Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pikantní i sladký Zanzibar: Objevte skutečné bohatství ostrova koření

Bohatství ostrova koření

Bohatství ostrova koření Shutterstock

Ač má tento rajsky krásný ostrov, omývaný teplými vodami Indického oceánu, ve svém názvu slovo bar, spíše než divokými večírky proslul přírodními krásami, historickými památkami i vůní koření. Na prosluněných farmách ostrova Zanzibar rostou a rozkvétají rostliny, jejichž chuť a vůně dokáže vykouzlit i z těch nejobyčejnějších surovin krmi hodnou králů.

Ideální cestou, jak proniknout do tajů pěstování a sklízení koření, je návštěva některé z mnoha rodinných farem. Zanzibar Spice Tour vám rozšíří obzory a naučí vás vidět vanilkové rohlíčky v úplně novém světle.

Nejkrásnější pláže Zanzibaru

Čtěte také:

Nejkrásnější pláže Zanzibaru

Královna vanilka

Květy vanilky

Květy vanilky Shutterstock

Ač se Zanzibaru přezdívá ostrov koření, pěstovat se tu začalo až v 16. století, kdy sem první rostlinky přivezli portugalští obchodníci ze svých kolonií v Indii a Jižní Americe. Nejvzácnější a nejnáročnější na pěstování je právě stálice našich vánočních tabulí – vanilka. Královna mezi kořením pochází původně z Mexika a její pěstování patří k nejnáročnějším. Nenápadná liánovitá orchidej kvete jen jeden den v roce. Opylování si tak pro jistotu berou na starost místní dělníci. Druhé nejdražší koření na světě, v těsném závěsu za šafránem, se pak svým pěstitelům odmění zelenými lusky, jež dozrávají pět až sedm měsíců.

Vyrazte s námi Zanzibar

Všelék skořicový

Ruličky skořice

Ruličky skořice Shutterstock

O poznání méně úsilí vyžaduje sklizeň dalšího z vánočních evergreenů. Pro nedílnou součást našich perníčků by zanzibarská maminka poslala svá dítka do zahrady s řádně ostrým nožem. Skořice se získává z kůry stromu skořicovníku. Čerstvě odřezaná se stáčí do malých ruliček a suší na slunci. Z listů a květů se lisuje skořicový olej, jež vyniká silnými antibakteriálními, antiseptickými i protiplísňovými účinky. A jako bonus umí zatočit s celulitidou.

Podmanivá krása Zanzibaru aneb Proč vás ostrov koření chytí za srdce

Čtěte také:

Podmanivá krása Zanzibaru aneb Proč vás ostrov koření chytí za srdce

Hřebíček, symbol Zanzibaru 

Květenství hřebíčku

Květenství hřebíčku Shutterstock

Na řádně vysoký strom byste museli vyšplhat i za symbolem Zanzibaru – hřebíčkem. Nerozvitá sušená poupata tropického stromu hřebíčkovce kořenného, propůjčující říz vašemu svařenému vínu, pocházejí s největší pravděpodobností právě ze Zanzibaru. Drtivá část světové produkce tohoto koření má ve svém rodném listě právě tento východoafrický ostrov.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Pepřené mámení 

Pepřovník černý

Pepřovník černý Shutterstock

Sůl a pepř, nerozlučná dvojka, která dodá jiskru klasickým českým omáčkám, vývarům i zeleninovým specialitám. Dáváte přednost zelenému pepři naloženému ve slaném či kyselém nálevu, jemné chuti pepře bílého nebo černé klasice? Věděli jste, že všechny tři varianty jsou plodem pepřovníku černého? Liší se jen dobou sklizně a následným zpracováním. Jako první se sklízí ještě nezralé zelené kuličky, následované taktéž nedozrálým pepřem černým, který svou barvu získává fermentací a bílým pepřem, jemuž je jako jedinému dopřáno dozrát do zářivě červené barvy.

Zájezdy na Zanzibar

Zázvorové afrodiziakum 

Kořen zázvoru

Kořen zázvoru Shutterstock

Štiplavá chuť zázvoru umí nastartovat imunitu i báječně dochutit pokrmy asijské kuchyně. Na Zanzibaru vám zavoní i v klasickém svahilském čaji, spolu s kardamonem, vanilkou a fenyklem. Na jeho zázračné afrodiziakální účinky vám budou místní hostitelé dozajista pět ódy. Univerzální všelék se získává z oddenku zázvoru lékařského, jež se sklízí vždy na jaře a na podzim.

7x ANO pro zážitky na Zanzibaru

Čtěte také:

7x ANO pro zážitky na Zanzibaru

Citrónová tráva 

Svazky citrónové trávy

Svazky citrónové trávy Shutterstock

I zdánlivě obyčejné trsy trávy najdou na Zanzibaru své využití. Stačí je jen utrhnout a přivonět si. Hádáte správně. Právě se nacházíte v záhoncích citrónové trávy. Ke spokojenosti jí stačí dostatek slunce a bohatá zálivka. Kromě lahodné chuti, využívané v pokrmech asijské kuchyně, dokáže zatočit s cholesterolem, podpořit trávení i koncentraci. Podobné účinky i využití v kuchyni mají i listy kari, dodávající charakteristickou zelenou barvu i chuť většině zelených kari směsí.

Objevujte Zanzibar všemi smysly

Nemusíte se bát, že by vám ze všech těch vůní, barev a nových informací načerpaných během prohlídky, vyhládlo. Na farmách se pěstuje kromě koření i mnoho druhů ovoce. Zakousnout se tu můžete do dokonale vyzrálých ananasů, banánů, manga, papáji, pomeranče, karamboly nebo se osvěžit vodou z čerstvě utrženého zeleného kokosu.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín