Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaro v Turecku: Turistický hit bez davů

Kapadokya, Turecko

Kapadokya, Turecko Shutterstock

Vydat se do Turecka na počátku jara může znít jako poněkud bláznivý nápad. Mohlo by se zdát, že oblíbený cíl milovníků krásných pláží a historických památek rozkvétá do dokonalé krásy až s vidinou letních prázdnin. Zkuste letos následovat trendy a vyhnout se přeplněným plážím, tlačenicím u architektonických skvostů i stresu na letišti. Jaro v Turecku voní příslibem jedinečných zážitků.

Pamukkale: romantika bílých teras

Jezírka v Pamukkale, Turecko

Jezírka v Pamukkale, Turecko Shutterstock

Pokud už jste někdy navštívili Turecko, pak jste s největší pravděpodobností zavítali i na ikonické bílé terasy, ležící v jihozápadní části země. Zářivé Pamukkale je jedním z nejčastějších cílů fakultativních výletů. Příjemné jarní počasí a poklidná atmosféra vám umožní prohlédnout si tento zázrak přírody ze všech úhlů. Na svěžím jarním vzduchu křehkost kaskád zahraje na romantickou strunu vaší duše. Po koupeli v uměle vytvořených jezírcích s léčivou minerální vodou možná zatoužíte na chvilku zvolnit a těšit se z přítomného okamžiku. Potravu pro duši milovníků historie nabízí návštěva nedalekého starověkého města Hierapolis (UNESCO), které v minulosti sloužilo jako útočiště pro návštěvníky lázní. Dnes je v rozsáhlém areálu k vidění fascinující archeologické naleziště s pozůstatky antického divadla, ruin nekropole, Apollonova chrámu a řada dalších památek.

Dovolená v Turecku

Efes: antická perla egejského pobřeží

Celsova knihovna, Efes

Celsova knihovna, Efes Shutterstock

Jaro sluší i jednomu z nejvýznamnějších antických měst světa, které patřilo k největším sídlům římské říše. Teploty nepřesahující 25° C jsou ideální pro celodenní toulky dlážděnými bulváry, na kterých vás oslní nevídané množství obdivuhodně zachovalých staveb. Hlavní chloubou města býval chrám bohyně Artemis – ve starověku považovaný za jeden ze sedmi divů světa. Na pozadí rozkvetlých keřů tu můžete obdivovat Celsovu knihovnu, rozlehlý amfiteátr, Dominiciánův chrám, Variovy lázně i pozůstatky měšťanských domů. Ideální cestou, jak získat z návštěvy Efesu co nejvíce dojmů, je absolvování prohlídky s průvodcem. Jen tak dokážete ocenit velkolepost tohoto místa, které je právem zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO.

Kas: skrytý klenot Středomoří

Město Kas na jaře, Turecko

Město Kas na jaře, Turecko Shutterstock

Turecko oplývá mnoha krásami, které nezaujímají přední stránky turistických průvodců, přesto ale stojí za návštěvu. Vlahé jarní počasí přeje výletům, a tak si můžete dopřát radost z objevování skrytého klenotu Středomoří. Městečko Kas si zachovává své autentické kouzlo a charakter. V úzkých uličkách, lemovaných historickými domky, bude vaší jedinou starostí ulovit ten nejpovedenější snímek a poté se usadit v pohodlí stylové restaurace či kavárny. Vychutnejte si skvělou tureckou kávu i zaručeně čerstvé plody moře s výhledem na malebný řecký ostrůvek Megisti. Po dobrém obědě můžete uspořádat objevnou výpravu do skalnatých zálivů, užít si koupání na liduprázdných plážích Středozemního moře nebo se ponořit do vln a na chvíli se stát součástí světa pod mořskou hladinou.

Alanya: Představujeme perlu Turecké riviéry

Čtěte také:

Alanya: Představujeme perlu Turecké riviéry

Alanya: ráj plážových radovánek

Červený most, Alanya

Červený most, Alanya Shutterstock

V nejnavštěvovanějším tureckém letovisku panuje na jaře příjemně intimní atmosféra, nuda tu však rozhodně nehrozí. Kilometry písčitých pláží nabízejí nespočet středisek vodních sportů i dostatek místa pro procházky či relaxaci. Hotelové resorty lákají na bohaté animační programy, luxusní wellness centra i elegantní ubytování. Pro větší porci zážitků vám postačí nasednout na dolmuš a zajet do pulzujícího centra města, které je vyhlášené množstvím obchodů, tradičními trhy, nočními kluby i moderním aquaparkem, kde je možné shlédnout netradiční delfíní show. Vidět město oděné ve svěží jarní zeleni z ptačí perspektivy vám umožní jízda lanovkou Teleferi Alanya. Slavnou minulost města vám připomene brána do městské pevnosti ze 13. století.

Zájezdy do Alanye

Safranbolu: město ztracené v čase

Uličky v Safranbolu, Turecko

Uličky v Safranbolu, Turecko Shutterstock

Další z našich tipů na netradiční zážitky vás zavede do Sarfanbolu, zapsaného na seznam UNESCO. Dostalo jméno právě podle hojně pěstovanému šafránu, kromě toho se pyšní úctyhodně zachovalým architektonickým dědictvím. Největší rozmach zažívalo Safranbolu v dobách Osmanské říše, kdy bylo součástí hedvábné stezky a největší bohatství mu přinášel obchod se šafránem. V úzkých uličkách starého města, zastíněných listy popínavé vinné révy, si budete připadat jako na návštěvě v dobách dávno minulých. Dřevěné domky, staříci debatující nad šálkem čaje, kamenné mešity, starý bazar, tradiční hammam i kouzelná rozkvetlá zákoutí jsou jen malou ochutnávkou krás, které toto místo vonící šafránem nabízí.

9 důvodů, proč vyrazit na dovolenou do Turecka

Čtěte také:

9 důvodů, proč vyrazit na dovolenou do Turecka

Istanbul: tulipány, kam se podíváš

Rozkvetlý park Emirgan v dubnu, Istanbul

Rozkvetlý park Emirgan v dubnu, Istanbul Shutterstock

Hektické velkoměsto bazarů, mešit i jedinečných historických skvostů se na jaře obléká do romantického hávu. Parky, záhony i prostranství před kancelářskými budovami tu rozsvítí hlavičky milionů tulipánů. Obyvatelé Istanbulu tulipány zbožňují a není se čemu divit – pohled na modrou mešitu sultána Ahmeda či proslulý chrám Hagia Sofia v záplavě barev vám znovu připomene důvod, proč je každá další cesta za poznáním jedním velkým pohlazením po duši.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín