Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Aktivní léto: Nejlepší evropské lokality pro milovníky hor

Nejlepší evropské lokality pro milovníky hor

Nejlepší evropské lokality pro milovníky hor Shutterstock

Za krásnými horskými vrcholky nemusíte jezdit nikam daleko, jedny z nejkrásnějších horských oblastí najdete i u nás v Evropě. Pokud se rádi touláte svěží přírodou, plavete v průzračných jezerech a nejraději obdivujete svět na dvou kolech, pak jsou následující tipy na dovolenkové lokality přesně pro vás!

Italské Dolomity

Úchvatné italské Dolomity

Úchvatné italské Dolomity Shutterstock

Mohutné Dolomity, které patří na seznam světového dědictví UNESCO přitahují široké spektrum turistů, horolezců, lyžařů, cyklistů, ale i historiků, fotografů a milovníků kultury. Není divu, najdete tu nádherné skalní stěny, malebné horské louky, ledovcová jezera, malé skryté vesničky a hluboká údolí.  Léto, stejně jako jaro a začátek podzimu, poskytuje vynikající možnosti pro pěší turistiku, lezení po ferratách, silniční či horská kola, base jumping, paragliding aj.

Lago di Como, jedno z nejkrásnějších míst Itálie

Čtěte také:

Lago di Como, jedno z nejkrásnějších míst Itálie

Jedním z nejoblíbenějších středisek v italských Dolomitech je Cortina d’Ampezzo 2 hodiny severně od Benátek. Nabízí více než 400 km značených stezek přes louky a lesy, které vás okouzlí nádhernými výhledy. Zkuste například trasu Col Rosà, která je náročnější díky strmým srázům, ale zavede vás přímo k vodopádům Fanes. Nebo si udělejte výlet do nádherných přírodních jeskyní Tofana di Rozes. Zábavu a vzrušení na kole pak zaručuje 16 cyklistických stezek vhodných i pro rodiny.

Polské a slovenské Tatry

Krásná scenérie slovenských Tater

Krásná scenérie slovenských Tater Shutterstock

Pohoří Tatry se nachází na severu Slovenska v Žilinském a Prešovském kraji a na jihu Polska v Malopolském vojvodství. Najdete tu muzea, restaurace, SPA centra a diskotéky. Pokud chodíte rádi na túry, budete tu jako v ráji: představuje výchozí bod nejlepších tras v Polsku. Vyzkoušet můžete například přechod Orlí stezky, jedné z nejtěžších tras ve Vysokých Tatrách. Dáváte-li přednost lehčím túrám, zvolte doliny Koscieliska a Chocholowska.

Dovolená ve Vysokých Tatrách

Pokud toužíte po troše adrenalinu, vydejte se na štít Rysy na slovensko-polské hranici. Z vrcholu spatříte Morskie Oko, největší pleso na polské straně Tater, které je samo o sobě vyhledávanou turistickou destinací. Vede kolem něj krásná procházková trasa – o to příjemnější, že není přístupná autům ani cyklistům.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Švýcarské Alpy

Typická krajina ve švýcarských Alpách

Typická krajina ve švýcarských Alpách Shutterstock

Švýcarské Alpy přitahují zájem dramatickými scenériemi, od vrcholků hor po krásná izolovaná jezera. Daly světu alpský roh, jódlování a krávy se zvonci. Jedním z vrcholků, který stojí za návštěvu je Zermatt. Sen každého turisty, cyklisty a znalce hor se chlubí dechberoucím panoramatem, včetně výhledu na vzdálený Matterhorn. Vysloveně tak vybízí k horolezeckým túrám na čtyřtisícové vrcholy nebo k pohodovým pěším výletům mezi jezery. Jedno z nich, Leisee, je kouzelným místem ke koupání a lenošení na pláži. Prahnete-li po něčem akčnějším, vydejte se do Gornerské soutěsky.

Objevuje s námi švýcarské Alpy

Rakouské Alpy

Rakouské Alpy jsou ideální na výšlap

Rakouské Alpy jsou ideální na výšlap Shutterstock

Dobrodružství a relaxace jdou ruku v ruce také v rakouské části Alp. Mnohá města mají turistické stezky vhodné pro malé děti i pro kočárky, takže si krásy místní přírody může užít celá rodina. V srdci Alp najdete Innsbruck, který vám kromě procházek a túr nabídne širokou škálou atrakcí. Navštívit můžete některý z historických kostelů nebo císařský palác Hofburg. Zavítat můžete i do křišťálového světa Swarovski nebo do alpské zoologické zahrady.

Dovolená v Rakousku 5x jinak aneb Co všechno můžete zažít v této malebné zemi?

Čtěte také:

Dovolená v Rakousku 5x jinak aneb Co všechno můžete zažít v této malebné zemi?

Mezi nejoblíbenější destinace nejen v Alpách, ale i v celém Rakousku, patří Zell am See, město obklopené Zellským jezerem a horami, v jehož okolí můžete vybírat ze stovek kilometrů cyklistických i turistických tras. Ty nejhezčí vedou přímo nad městem. Nechte se lanovkou vyvézt na kopec Schmittenhöhe a obdivujte malebnou krajinu. Hezkým tipem pro výlet mohou být i hodinu vzdálené Krimmelské vodopády, patřící k největším v Evropě.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín