Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chorvatsko na talíři aneb Znáte místní tradiční jídla?

Večeře na pláži

Večeře na pláži Shutterstock

Chorvatsko stojí po dlouhá léta na předních příčkách hitparády našich nejoblíbenějších prázdninových destinací. Velkým benefitem této balkánské země je, že stačí za volantem ujet jen několik stovek kilometrů a rozprostře se před vámi pohled na místo, které má vše, co čekáte od nefalšovaného letního ráje. 

Pohádková příroda i starobylé památky

Přístav v Dubrovníku, Chorvatsko

Přístav v Dubrovníku, Chorvatsko Shutterstock

Zdejší historie sahá až do doby kamenné, a tak se setkáte třeba s památkami ze staré řecké, či římské říše. Legendární národní parky Paklinice, Krka, či Plitvická jezera, kde se na svém koni proháněl i slavný Vinnetou, vám svou krásou vezmou dech a odpočinek na místních vyhlášených plážích, jen tak něco nepřekoná. Ty tam jsou naštěstí i doby, kdy sem Češi vozili kufry plné konzerv a paštik. Pěknou řádku let už dokážeme ocenit i zdejší gastronomii.

Chorvatské jídlo má svá specifika, ve vnitrozemí na vás z talířů dýchne slovanská, turecká i maďarská tradice. To, že se blížíte k pobřeží poznáte kromě slaného vzduchu i jinak, v restauracích totiž mnohem častěji narazíte na pochoutky, které vám připomenou prázdniny v Řecku, či Itálii. Pojďte si s námi zrekapitulovat, jak vypadají nejslavnější pochoutky této balkánské dovolenkové hvězdy.

Dovolená v Chorvatsku

Turoš sir

Základ na Turoš sir

Základ na Turoš sir Shutterstock

Libujete si v receptech, které vynikají jednoduchostí a milujete pomazánky? Pak vás Turoš sir nadchne. Jedná se o typ chorvatského předkrmu, který ale s přehledem poslouží jako výborná svačinka, či lehká večeře. V podstatě jde o pomazánku tužší konzistence z tvarohu, cibule a mleté sladké papriky. Směs se nechá vysušit a podává se ve formě šišek s kukuřičným chlebem a kysaným mlékem. Na první pohled se může zdát, že se jedná o obyčejné a nezajímavé jídlo, ale vězte, že v horkých letních dnech na jadranském pobřeží, udělá dobře vám i vašemu trávení.

Jota

Jota

Jota Shutterstock

Jestli máte rádi, když vám v polévce stojí lžíce, tak si v nějaké malebné chorvatské restauraci objednejte tuhle polévkovou královnu. Stačí jen shrnout, že obsahuje fazole, kyselé zelí, brambory, vepřová žebírka, zeleninu i spoustu koření, a hned je jasné, že dobrota vás s přehledem zasytí i jako hlavní chod. Pokud máte pocit, že polévka silně připomíná slovenskou, či moravskou kuchyni, nebudete daleko od pravdy. U tohoto jídla jsou naše společné slovanské kořeny na první pohled zřejmé.

Dovolená na Jadranu: Objevte nejkrásnější ostrovy Chorvatska

Čtěte také:

Dovolená na Jadranu: Objevte nejkrásnější ostrovy Chorvatska

Brodet sa palentom

Brodet sa palentom

Brodet sa palentom Shutterstock

Chorvati jsou milovníci ryb, ale jejich kuchyně má jasnou inspiraci u maďarských sousedů. A výsledkem této symbiózy je rybí guláš. V základu nikdy nesmí chybět rajčata, cibule, česnek, ryby, případně mořské plody. V každém regionu i domácnosti chutná trochu jinak a všichni jsou přesvědčeni o tom, že jejich verze je ta nejlepší. Nejčastěji se jí s kukuřičnou polentou a neprohloupíte, pokud si ho dáte třeba k obědu někde na pobřeží. Tahle pochoutka voní mořem a příjemně zasytí bez toho, aniž byste celé odpoledne leželi na pláži a hekali únavou.

Pljeskavica

Pljeskavica

Pljeskavica Shutterstock

Možná jste si všimli, že balkánské národy se vyžívají v přípravě mletého masa. A zářným příkladem je i Pljeskavica, která má sice původ v Srbsku, ale i Chorvaté ji považují za svůj národní poklad. Pod krkolomným názvem se neskrývá nic jiného, než tenké plátky ochuceného mletého masa, které se opečou na grilu. Voňavý mix telecího, jehněčího, vepřového a hovězího se směsí koření a cibule, se podává nejčastěji s Ajvarem. Ten je kapitolou sám o sobě. Pasta z paprik, lilku, česneku a chilli je na Balkáně naprosto nenahraditelná a během grilovací sezóny se už po dlouhá léta zabydlela i v českých domácnostech.

Zájezdy do Chorvatska

Bajadera

Bajadera

Bajadera Shutterstock

Máte chuť na sladkou tečku? Dejte si Bajaderu. Lahodně vypadající zákusek se bez nadsázky rozplyne v ústech a na jeho chuť budete vzpomínat ještě dlouho po návratu do naší krásné domoviny. Nepečená cukrovinka je oblíbená ve všech zemích bývalé Jugoslávie a v podání Chorvatů se čokoládový nugát smíchá s vrstvou mandlí, lískovými a vlašskými ořechy. Vše se pak polije štědrou vrstvou čokolády. Mimochodem, kde jinde si pořádně osladit život, než na dovolené?

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

28.07.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín