Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Objevte vodní království aneb Přírodní klenoty Jamajky

Plavba v Montego Bay, Jamajka

Plavba v Montego Bay, Jamajka Shutterstock

Hledáte tip na akční dovolenou uprostřed krásné tropické přírody? Zkuste Jamajku, jedinečné místo, které vás uchvátí magickou modří Karibiku, exotickou vůní třtinového rumu, všudypřítomným odkazem Boba Marleyho i bezprostředností místních. Návštěva třetího největšího z karibských ostrovů zažehne ve vašem srdci touhu po nevšedních zážitcích. Dokonale krásné pláže i úchvatná příroda, jako stvořená pro výpravy za dobrodružstvím vás přesvědčí o tom, že k naprosté spokojenosti postačí pevné boty, plavky a špetka trpělivosti. Na Jamajce totiž plyne čas v ospalém rytmu reggae. 

Fascinující Blue Mountains

Blue Mountains, Jamajka

Blue Mountains, Jamajka Shutterstock

Jamajka vám svou výjimečnost dokáže ještě dříve, než si stihnete po 14hodinovém letu zvyknout na vlhké tropické klima. Jediný pohled z okénka letadla vás přiměje přehodnotit vaše rozhodnutí o poklidné dovolené na pláži. Divoké řeky, vodopády, strmá skaliska, tajuplná džungle i fascinující korálové útesy jsou jako stvořené pro dobrodružství, na které se nezapomíná. Váš velký roadtrip po ostrově můžete zahájit v Modrých horách, nekonečném prostoru pro nespoutané dobrodruhy, který se táhne celým středem Jamajky. Neodradí-li vás náročný terén a nižší teploty, pak vás ostrovní příroda odmění vrchovatou porcí barev, vůní i zážitků. Během zdolávání nejvyššího vrcholu Blue Mountain Peak (2 256 m n. m.) vás obklopí dokonalá divočina. Zelené hory i džungle plná tajuplných zvuků bude jen předkrmem před dokonalým hlavním chodem – výhledem, ze kterého vám spadne brada. Když kolem vás na zpáteční cestě zakrouží kolibřík, nebude mít váš tropický trek daleko k dokonalosti.

Zájezdy na Jamajku

Divoké vodopády Dunn’s River Falls

 Dunn’s River Falls, Jamajka

Dunn’s River Falls, Jamajka Shutterstock

Žhavé tropické slunce přímo volá po spršce ledové vody. Vodopády Dunn‘s River Falls proslavila nejen jejich úctyhodná výška (55 m), šířka (180 m) a dravost, s jakou překonávají skalnatý terén, ale především fakt, že si zahrály v jednom z filmů o Jamesu Bondovi. Velkou adrenalinovou jízdu, po vzoru agenta 007, tu zažijete i vy, pokud se rozhodnete slézt z nejvyššího bodu vodopádu a vykoupat se v některém z přírodních jezírek. Méně odvážní návštěvníci mohou absolvovat cestu podél vodopádu po kamenných schodech. Vodopády se vlévají přímo do blankytných vln Karibiku, a tak si na cestu nezapomeňte přibalit piknikový koš a užít si den plný vodních radovánek.

Rekordní zipline i království květin

Zipline lanovka Mystic Mountain

Zipline lanovka Mystic Mountain Shutterstock

Dokonalou zábavu pro celou rodinu slibuje návštěva tropického pralesa Mystic Mountain, ležícího nedaleko oblíbeného turistického letoviska Ocho Rios. V lůně přírody tu na vás čeká celá řada adrenalinových atrakcí: od jeden kilometr dlouhé bobové dráhy, přechodu po vysuté lávce či tobogánu až po jednu z nejdelších zipline v Karibiku. Pohled na dokonale fotogenickou přírodní scenérii si vychutnáte i z pohodlí moderní čtyřsedačkové lanovky. Po dni plném zážitků oceníte relaxační atmosféru v botanické zahradě Shaw Park. Prostředí pečlivě udržované tropické zeleně vás uhrane magickým světem barev, tvarů i vůní. A těšit se můžete i na majestátní vodopád!

10 důvodů, proč vyrazit na Jamajku

Čtěte také:

10 důvodů, proč vyrazit na Jamajku

Magické noční koupání

Laguna v Trelawny, Jamajka

Laguna v Trelawny, Jamajka Shutterstock

Jamajka je královstvím vody. A průzračné vody Karibiku jsou jedním z největších lákadel. Kromě bohatého podmořského života, nepřeberného množství vodních sportů, pohody v plážových klubech i kolébavého zvuku vln vás uhrane i jedinečným nočním představením. Stačí se vydat do Trelawny, ležící nedaleko Montego Bay. Zdejší laguna získává, díky bioluminiscenčnímu planktonu, po setmění temně modrou barvu. Ponoříte-li se do vody, obklopí vás zářivě modré světlo. Tento zázrak přírody je k vidění jen na čtyřech místech na světě.

Léčivá síla přírodních pramenů

Blue Hole Mineral Spring, Jamajka

Blue Hole Mineral Spring, Jamajka Shutterstock

Vítejte v království krásy a klidu! V lůně panenské přírody ukrývá Jamajka klenot, který nabízí únik od ruchu všedních dní a jako bonus přidává bohatou porci minerálů a živin pro každého, kdo neodolá a vstoupí do křišťálově průzračných vod dokonalé přírodní oázy. Zní vám to jako pohádka? Přírodní pramen Blue Hole, obklopený bujnou vegetací a rozeklanými skalisky, vytváří v nádherné přírodní scenérii pohádkově krásný přírodní bazén. Možná právě tady pocítíte neodolatelnou chuť vrátit se zpátky do dětství, rozběhnout se a skočit ze skály vstříc blankytně modrým vodám. A rozhodně nebudete sami. Koupel v Blue Hole Mineral Spring vás totiž, podle Jamajčanů, omladí nejen na těle, ale i na duši.

Dovolená na Jamajce

Dobrodružná plavba po Black River

Krokodýl v Black River, Jamajka

Krokodýl v Black River, Jamajka Shutterstock

Adrenalin, všudypřítomná neprostupná zeleň i zvuky a vůně, které vám dávají tušit, že právě vplouváte do skutečné divočiny. Připravte se na nezapomenutelný zážitek a mějte oči na stopkách – koruny i kmeny prastarých mangrovníků jsou domovem pestrobarevných ptáků i roztodivných plazů, kteří vám ochotně zapózují. Řeka Black River, jež dostala jméno podle rozkládající se vegetace, je také domovem krokodýlů, kteří se líně opalují na prosluněných březích. Místní průvodci vám dokonalou angličtinou odvypráví některou z legend o pirátech, jejichž nepřátelé končili svůj život v nelítostných krokodýlích čelistech i o pokladech nedozírné hodnoty, které se možná ukrývají na říčních březích. Velkým zážitkem je také pozorování místních rybářů, lovících do dřevěných pastí obří kraby. Po zhruba hodinové dobrodružné plavbě na vás čeká odměna v podobě autentické jamajské kuchyně, kterou si můžete vychutnat v některé z tradičních rodinných restaurací. Pochutnat si můžete třeba na čerstvém krabím mase, kuřeti jerk ve skvělé kořeněné omáčce, ústřicích nebo plodech moře. Nezapomeňte ani na šálek silné jamajské kávy, která je považována za jednu ze nejlepších na světě. A chybět by neměl ani tropický koktejl s bohatou dávkou skvělého třtinového rumu – jamajského rodinného stříbra.

Cesta do hlubin země

Green Grotto Caves, Jamajka

Green Grotto Caves, Jamajka Shutterstock

Kromě rozmanité krajiny vypovídá o bohaté historii Jamajky i království skryté pod zemským povrchem. Stačí jen vstoupit do tajuplného podzemního světa, který na vás dýchne studeným vzduchem, konejšivým tichem i čarovnou atmosférou. Během prohlídky vás průvodci seznámí s tisíciletou historií rozlehlých jeskyní, vyzdobených úchvatnými krápníkovými útvary, které příroda zformovala do podoby soch. To, co odlišuje Green Grotto Caves od ostatních jeskyní na ostrově, je jejich sepjetí s místními obyvateli, kteří tu v průběhu věků nacházeli útočiště. Během koloniálních válek se tu ukrývali také otroci. Nejzajímavějším rysem jeskyní je podzemní jezero, které dodává celému komplexu jedinečné kouzlo.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín