nejkrásnějších plážích, posnídáte s výhledem na divoká skaliska, poznáte místa, kde se psala historie a ochutnáte to nejlepší ze španělské kuchyně. A zcela jistě pochopíte, proč se říká, že dovolená na čtyřech kolech je silně návyková.

Nejlepšími parťáky na cesty obytňákem jsou navigace, cestovní kávovar, lékárnička, oblíbený polštářek, piknikový koš, kvalitní boty, čelovka a dobrá nálada. Na škodu není ani důkladné nastudování dálničních poplatků, výše mýtného i rychlostních limitů. Ač jsou Španělé proslulí svým pohodovým přístupem k životu, není radno pokoušet trpělivost dopravních policistů. Kvalitu španělských dálnic proto testujte při maximální rychlosti 120 km/h a malebná městečka a vesničky obdivujte při 50 km/h.

Španělskem v obytňáku

Za býky a španělskými rytmy do Málagy

Málaga, Španělsko

Málaga, Španělsko Shutterstock

Úsměv je univerzální druh komunikace a hravě zaplní mezery ve vaší slovní zásobě. Můžete si být jisti, že vzpomínka na první zastávku na vaší cestě jižním Španělskem vám zaručeně zvedne náladu. Málaga, druhé největší město v Andalusii, se pyšní celou řadou historických památek, stovkami tapas barů, majestátní býčí arénou La Malagueta i všudypřítomným rytmem flamenca. Kdybyste tu měli navštívit jen tři místa, pak určitě nevynechejte velkolepý renesanční palác šlechticů z Bellavisty, postavený v 16. století s muzeem zdejšího rodáka Pabla Picassa, velkolepou botanickou zahradu El Parque a ikonickou pevnost La Alcazaba. A samozřejmě nezapomeňte načerpat energii na další cesty v některé z místních cukráren. Do zlatova vypečené churros jsou tím pravým palivem pro malé i velké cestovatele.

Chybí vám čirá radost ze života? Vyrazte do Málagy!

Čtěte také:

Chybí vám čirá radost ze života? Vyrazte do Málagy!

Dotek luxusu v Marbelle

Pláž v Marbelle, Španělsko

Pláž v Marbelle, Španělsko Shutterstock

Slunce, moře, pláž! Začátek podzimu má v elegantním letovisku Marbella příchuť luxusu. Ten pocítíte nejen během procházky zdejší promenádou, lemovanou obchody těch nejexkluzivnějších světových značek, ale také na pláži. Průzračně čisté moře, jemný světlý písek, dokonalý plážový servis, desítky vodních sportů a především minimum turistů. V pohodlí svého obytňáku si budete připadat jako jedna z celebrit, které sem během hlavní sezóny jezdí provětrat svůj šatník i peněženku. Nezapomeňte si nařídit budík a počkat si na východ slunce nad signální věží Torre Ladrones.

Jižním Španělskem v obytňáku

Za zvířaty, golfem a romantikou do Estepony

Estepona, Španělsko

Estepona, Španělsko Shutterstock

Nedaleká Estepona nadchne všechny milovníky zvířat. Ve zdejším Safari parku Selwo Aventura je k vidění více než 200 druhů živočichů ze všech koutů světa. Patří-li k vašim oblíbeným sportům golf, pak vás okouzlí rozsáhlé golfové hřiště Estepona Golf s moderním osmnácti i devítijamkovým areálem. Romantiku jako z filmu pro pamětníky zažijete v uličkách starého města. A nezapomeňte ani na první nudistickou pláž ve Španělsku, ležící na západ od centra města.

Baleárské ostrovy: Vychutnejte si pravou španělskou siestu!

Čtěte také:

Baleárské ostrovy: Vychutnejte si pravou španělskou siestu!

Rozvlňte své boky v Manilvě

Přírodní lázně, Manilva

Přírodní lázně, Manilva Campiri

Chcete-li dokonale zapadnout mezi místní, pak odhoďte zábrany a vrhněte se do víru zábavy. A třeba hned na další zastávce, kterou bude rušná Manilva. Vybalte své nejlepší oblečení a nechte se vést rytmem svůdného flamenca, jež se tu po setmění ozývá z útrob většiny barů i restaurací. Nedaleká, 8 kilometrů dlouhá, pláž s pozvolným vstupem do moře je ideálním místem pro nácvik prvních temp vašich malých spolucestujících. Vzpruhu pro duši i tělo nabízí přírodní sirné prameny Hedionda, které s oblibou navštěvoval samotný Julius Caesar. Svůj domov na kolečkách můžete zaparkovat na 800 metrů vzdáleném parkovišti a nechat se vést charakteristickým zápachem síry. I krátký pobyt v léčivé vodě vás zbaví kožních problémů a nadopuje váš organismus cennými minerály. Než začnete polykat další kilometry z vaší cesty za slunce, zkuste si užít mírně klaustrofobický zážitek – plavání v jeskyni.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Gibraltar aneb kousek Británie s výhledem na Afriku

Gibraltar, Španělsko

Gibraltar, Španělsko Campiri

Možná si to ještě pamatujete z hodin zeměpisu. Gibraltar je malý kousek Británie na Pyrenejském poloostrově. Majestátní skála, čnící nad horizontem, je přesně tím místem, které vám vyrazí dech. Zaručeně tu prožijete velmi intenzivní den. Na vrchol skály vás doveze pohodlná kabinková lanovka. Už samotná jízda je velkým zážitkem a co teprve až vás po výstupu obklopí skupinka zvědavých opic. Odolejte pokušení a nepokoušejte se je krmit. Jejich zuby a drápky nejsou zdaleka tak roztomilé. Potěšte se výhledem na město Gibraltar, nadýchané mraky i Afriku kdesi v dáli. Mystickou atmosférou láká rozlehlá jeskyně Sv. Michala s nasvícenými krápníky i spletitým bludištěm chodeb. Dopřejte si tradiční fish and chips a sklenku dobře vychlazeného piva. A zajímá-li vás vojenská historie, pak neváhejte a projděte si slavné vojenské tunely Great Siege.

Nejslunnější ostrov Středomoří aneb Proč vás Mallorca vezme za srdce

Čtěte také:

Nejslunnější ostrov Středomoří aneb Proč vás Mallorca vezme za srdce

Nádech orientu v Tarifě

Tarifa, Španělsko

Tarifa, Španělsko Shutterstock

Dovolená v pohybu vám dá nejen pocit naprosté volnosti, ale dovolí vám strávit čas na místech, která by vás možná během dovolené v hotelu ani nenapadlo navštívit. Jedním z takových skrytých trumfů je i Tarifa – příjemné přístavní město, jehož atmosféra je silně ovlivněna marockou kulturou. Během chvilky se tak ocitnete v orientu. Úzké uličky starého města se starobylou Medinou nezapřou své arabské kořeny. Nechybí ani dlouhé pláže, pokryté jemným bílým pískem. Kromě lenošení si můžete zkusit i surfing či kitesurfing, pro který tu jsou ideální povětrnostní podmínky.

Dovolená na Costa del Sol

Sklenka sherry v Jerez de la Frontera

Jerez de la Frontera, Španělsko

Jerez de la Frontera, Španělsko Campiri

Vaše krasojízda může pokračovat další zastávkou. Město Jerez de la Frontera proslulo výrobou světoznámého posíleného vína sherry. Tradice pěstování vína v této oblasti sahá až Féničanům. Soudek sherry si na své objevitelské cesty vezl i samotný Kryštof Kolumbus. Velký vliv na unikátní chuť sherry má zdejší velmi suché a teplé klima. Nemusíte se tak bát, že byste během prohlídky města, v němž je k vidění také Královská škola jezdeckého umění nebo závodní okruh Formule 1, zmokli. Zkuste si ve svém itineráři najít čas na návštěvu proslulých Pueblos Blancos. Bílá městečka a vesničky s domky natřenými bílým vápnem jsou nesmírně fotogenická. Pozornost si zaslouží i okolní příroda a celá řada vynikajících restaurací.

Nejkrásnější pláže Andalusie

Čtěte také:

Nejkrásnější pláže Andalusie

Za toreadory a dechberoucím výhledem do Rondy

Ronda, Španělsko

Ronda, Španělsko Campiri

Skalní kráska, perla Andalusie nebo také historický skvost. Ronda je po právu jedním z nejnavštěvovanějších míst v regionu. Ať už chcete ochutnat nejlepší paellu, potěšit se dokonalým výhledem ze skalního masivu nebo si prohlédnout jednu z nejstarších toreadorských arén ve Španělsku, Ronda ve vás probudí touhu objevitelů. Svůj malý poklad možná objevíte v některém ze zdejších obchůdků.

Kanárské ostrovy: Který si vybrat pro vaši dokonalou dovolenou?

Čtěte také:

Kanárské ostrovy: Který si vybrat pro vaši dokonalou dovolenou?

Vyšlápněte si k průzračným jezerům v Caminito del Rey

Caminito del Rey, Španělsko

Caminito del Rey, Španělsko Shutterstock

Vaše cesta za krásami jižního Španělska si zaslouží stylové zakončení. Netrpíte-li závratí, pak si dopřejte dechberoucí zážitek z Caminito del Rey. Ještě před několika lety se na obávanou Stezku smrti, vedoucí nad hlubokým kaňonem Gaitanes Gorge, vydávali jen ti největší dobrodruzi, toužící pokořit nejnebezpečnější trek na světě. V roce 1921 se tu prošel i samotný král Alfonso XIII. Dnes vás na Královské stezce čeká o poznání umírněnější výstup horským průsmykem, na jehož konci vás čeká zasloužená odměna v podobě odpočinku u blankytně modrých jezer. Ideální zakončení vaší velké španělské jízdy.

Zájezdy na Costa del Sol

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín