Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Klidná dovolená: Místa s nejmenší pravděpodobností zemětřesení

Rodinná dovolená

Rodinná dovolená Shutterstock

Smutné událostí minulých dní, kdy se zrak celého světa upíral k zemím zpustošeným ničivým zemětřesením, vás možná přiměly oprášit školní znalosti zeměpisu. Představa neustále se pohybujících litosférických desek, jejichž činnost je jednou z hlavních příčin otřesů, může u citlivějších jedinců vyvolat úzkost. Nemusíte mít obavy, skutečně silné otřesy, během kterých dochází k rozsáhlým škodám na majetku i životech, bývají spíše výjimečné. Pokud ve vás přeci jen hlodá červíček pochybností, zkuste si letos dopřát dovolenou v místech, kde se vám roztřesou kolena jen z pohledu na všudypřítomnou nádheru.

Zemská kůra v otřesech

Následky zemětřesení

Následky zemětřesení Shutterstock

Pro začátek si zopakujme pár základních informací o zemětřesení. Jedná se většinou o krátkodobé otřesy zemské kůry. Ty jsou vyvolány uvolněním napětí, způsobeném pohyby zemských desek. Nejvíce postižené jsou tak země ležící v oblastech, kudy procházejí jejich zlomy. Právě v těchto místech dochází k nejničivějším tektonickým zemětřesením. Země se může zatřást i v okolí sopek či vulkánů. Zřícení stropů v krasových jeskyních či hlubinných dolech, vzniklých lidskou činností, může mít za příčinu řítivé zemětřesení. Druhotným následkem zemětřesení bývají vlny tsunami, jež u pobřeží nezřídka dosahují výšky několika desítek metrů a ničí vše co jim přijde do cesty. Dobrou zprávou pro obyvatele nejohroženějších oblastí je systém včasného varování, díky němuž mohou včas opustit své domovy a uchýlit se do bezpečí.

Krása památek, kterou nezničí ani zemětřesení

Čtěte také:

Krása památek, kterou nezničí ani zemětřesení

Vynález jménem seismograf

Záznam zemětřesení na seismografu

Záznam zemětřesení na seismografu Shutterstock

Seismologové jsou schopni s pomocí nejmodernějších přístrojů sledovat pohyby tektonických desek a přibližně určit místo, čas a sílu otřesů. Zcela bezradní jsou zatím v případě zemětřesení vyvolaných náhlým uvolněním nahromaděného napětí. Vědcům hraje do karet fakt, že silným zemětřesením obvykle předchází série mírných záchvěvů. Tyto seismické vlny, šířící se všemi směry od ohniska zemětřesení je možné zaznamenat na přístroji zvaném seismograf.

Stupnici označující sílu zemětřesení určil roku 1935 seismolog Charles Richter. Na Richterově stupnici je možné určit sílu zemětřesení. Na škále od 1 do 10 se tak tak snadno určíte sotva znatelné chvění označené jako mikro až po masivní super zemětřesení, které zatím v historii lidstva nebylo zaznamenáno. Dnes je tato stupnice již překonána a základní veličinou k odhadu velikosti zemětřesení se pro 21. století stává seismický moment. A teď hurá do míst, kde můžete bouření přírodních živlů hodit směle za hlavu.

Luxusní orient v Kataru

Mrakodrapy v Dauhá, Katar

Mrakodrapy v Dauhá, Katar Shutterstock

Příjemné letní teploty i uprostřed zimy, dlouhé písčité pláže, luxusní hotelové resorty, průzračně čisté vody Perského zálivu bohaté na podmořský život, historické památky, vynikající kuchyně, jedinečná architektura i téměř nulová kriminalita. Země, jejíž obyvatelé se v minulosti živili především lovem perel a rybařením se v průběhu desetiletí změnila k nepoznání. Ne nadarmo bývá Katar nazýván novodobou Dubají. Vzkvétající emirát prosperuje především z těžby ropy a zemního plynu a hlavní město Dauhá vás oslní množstvím mrakodrapů, luxusních restaurací i atrakcí pro celou rodinu. Až se dosyta nabažíte vymožeností moderní civilizace, můžete se uchýlit do tichého prostředí pouštních dun. I ve zdánlivě jednotvárné poušti tu narazíte na světový unikát. V blízkosti hranic se Saudskou Arábií se rozkládá rozsáhlá vodní laguna Khawr al Udayd, jež je pro svou výjimečnost zapsána na seznamu UNESCO. V okolí laguny, napájené vodami Perského zálivu, můžete spatřit stáda gazel, vyhřívající se želvy i dvouhrbé koráby pouště.

Co neminout v Kataru aneb Nejzajímavější atrakce nenápadného emirátu

Čtěte také:

Co neminout v Kataru aneb Nejzajímavější atrakce nenápadného emirátu

Království jezer ve Finsku

Porvoo, Finsko

Porvoo, Finsko Shutterstock

Divoká příroda, malebná jezera, polární záře i okouzlující metropole Helsinki. Na dovolenou do Finska si spíše, než plavky sbalte raději pevné boty, nepromokavé oblečení a zásobu papírových kapesníčků. Je dosti pravděpodobné, že krátce po výstupu z letadla zažijete otravu čerstvým vzduchem. Připravte se na porci roztomilosti ve městě Porvoo, proslulém barevnými domky, rozesetými podél břehů stejnojmenné řeky. Toužíte-li prožít dokonalou zimní pohádku, pak zamiřte do Laponska a kochejte se jiskřivým sněhem i nespoutaností divoké přírody.

Objevujte s námi svět

Ráj turistů na Maltě

Valetta, Malta

Valetta, Malta Shutterstock

Vše v jednom, tak by se dal stručně charakterizovat ostrov na němž si užijete plážové radovánky, dechberoucí výpravu do minulosti, fascinující architekturu, elegantní městečka, pohodu v kavárnách i dobrodružství na neobydlených ostrovech. Valetta, už samotné jméno hlavního města dává tušit, že ač se jedná o nejmenší evropskou metropoli, její charisma je přinejmenším velkolepé. Křivolaké uličky, starobylé chrámy, Velmistrovský palác, přístav i monumentální pevnost St. Elmo si vysloužily zápis na seznam UNESCO. Dobrodružství, četné trasy pro pěší a cyklisty i krásné koupání slibuje výlet na ostrov Gozo. A na všechny krásy ostrova si můžete připít skvělým maltským vínem.  

Dovolená na Maltě

Exotika s vůní rumu na Barbadosu

Promenáda v přístavu Bridgetown, Barbados

Promenáda v přístavu Bridgetown, Barbados Shutterstock

Od prosince do června nastává ideální období pro návštěvu karibského ostrova Barbados. Kromě jistoty slunečného počasí, modrého nebe a průzračně čistého moře si tu můžete zahrát golf na dokonale upravených hřištích, zaplavat si mezi hejny pestrobarevných rybek, zažít příval adrenalinu při vodních sportech, protančit noc v místních klubech, ochutnat ty nejjemnější karibské rumy, prohlédnout si památky v hlavním městě Bridgetown a obklopit se exotickými zvířaty v přírodní rezervaci Barbados Wildlife Reserve. A to vše bez obav ze zemětřesení.  

Kubánský rum: Symbol ostrova s exotickou vůní dálek

Čtěte také:

Kubánský rum: Symbol ostrova s exotickou vůní dálek

Pravá Skandinávie ve Švédsku

Stockholm, Švédsko

Stockholm, Švédsko Shutterstock

Také jste v dětství hltali příběhy dětí z Bullerbynu, smáli se u lumpáren prostořeké Pippi Dlouhé punčochy a se zatajeným dechem sledovali dobrodružství Ronji, dcery loupežníka? Ani ve Švédsku se nemusíte obávat otřesů půdy. O vaši pozornost tu bude soupeřit elegantní metropole Stockholm, nejsevernější město Kiruna, moderní lyžařské středisko Åre i ráj turistů – 440 kilometrů dlouhá turistická trasa Kungsleden. Královská cesta provede návštěvníky jednou z posledních evropských oblastí divočiny. Krajina hor, jezer, hlubokých lesů a panenských luk vás potěší pohledem na pasoucí se soby, divoké losy i turistickými chatkami, kde dávají dobrou noc polární lišky.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Neprobádaná země pouští a skal v Saudské Arábii

Mekka, Saudská Arábie

Mekka, Saudská Arábie Shutterstock

Až do roku 2019 byla Saudská Arábie pro většinu cestovatelů velkou neznámou. Dnes už můžeme s jistotou říci, že největší země na Blízkém Východě je splněným snem milovníků orientu, historie i cestovatelů toužících po autentických zážitcích. Nachází se tu Mekka, rodiště proroka Mohameda i druhé nejposvátnější město islámu Medina. Záhadné kamenné stavby staré více než 2000 let jsou k vidění v pouštním městě AlUla. Oslnivě krásné je i zdejší pobřeží. Pláže pokryté jemným bílým pískem, pozvolný vstup do blankytně modrých vod Rudého moře a korálové útesy, které se vám představí v té nejlepší formě.

Tenhle emirát si zamilujete: Fujairah léčí tělo i duši

Čtěte také:

Tenhle emirát si zamilujete: Fujairah léčí tělo i duši

Dovolená v srdci hor v Andoře

Výhled z Roc Del Quer, Andorra

Výhled z Roc Del Quer, Andorra Shutterstock

Okouzlující země vysokých hor, rozkvetlých údolí, moderních sjezdovek, tradičních vesniček, úchvatných památek i výhodných nákupů láká milovníky horské turistiky i náročné turisty, kteří touží po něčem výjimečném. A mohou si být jisti, že v knížectví, ležícím mezi Francií a Španělskem nebude nouze o zážitky na které se nezapomíná. Všudypřítomné panorama Pyrenejí vás tu bude provázet po celou dobu pobytu. Vždyť i hlavní město Andorra la Vella je s nadmořskou výškou 1023 m. nejvýše položenou metropolí v Evropě. Kromě celé řady památek si tu užijete i levné nákupy – město se nachází v bezcelní zóně. Nedaleko hlavního města leží proslulá vyhlídka Tristaina Sundial Balcony, na které se mohou slabším povahám rozklepat kolena. Pocuchané nervy si můžete uklidnit v termálních lázních Caldea, které jsou největší svého druhu na starém kontinentu.

Zájezdy do Španělska

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín