Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cestování s bříškem aneb osvědčené rady pro těhotné cestovatelky

Rady pro těhotné cestovatelky

Rady pro těhotné cestovatelky Shutterstock

Máte objednanou dovolenou a zjistila jste, že pravidelné ranní nevolnosti nemá na svědomí vaše nechuť vstávat do práce? Nebo jste se rozhodla užít si poslední dovolenou ve dvou před tím, než přivítáte na světě svůj malý klon? I dovolenou se značkou 2 v 1 si můžete užít bez stresů. Stačí jen dodržet pár jednoduchých pravidel.

Správné načasování

První měsíce těhotenství jsou všeobecně považovány za nejrizikovější. Mnoho žen trápí ranní nevolnosti, velká únava a nepříjemnými turbulencemi prochází i jejich psychika. Své by o tom mohli vyprávět nastávající tatínkové, jimž se šťastná těhulka během okamžiku před očima promění ve vzlykající uzlíček nervů, marně hledající pozitiva své nastávající životní role. Také proto je ideálním obdobím pro cestování až druhý trimestr, případně počátek třetího. Řečeno slovy čísel se jedná o období mezi 15. a 33. týdnem těhotenství. Většina leteckých společností povoluje cestování ženám do 34. týdne těhotenství, přičemž po 28. týdnu těhotenství je obvykle vyžadováno lékařské osvědčení.

Kouzlo v zrnku písku: 10 nejkrásnějších pláží Evropy

Čtěte také:

Kouzlo v zrnku písku: 10 nejkrásnějších pláží Evropy

Dokonalá příprava

Na letiště těhulky jedině pohodlně!

Na letiště těhulky jedině pohodlně! Shutterstock

Pokud jste dítě štěstěny a netrpíte žádnými těhotenskými neduhy, pak máte napůl vyhráno. Pro jistotu si před cestou zajděte k lékaři a zkonzultujte s ním svůj aktuální zdravotní stav. Do kufru si nezapomeňte přibalit těhotenský průkaz, kartičku pojišťovny, pastilky proti nevolnosti, těhotenské vitamíny, opalovací krém s vysokým ochranným faktorem a kontakt na nejbližší nemocnici. V příručním zavazadle by neměla chybět sušenka pro případ náhlého hladu, dostatek tekutin, vlhčené ubrousky a kompresní punčochy. Ty sice nejsou příliš elegantní, ale účinně zabrání vzniku otoků, způsobených dlouhým sezením.

Božská dovolená: Vydejte se po stopách řeckých bohů

Čtěte také:

Božská dovolená: Vydejte se po stopách řeckých bohů

Výběr destinace

Při výběru cíle své dovolené možná budete muset improvizovat a ze svého cestovatelského seznamu vyškrtnout destinace s výskytem viru zika, malárie či jiných zdraví ohrožujících chorob. Bezstarostnou dovolenou si určitě nevychutnáte v zemích stižených válečným konfliktem. Ani příliš dlouhé lety a výrazné změny teplot nejsou v těhotenství ideální. Představa slastného povalování na bohem zapomenutém ostrůvku je sice lákavá a porod do vln oceánu za asistence hejna dovádějících delfínů zní našim suchozemským uším jako rajská hudba. V rodném listu vašeho dítka by se exotické místo narození jistě skvěle vyjímalo. Dokonalou zdravotní péčí zhýčkané středoevropanky v očekávání však raději volí ubytování v dosahu ověřeného zdravotnického zařízení.

Vybírejte z naší nabídky zájezdů

Pohoda v oblacích

Dovolená v těhotenství

Dovolená v těhotenství Shutterstock

S největší pravděpodobností se i váš močový měchýř s postupujícím těhotenstvím zmenšil na velikost vlašského ořechu a s povděkem kvitujete každou veřejnou toaletu. Nezapomeňte tuto skutečnost zohlednit při rezervování míst v letadle. Volte sedadlo v uličce, pokud možno co nejblíže toalety. Bez ohledu na hodnocení módní policie sáhněte po opravdu pohodlném oblečení i obuvi. Nezapomeňte na dostatečný přísun tekutin i oblíbenou svačinku. Nasaďte si sluchátka a vychutnejte si na dlouhou dobu poslední klidný let.

Nespoutaná Madeira: Rajská zahrada uprostřed oceánu

Čtěte také:

Nespoutaná Madeira: Rajská zahrada uprostřed oceánu

Nová perspektiva

Váš jiný stav vám možná nedovolí užít si dovolenou přesně podle vašich představ. Budete se muset rozloučit s vysokohorskou turistikou, potápěním, divokými tanečními párty, ochutnáváním exotických jídel, extrémními sporty i thajskými masážemi. Nezoufejte. V následujících měsících mnohem více oceníte kouzlo nepřerušovaného spánku, procházky po pláži, milosrdné ticho i možnost přečíst si oblíbenou knížku od začátku až do konce.

9 tipů, na co si dát pozor při půjčení auta v zahraničí

Čtěte také:

9 tipů, na co si dát pozor při půjčení auta v zahraničí

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín