Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Objevte Lesbos, ostrov božských zážitků

Pobřeží na ostrově Lesbos, Řecko

Pobřeží na ostrově Lesbos, Řecko Shutterstock

Mohlo by se zdát, že se život na třetím největším z řeckých ostrovů odehrává v režii masového turismu. Opak je pravdou, Lesbos vás okouzlí mile ospalou atmosférou, půvabem opuštěných pláží, atraktivními památkami, malebnou přírodou, okouzlujícími letovisky i tím nejlepším Ouzem, jaké jste kdy v Řecku ochutnali.

Rodiště Aristotela s inspirativní atmosférou

Procházka přírodou, Lesbos

Procházka přírodou, Lesbos Shutterstock

Lesbos je právem považován za jeden z nejkrásnějších řeckých ostrovů, který vás, spíše než luxusem hotelových resortů a množstvím turistických atrakcí, uhrane modří Egejského moře, rozmanitou přírodou i příjemně inspirativní atmosférou. Po několika dnech plných plážové pohody, procházek historickými městečky, treků panenskou hornatou krajinou i relaxace v termálních pramenech možná pochopíte, kde brali inspiraci místní slavní rodáci – filozofové Aristoteles, Epikuros i školákům důvěrně známý bajkař Ezop. Přijměte naše pozvání na cestu za tím nejzajímavějším, co ostrov Lesbos nabízí.

Zájezdy na Lesbos

Báječné pláže a léčivé prameny

Panorama města Molyvos, Lesbos

Panorama města Molyvos, Lesbos Shutterstock

Jemný písek, oblázky, skryté zátoky, blankytně modré moře a výhled na temně zelené olivové háje. Na 370 kilometrů dlouhém pobřeží vám Lesbos představí ty nejkrásnější plážové klenoty. K těm nejzářivějším patří termální koupele Eftalou, situované přímo na pláži nedaleko městečka Molyvos (UNESCO), které se pyšní léčivými prameny o teplotě 46,5 °C. Ve stylovém prostředí historických lázní tu vyvěrají léčivé prameny s blahodárnými účinky na pohybový aparát či kožní problémy. Po příjemné relaxaci můžete vyběhnout rovnou do sluncem prohřátých vod Egejského moře nebo navštívit historické centrum letoviska, které vás okouzlí svou romantickou atmosférou.

Dovolená na talíři aneb Jak chutná Řecko

Čtěte také:

Dovolená na talíři aneb Jak chutná Řecko

Dalším místem, které by mohlo být synonymem pro romantiku je odlehlá oblázková pláž Tarti. Pozvolný vstup do moře, jemný zlatavý písek a dostatek vyžití pro malé i velké návštěvníky nabízí pláž Anaxos, kde si kromě plážových sportů užijete i tradiční řeckou kuchyni v některé z autentických taveren. Potřebujete-li k naprosté spokojenosti lehátko se slunečníkem, sprchy, střediska vodních sportů a vynikající jídlo, pak bude vaší jedničkou dozajista Agios Isidoros, ležící v jižní části ostrova. Máte-li raději pláže obklopené olivovými háji, pak vás uchvátí dlouhá písčitá pláž Vatera. Jedním z míst, které byste rozhodně neměli vynechat je nejznámější pláž ostrova, zvaná Petra, známá svým světlým pískem, čistým mořem, ale především ikonickým skalním útvarem Glykofilousa s kostelem Panagia Glykofilousa postaveným na vrcholu.

Toulky historií

Pevnost a přístav v Mytilene, Lesbos

Pevnost a přístav v Mytilene, Lesbos Shutterstock

Lesbos patří k nejslunečnějším řeckým ostrovům a chcete-li si užít dny plné slunce, pak si naplánujte dovolenou v období od května do října. Moře je nejvíce prohřáté o letních prázdninách, kdy se tu setkáte také s největším počtem turistů. Pro poznávání historických krás ostrova je tak ideální jaro nebo babí léto. Nachází se tu několik cenných antických nalezišť, která odkazují na bohatou historii. Molyvos je známé svou antickou agorou a kamenným divadlem. V Eressos můžete navštívit starověký chrám a památník Sapfó, připomínající slavnou básnířku, která na Lesbu žila.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

V samém srdci ostrova, skrytý v horách uprostřed zeleně, leží klášter Limonos založený v 16. století. Významné náboženské a kulturní místo sloužilo dříve jako svatostánek i škola. Návštěvníci tu mohou obdivovat zajímavou architekturu, bohatě zdobené artefakty i knihovnu s tisíci svazky vzácných rukopisů, tisků i knih. Ostrovní metropole Mytilene, zaujme impozantní pevností. Ta byla postavena během byzantské éry. Svou současnou podobu získala až během období osmanské nadvlády. Nachází se na kopci s výhledem na město a moře. Při procházce pevností si návštěvníci mohou prohlédnout její různé části, včetně věží, nádvoří a historických exponátů. Za pozornost stojí i památník místního rodáka, starověkého lyrického básníka a hudebníka Terpandra, který je impozantní připomínkou kulturního dědictví ostrova.

Ráj olivovníků

Zkamenělý les (UNESCO), Lesbos

Zkamenělý les (UNESCO), Lesbos Shutterstock

Podle starověkých řeckých mýtů je pokrmem bohů med, na ostrově Lesbos vás místní rodáci přesvědčí o tom, že na Olympu by si raději pochutnali na olivovém oleji. V dobách osmanské říše byl Lesbos nazýván zahradou Egejského moře a i dnes byste tu napočítali na deset miliónů olivovníků, z nichž některé jsou staré i několik století. Vydáte-li se do hornatého vnitrozemí, můžete si být jisti, že narazíte na některou z rodinných farem, kde vás s radostí zasvětí do tajemství pěstování a sklízení tekutého zlata. Sklenice extra panenského olivového oleje tak spolu s vyhlášenou anýzovou pálenkou Ouzo a růžovým vínem představuje ideální suvenýr z dovolené. Nejlepším způsobem, jak dokonale poznat přírodní krásy ostrova je uspořádat velký roadtrip. Na vašem seznamu by rozhodně neměla chybět lesní rezervace Napi, ležící poblíž letoviska Petra. Obklopeni panenskou přírodou tu můžete prozkoumávat husté hvozdy, sledovat ptáky a užívat si jedinečné scenérie.

 Jaký je ostrov slunce? Aneb 6 důvodů, proč navštívit Rhodos

Čtěte také:

Jaký je ostrov slunce? Aneb 6 důvodů, proč navštívit Rhodos

I když se Lesbos může pyšnit mnoha malebnými vesničkami, ty nejkrásnější jsou k vidění v klidné oblasti zálivu Gera. Hledáte-li skrytá místečka, kde se vám dostane vytouženého soukromí, pláží bez slunečníků a olivové háje, kam až oko dohlédne, pak jste tu správně. Ideální příležitost pro horskou turistiku i pohodové procházky v nádherné přírodě nabízí nejvyšší pohoří ostrova Olympos (968 m. n. m.). Můžete tu objevovat příjemné vesničky, kde vás pohostí zaručeně domácí musakou, olivové háje i dechberoucí výhledy na moře. Místo, kde se zastavil čas – tak by se dal ve zkratce popsat unikání Zkamenělý les (UNESCO), ležící v oblasti Sigri. Tento fascinující přírodní úkaz, starý desítky milionů let, je připomínkou sopečného původu ostrova. Dávná erupce tu doslova zakonzervovala dřevěné kmeny a vám se tak nabízí jedinečná šance nahlédnout do míst, která měl dávno pohřbít čas.

Letoviska pro dokonalou dovolenou

Západ slunce nad letoviskem Mytilini, Lesbos

Západ slunce nad letoviskem Mytilini, Lesbos Shutterstock

Navnadili jsme vás k návštěvě ostrova Lesbos? Pak už stačí jen vybrat to správné letovisko a užít si zblízka neopakovatelnou atmosféru okouzlujícího ráje, kde spolu obloha a moře soutěží o to, kdo vykouzlí nejsytější odstín modré. Skala Eressos je oblíbené letovisko, situované v západní části ostrova. Vládne tu uvolněná atmosféra a milovníci zvířat ocení možnost projet se nedalekými olivovými háji na hřbetě koně či osla. Rodiště starověké básnířky Sapfó vám učaruje rozlehlou pláží s jemným pískem, klidným mořem i každoročně pořádaným festivalem žen, který sem přitahuje bojovnice za práva něžného pohlaví z celého světa. Na promenádě můžete objevovat tradiční taverny i obchody s řeckými suvenýry.

Dovolená v Řecku

Pobřežní městečko Petra si vás získá písčitou pláží s pozvolným vstupem do moře i tradiční architekturou. Dominantou letoviska je kostel Panagia Glykofilousa, postavený na skalním výběžku, kam se dostanete po strmých schodech. Těšit se můžete i na pověstnou řeckou pohostinnost, procházky úzkými uličkami i příjemné chvíle strávené pozorováním rybářů, přivážejících své úlovky do přístavu. Klidná dovolená vás čeká i v letovisku Agios Isidoros s písečnou pláží a živým přístavem. Zdejší taverny vás rozmazlí dokonale čerstvými rybami, specialitami z mořských plodů i bohatou nabídkou lokálních vín. O poznání kosmopolitnější atmosféru nabízí letovisko Mytilini, ležící na východním pobřeží ostrova. Působivé město s bohatou historií se pyšní fotogenickou Mytilenskou pevností, ze které je krásný panoramatický výhled na moře i město, antickým přístavem Malois Limin, středověkým amfiteátrem, pozůstatky mešit i katedrálou sv. Athanasiuse. Podobně pestrý jako výčet památek je i zdejší noční život, který se odehrává v mnoha barech, nočních klubech i diskotékách.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín