Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chybí vám čirá radost ze života? Vyrazte do Málagy!

Málaga, perla španělské Andalusie

Málaga, perla španělské Andalusie Shutterstock

Vznešená architektura, prastaré památky, vzduch vonící mořem, stín vzrostlých palem i ta nejskvělejší šunka jamón, nakrájená na plátky tak tenké, že skrze ně můžete pozorovat čilý ruch městských ulic. Málaga, je okouzlující španělské přístavní město a oblíbené turistické letovisko, zdobící prosluněné pobřeží Costa del Sol. Ovládáte-li španělštinu, pak vás nepřekvapí, že v tomto koutě Pyrenejského poloostrova vládne příjemné slunečné počasí po většinu roku. Vynikající kávu si tu tak můžete vychutnat na venkovní zahrádce i uprostřed prosince.

Historie, jež hvězd se dotýká

Castillo de Colomares, Málaga

Castillo de Colomares, Málaga Shutterstock

Ač je Málaga proslulá vynikající kávou a prvotřídní kuchyní, její největší devízou jsou jedinečné historické památky. O tom, že se v šestém největším městě Španělska psala historie svědčí četné archeologické nálezy, dokládající, že na území dnešní Málagy žil už před více než tisíci lety člověk neandrtálský. Vypovídají o tom vykopávky v jeskyních poblíž města. Původní název města zněl Malaka. Založili jej Féničané roku 800 př. n.l. Výhodná poloha na pobřeží byla ideální pro obchodování. Po Féničanech přebrali vládu nad městem Řekové, kteří byli vystřídání Kartaginci. Během vlády Římanů změnilo město své jméno na Flavia Malacita a díky vynikající poloze se stalo důležitým obchodním přístavem. Z tohoto období se do dnešních dní dochovaly pozůstatky římského divadla, ležícího na úbočí známé arabské pevnosti La Alcazaba. To je považováno za nejstarší v zemi. V průběhu letní sezóny tu můžete shlédnout zajímavé koncerty či hudební představení. Na počátku 7. století pronikaly na pobřeží arabské kmeny ze Severní Afriky, což zásadně ovlivnilo další kulturní vývoj této oblasti.

Dovolená na Costa del Sol

Po stopách Picassa a Banderase

La Alcazaba, Málaga

La Alcazaba, Málaga Shutterstock

Právě pod nadvládou Arabů se z Málagy stalo živoucí město, obehnané hradbami s mohutnými branami. Mezi lety 1057 a 1063 zde vyrostla ikonická pevnost La Alcazaba, na jejíž stavbu byl použit materiál i ozdobné sloupy z nedalekého římského divadla. Měla sloužit především jako obrana před nájezdy loupeživých pirátů. Na konci 15. století došlo k vyhnání Arabů z města a s nástupem křesťanství začala v ulicích měst vyrůstat celá řada kostelů a klášterů. K těm nejzajímavějším patří La Victoria a La Trinidad. Kostel Svatého Jakuba se může pochlubit elegantní věží, bohatě zdobeným interiérem, krásnými kaplemi i vystaveným originálem křestního listu výjimečného umělce Pabla Picassa. Odkaz nejslavnějšího rodáka je uchován v monumentální budově velkolepého renesančního paláce šlechticů z Bellavisty, postavené v 16. století. K vidění jsou tu fotografie ze života geniálního malíře, sochaře a zakladatele kubismu, soukromá korespondence, citlivě zpracovaný průřez jeho dílem i výtvory jeho neméně slavných přátel. Příjemným překvapením je volný vstup. Dalšího ze slavných rodáků můžete potkat v pulzujících ulicích oblíbeného letoviska. Jeho obličej bude důvěrně známý všem fanouškům stříbrného plátna. Antonio Banderas se netají vřelým vztahem ke svému rodišti a s oblibou vystupuje na prknech místního divadla Teatro Cervantes.

Nejkrásnější pláže Andalusie

Čtěte také:

Nejkrásnější pláže Andalusie

V rytmu flamenca

Výhled z Castillo de Gibralfaro

Výhled z Castillo de Gibralfaro Shutterstock

Jednou z nejnavštěvovanějších památek Málagy je pevnost Castillo de Gibralfaro ze 14. století. Tyčí se majestátně v kopci nad městem a nabízí zážitek z množství expozic, mapující její historii i dechberoucí výhled na celé město. Tu pravou vášnivou atmosféru nasajete v nejživější části města, ohraničené ulicí Larios. Ve spleti starobylých uliček čeká na vaši návštěvu nespočet obchodů, barů, restaurací i pouličních umělců. Ulicemi města často zní rytmická hudba a místní se nedají dlouho pobízet k tanci. Tanec je jejich přirozeností. Vždyť právě Andalusie je kolébkou vášnivého flamenca.

Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19 

Srdce matadorů

Plaza de Toros de Ronda, Málaga

Plaza de Toros de Ronda, Málaga Shutterstock

Toužíte-li spíše po klidu, pak zamiřte k botanické zahradě El Parque, která je jednou z největších v Evropě. Celé hodiny tu můžete strávit v milosrdném stínu vzrostlých palem, bohatě kvetoucích keřů nebo si posedět na lavičce usazené mezi květinovými záhony. K Andalusii neodmyslitelně patří také býčí zápasy, které jsou trnem v oku ochránců zvířat. Jedna z největších býčích arén La Malagueta je k vidění uprostřed městské zástavby. Ikonickou stavbu postavil roku 1874 architekt Joaquín Rucoba. Stadion o průměru 52 metrů pojme až 14 000 diváků. Jeho součástí je také muzeum oslavující historii tohoto národního sportu. Stateční matadoři tu porovnávají své síly s rozzuřeným býkem každoročně od dubna do konce září.

10 důvodů, proč vyrazit na dovolenou do Španělska

Čtěte také:

10 důvodů, proč vyrazit na dovolenou do Španělska

Ráj labužníků

Španělské tapas

Španělské tapas Shutterstock

Španělé jsou známí svým vřelým vztahem k jídlu, které si dovedou vždy náležitě vychutnat. Právě do Málagy míří zástupy labužníků za skvělým vínem, čerstvými mořskými plody, smaženými sardinkami, sušenou šunkou jamón serrano, studenou rajčatovou polévkou gazpacho, delikátním olivovým olejem nebo tradičními jednohubkami tapas. Vegetariáni zaplesají nad escalivadou, připravenou z lilků, rajčat a papriky. Tradičním pokrmem pro celou oblast Španělska je rýžová paella s mořskými plody. Sladkou tečku na závěr zajistí lahodně křupavé mandlové koláčky.

Zájezdy na Costa del Sol

Vinice v okolí Málagy produkují jedno z nejstarších vín ve Španělsku. Železitá půda s potřebnou dávkou vápence, teplé počasí i um místních vinařů dává vzniknout výtečným vínům. Krajovou specialitou jsou sladká likérová vína s dlouhou dobou zrání. Skutečným skvostem a oblíbeným suvenýrem je Málaga Trasañejo zrající minimálně 5 let. Prázdninovou atmosféru vám doma připomene také sušená šunka jamón, klobásky choriso, jemný olivový olej nebo skvělé olivy.

Nádherná Sevilla je perlou španělské Andalusie

Čtěte také:

Nádherná Sevilla je perlou španělské Andalusie

Siesta na pláži

Pláž Malagueta, Malaga, Costa del Sol

Pláž Malagueta, Malaga, Costa del Sol Shutterstock

I v kosmopolitní Málaze je ve většině podniků striktně dodržována siesta, která pomáhá Španělům překonat nejteplejší období dne a nabrat síly na večer. Trvá většinou od 14 do 17 hodin. V této době jsou zavřené obchůdky i většina restaurací. Tuto dobu můžete využít k relaxaci na některé z městských pláží. Dlouhé úseky pobřeží, situované v samém centru města, vás překvapí dokonalou čistotou, jemným světlými pískem i pozvolným vstupem do moře. Pokud by se vám během dovolené zastesklo po sportovním vyžití, pak si můžete půjčit kolo a projet si plážovou promenádu, lemovanou palmami, nebo si vybrat z bohaté nabídky vodních sportů. Krásné počasí, jedinečné památky a skvělé jídlo ve vás probudí nakažlivou chuť do života. Tak typickou pro vždy dobře naložené obyvatele Málagy.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín