Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kde dávají lemuři dobrou noc aneb 9 důvodů, proč vyrazit na Madagaskar

9 důvodů, proč vyrazit na Madagaskar

9 důvodů, proč vyrazit na Madagaskar Shutterstock

Není Afrika jako Afrika. Černý kontinent vábí turisty lačnící po nevšedním dobrodružství, nedotčené přírodě i odpočinku na nekonečných plážích. Jedna část kontinentu se před 160 miliony let oddělila a dala tak vzniknout ostrovu, pro jehož půvab a rozmanitost se jen těžko hledají slova. Madagaskar je ostrov božské krásy, kde dávají lemuři dobrou noc.

1. Království zvířat

Tančící lemur z Madagaskaru

Tančící lemur z Madagaskaru Shutterstock

Bystrá očka, roztomilý vzhled, rychlý pohyb v korunách stromů a jedna z hlavních rolí v americkém filmovém trháku, jež dostal ostrov Madagaskar do povědomí široké veřejnosti. Díky dlouhé izolaci od okolního světa tu bok po boku žije na 100 druhů lemurů. Spatřit tu tak můžete filmovou superstar lemura kata, přísného vegetariána lemura Coqerelova, jež je aktivní především ve dne i největšího z celé lemuří party zvaného Indri indri. Ten dorůstá úctyhodné délky až 77 centimetrů a jeho hurónský křik se rozléhá až do vzdálenosti tří kilometrů.

Mrkněte na nabídku zájezdů na Madagaskar

Nejlepší podmínky pro pozorování lemurů jsou v národním parku Andasibe-Mantadia, jehož součástí je i malý Lemuří ostrov. Zdejší lemuři dokonale přivykli lidské společnosti a pokud jim budete sympatičtí, použijí vaši hlavu či ramena jako odrazový můstek ke svým spanilým skokům. Obyvatelé ostrova drží lemury ve velké úctě a jejich zabití je považováno za těžký hřích.

Chameleon v džungli, Madagaskar

Chameleon v džungli, Madagaskar Shutterstock

Další ze zástupců unikátní ostrovní fauny vás možná trochu potrápí. Najít v bujném zeleném porostu některého z 98 druhů chameleonů může být pro nezkušené oko turistů zpočátku složité. Na pátrání po nejmenším z nich byste nejspíše potřebovali lupu. Trpasličí chameleon Brookesia nana měří 13,5 milimetru a honosí se titulem nejmenší plaz světa. Chameleona obrovského, jež dorůstá délky 70 centimetrů zcela jistě neminete. V divoké ostrovní přírodě bují čilý ruch a množství pestrobarevných motýlů, žab, ptáků i plazů vás bezesporu uchvátí. Skvělou zprávou je, že žádný ze zástupců zdejší fauny není pro člověka jedovatý. Na pozoru byste se měli mít snad jen před čelistmi krokodýla nilského.

2. Pozorování velryb

Majestátní keporkak

Majestátní keporkak Shutterstock

Fantastický svět zvířat se vám otevře i při pohledu na nekonečnou hladinu Indického oceánu. Od června do září tu je možné pozorovat skupiny gigantických keporkaků na jejich dlouhé cestě z Antarktidy. Ideálním místem pro sledování jejich migrace je ostrov Svaté Marie a záliv Atongil.

Objevte ostrov zázraků: Madagaskar vás okouzlí nejen baobaby

Čtěte také:

Objevte ostrov zázraků: Madagaskar vás okouzlí nejen baobaby

3. Rajská flóra

Ravenala, národní symbol Madagaskaru

Ravenala, národní symbol Madagaskaru Shutterstock

Milovníky Malého prince možná dojme pohled na proslulou alej baobabů nedaleko Morondavy. Majestátní stromy, jejichž rozpínavost nedala oblíbenému knižnímu hrdinovi spát, jsou jedním ze symbolů ostrova. Napočítali byste jich tu osm druhů. Příroda tu zkrátka oplývá nekonečnou rozmanitostí. Čtvrtý největší ostrov světa zdobí na 13 tisíc druhů kvetoucích rostlin. Vůni 89 % z nich si užijete pouze na Madagaskaru. Roste tu 1 000 druhů orchideí včetně omamně vonící vanilky, nespočet palem, masožravé láčkovky i populární sukulenty.

4. Les kamenných jehel

Národní park Tsindy de Bemaraha

Národní park Tsindy de Bemaraha Shutterstock

Jedním z míst, které by na ostrově nemělo uniknout vaší pozornosti, je světoznámý les kamenných jehel v Národním parku Tsindy de Bemaraha. Světový unikát, zapsaný na seznamu přírodního dědictví UNESCO, připomíná zkamenělý les. Mezi jeho ostrými vrcholky se můžete pohybovat pomocí vytesaných schodů, žebříčků či lávek.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

5. Lážo plážo

Dokonalé pláže na Madagaskaru

Dokonalé pláže na Madagaskaru Shutterstock

Stejně krásné, jako celý ostrov, jsou i zdejší pláže. Tisíce kilometrů divokého pobřeží na němž se střídají romantické zálivy, tyrkysové laguny i nekonečně dlouhé písčité pláže představují dokonalý tropický ráj. Poctivou dávku romantiky zažijete během slunění na ostrůvcích Nosy Komba, Nosy Tanikely či Nosy Mitsio. Milovníky potápění oslní pláž Anjajavy, lemovaná úchvatnými korálovými útesy.

Objevte Madagaskar všemi smysly

6. Charismatická metrolopole

Antananarivo, Madagaskar

Antananarivo, Madagaskar Shutterstock

Hlavní město ostrova Antananarivo je dokonalým opakem poklidného lenošení na pláži. Hloučky debatujících žen, hlučné trhy i nepřehledná doprava vám dají poznat, že jste v Africe. Uvolněte se, nasajte radostnou atmosféru a kochejte se barevnou koloniální architekturou. Za návštěvu stojí královský palác ze 17. století, staré město i elegantní pouliční kavárničky.

Které turecké letovisko splní vaše dovolenkové sny?

Čtěte také:

Které turecké letovisko splní vaše dovolenkové sny?

7. Rýže pro gurmány

Koba, oblíbené streetfood

Koba, oblíbené streetfood Shutterstock

Tradiční madagaskarská kuchyně uspokojí milovníky rýže. K snídani si můžete dát rýžový koláček se šálkem silné černé kávy, omáčka s masem a rýží zažene polední kručení v břiše a večeře při svíčkách může vonět po romazavě – malgašském národním jídle z listové zeleniny, masa a rýže. Velkou popularitu si mezi turisty získala koba, směs rýže, arašídů a banánů, jež dokonale zasytí a je překvapivě lahodná.

Objevte Portugalsko: Nejlepší lokality země mořeplavců a lahodného vína

Čtěte také:

Objevte Portugalsko: Nejlepší lokality země mořeplavců a lahodného vína

8. Odkaz pirátů

Pirátský hřbitov, Madagaskar

Pirátský hřbitov, Madagaskar Shutterstock

Divoká příroda Madagaskaru poskytuje útočiště nejen mnoha druhům živočichů. V minulosti se tu skrývali před spravedlností také piráti. Místem jejich posledního odpočinku se stal malý ostrůvek Ile St-Marie, ležící při severovýchodním pobřeží Madagaskaru. Uprostřed divoké přírody si tu můžete prohlédnout náhrobky psanců, jejichž životní pouť skončila na jednom z nejkrásnějších míst světa.

9. Dokonalé západy slunce

Magický západ slunce na Madagaskaru

Magický západ slunce na Madagaskaru Shutterstock

Madagaskar je krásný v jakoukoli denní dobu. Zapadající slunce však dodá zdejší krajině pohádkově magickou atmosféru. Pohodlně se posaďte a nechte na sebe působit vůně a zvuky této země, jejíž krása bere dech a kde je vždycky co objevovat.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín