Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je čas na guacamole, legendární dip ze slunného Mexika

Je to zelené, ale zelenina to není. Roste to na stromě, ale sladké to není. Pro vaše domácí mazlíčky je jedovaté, ale z vás udělá krále studené kuchyně. Avokádo se vyhřívá na gastronomickém výsluní. A pokud jste si s touto, vitamíny a minerály nabitou super potravinou, zatím nestihli vytvořit bližší vztah, pak vězte, že začátek nového roku přímo volá po guacamole – legendární pomazánce, jako stvořené pro dlouhé zimní večery.

Jídlo chudých i moderní pochoutka

Ač by se mohlo zdát, že sytě zelené guacamole je módním výstřelkem posledních let, opak je pravdou. Výživnou pastu z vyzrálého avokáda si dopřávali už dávní Aztékové. Nezbytná položka v menu luxusních bister bývala pokrmem chudých, pro něž byla nepostradatelným zdrojem tuků, vitamínů a minerálů.

Hruškovec přelahodný, tak poetický a všeříkající je český název pro stálezelený strom dorůstající do úctyhodné výšky až dvaceti metrů. Na pultech našich obchodů nejčastěji narazíte na baculatá avokáda odrůdy Haas, oblíbená pro lahodně jemnou chuť a ostře zelená, aromatičtější avokáda Fuerte. Na trhu v Mexiku vám usměvaví prodavači dají vybrat z desítek druhů avokád mnoha barev, tvarů i velikostí. Že už se vám sbíhají sliny na opečený toust s poctivou dávkou guacamole?

Ochutnejte Mexiko

Na zdravou snídani, lehký oběd či bleskovou večeři v mexickém stylu pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 4 zralá avokáda
  • 4 středně velká rajčata
  • hrst čerstvého koriandru
  • 3 stroužky česneku
  • lžičku soli
  • čerstvě mletý pepř nebo římský kmín
  • lžíci citrónové nebo limetkové šťávy
  • 2 červené cibule
  • 1 nebo 2 chilli papričky (podle chuti)

Skutečně skvělé guacamole připravíte jen z dokonale uzrálých avokád. Začátečníci by měli vsadit na jistotu v podobě odrůdy Haas, u níž vás na správný stupeň zralosti upozorní barva slupky. Fialovočervená barva, pružná slupka a máslová konzistence jsou zárukou úspěchu.

Láska na první zakousnutí: Nechte se rozpálit mexickou kuchyní

Čtěte také:

Láska na první zakousnutí: Nechte se rozpálit mexickou kuchyní

Uno, dos, tres: Příprava guacamole může začít!

  1. Oloupejte červenou cibuli a nakrájejte ji najemno.
  2. Rajčata zbavte jádřinců a nasekejte na drobné kousky.
  3. Chilli papričku zbavenou semínek pokrájejte nadrobno.
  4. Rozpulte avokádo, zbavte jej pecky a rozmačkejte vidličkou (můžete vytvořit jemnou konzistenci, nebo přiznané kousky).
  5. Přimíchejte nasekaný koriandr, limetkovou šťávu, rajčata, cibuli, chilli papričku, sůl, česnek a římský kmín.
  6. Podávat můžete stylově s křupavými mexickými nachos či tacos nebo s opečeným toustem.

Mexiko: Objevte dokonalé pláže i stopy mayské civilizace

Čtěte také:

Mexiko: Objevte dokonalé pláže i stopy mayské civilizace

Variabilní pomazánka pro každého

Pokud vaše lednice nedisponuje některou z ingrediencí, nezoufejte. Guacamole si svou univerzální chutí přímo říká o další kreativní kuchyňské úpravy. Nemáte-li rádi pikantní pokrmy, pak můžete zjemnit chuť přidáním zakysané smetany nebo jogurtu, plnější chuť dodá nastrouhaný sýr a milovníci masa uvítají na kostičky nakrájenou klobásku. Mějte na paměti, že avokádu nesvědčí pobyt v chladničce. Ideální je připravit pomazánku bezprostředně před servírováním. A pak už si jen užívat svěží chuť a v duchu se přenést na prosluněné pláže Mexické riviéry.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín