Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Padesát odstínů tyrkysu v Dominikánské republice

Dovolená v Dominikánské republice

Dovolená v Dominikánské republice Shutterstock

Možná jste už procestovali kus světa, možná zatím cestujete spíše prstem po mapě. V obou případech však vězte, že existují místa, která se vám chtě nechtě dostanou pod kůži. Jedním takovým je Dominikánská republika. Kousek zeměkoule, o němž už Kryštof Kolumbus prohlásil, že je rájem na zemi. A není divu. Toužíte po rodinné dovolené a dostatku zábavy pro malé parťáky? Neumíte si své dny volna představit bez dobrodružství, výzev a divoké přírody? Chcete prožít romantiku ve dvou jako z hollywoodského filmu? Máte chuť na parádní exotickou jízdu plnou zábavy s přáteli? Nebo snad lačníte po klidu uprostřed rajských scenérií s knížkou v ruce?

Tropická příroda jako z katalogu

Vodopád El Limon, Dominikánská republika

Vodopád El Limon, Dominikánská republika Shutterstock

Pokud jste alespoň jednou odpověděli ano, račte vstoupit do pohádkového světa, který vám naservíruje pláže, které se díky bělostnému písku a kokosovým palmám umisťují na předních příčkách světových soutěží. Pokud jste doposud měli pocit, že tyrkysová barva je jen jedna, vody omývající Dominikánskou republiku, vás přesvědčí o tom, že existuje možná ještě více, než padesát odstínů tyrkysu. Byla by však věčná škoda strávit dny volna jen na pláži. Až vás lenošení omrzí, vydejte se do vnitrozemí a prozkoumejte slavné národní parky plné rozviklaných skalisek, vyprahlých stepí, hučících vodopádů i hlubokých kaňonů, které jsou pokryty deštnými pralesy. Večer si za zvuků merenque dejte Piña coladu v některém z plážových barů a po vzoru usměvavých domorodců se zhoupněte v bocích do rytmu.

Zájezdy do Dominikánské republiky

Ostrov Saona: Útočiště plameňáků, pelikánů i mořských želv

Ostrov Saona

Ostrov Saona Shutterstock

Vydejte se na ostrov, kde nestojí žádný dům a přes noc na něj nesmí vstoupit lidská noha. Ptáte se proč? Místo je součásti rozsáhlého chráněného území, kvůli ochraně pláží, na nichž našli své útočiště pro kladení vajec karety obrovské. Zdejší zelené palmové háje, které lemují průzračné laguny jsou útočištěm vznešených plameňáků, fregatek a pelikánů. A jestli jste doposud měli pocit, že pohlednice z Karibiku jsou dílem photoshopu, návštěva v Saona, vás přesvědčí o opaku.

Pohádkový ostrov Karibiku aneb Co možná nevíte o Dominikánské republice

Čtěte také:

Pohádkový ostrov Karibiku aneb Co možná nevíte o Dominikánské republice

Montaña Redonda a zipline

Houpačky na vrcholu Montaña Redonda

Houpačky na vrcholu Montaña Redonda Shutterstock

Milujete adrenalin a hory? Pak pro vás bude Dominikánská republika zemí zaslíbenou. Z majestátního vrcholu Montaña Redonda si užijete neuvěřitelný výhled na Atlantický oceán, sladkovodní laguny, rýžová pole i blízké ostrůvky. Mnohým návštěvníkům se z okolní krásy nesčetněkrát podlomila kolena a lze tu pořídit ty nejkrásnější fotky z celého ostrova. Ani o bolavá lýtka nemusíte mít strach, nahoru vás vyveze otevřený džíp, či čtyřkolka. Až se pokocháte snovou scenérií, můžete vyzkoušet zdejší zipline. Adrenalinový zážitek, při kterém připoutáni v postroji sjedete dolů pomocí ocelového lana, které je napnuté mezi dvěma sloupy uprostřed horského údolí.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Jeskyně Tres Ojos a hlavní město Santo Domingo

Tres Ojos

Tres Ojos Shutterstock

Tři krasová jezírka, která vytvořila sama příroda pomocí pohybu tektonických desek před miliony let, nepřestávají ani dnes fascinovat houfy návštěvníků. A fascinován jimi byl i původní indiánský kmen Taino, který ve zdejších jeskyních zanechal četné nástěnné malby. Barva vody v jezírkách vypadá, jako by ji namíchal zručný malíř s bohatou paletou modré, žluté i zelené. Potkat tu můžete netopýry, želvy a pod hladinou zahlédnete i mnoho druhů vzácných ryb. Nedaleko Tres Ojos se nachází hlavní město Santo Domingo, které před více než šesti stoletími založil bratr Kryštofa Kolumba Bartoloměj. Místo se pyšní koloniálními památkami, paláci i historickým centrem zapsaným na seznamu UNESCO.

Srdce Dominikánské republiky aneb Tropický ráj nabízí víc než jen dokonalé pláže

Čtěte také:

Srdce Dominikánské republiky aneb Tropický ráj nabízí víc než jen dokonalé pláže

Punta Cana

Punta Cana, Dominikánská republika

Punta Cana, Dominikánská republika Shutterstock

Pokud máte rádi zábavu, pohodlí a služby špičkové úrovně, bude pro vás toto letovisko rájem na zemi. Více než 40 km dlouhý pás pobřeží lemují jedny z nejkrásnějších pláží v Karibiku, bary, apartmány, hotely i restaurace všech cenových kategorií. Vaše ratolesti se vyřádí v aquaparcích, vy si užijete vodní sporty všeho druhu nebo na plážovém lehátku naskočíte na vlnu pohody. Až vás začne honit mlsná, vydejte se třeba do místního muzea čokolády. Dozvíte se, že Dominikánská republika byla jedním z prvních míst na světě, kde se naučili z kakaových bobů vytvářet tuhle legendární lahůdku a jako důkaz ochutnáte pralinky, po kterých se budete olizovat až za ušima.

Dovolená v Dominikánské republice

Jezero Enriquillo

Jezero Enriquillo

Jezero Enriquillo Shutterstock

Asi 40 metrů pod úrovní moře, v nejnižším bodu celého Karibiku, leží rozlehlé slané jezero Enriquillo. Místo je domovem plameňáků, leguánů, mnoha druhů ryb a hnízdištěm vzácných ptáků. Kromě nich se ve zdejších vodách prohání i krokodýli američtí, jejichž výskyt tu přírodovědci označují jako raritu. Impozantní krasavci z čeledi plazů, totiž zpravidla vyhledávají sladkovodní útočiště. A daří se jim tu i navzdory faktu, že voda v jezeře je přibližně třikrát slanější než oceán.

03.11.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín